Cei patru care vor să urce Muntele

268

Patru persoane se bat pentru a deveni președintele Departamentului Lonea al Sindicatului Muntele. Toţi cei patru candidaţi şi-au depus cererile pentru alegerile ce vor avea loc pe data de 26 noiembrie. Asta după aproape patru mandate în care cel mai puternic sindicat de la mina Lonea a fost condus de Tiberiu Cozma, fratele mult mai titratului Miron Cozma.

Lupta sindicală de la mina Lonea se anunță una feroce, în condițiile în care patru persoane și-au depus candidaturile pentru funcția de președinte al Departamentului Lonea din cadrul Sindicatului Muntele. Se vor bate pentru voturile minerilor Vasile Păduraru (miner șef schimb) acum vicepreședinte la Lonea, Eugen Duma- inginer șef producție, Cristian Toderici-inginer CFL și Marius Stoica – adjunct şef sector.

În afară de dorința oamenilor de a deveni conducătorii minerilor, mai există și dorina partidului de a avea butonul de control al maselor, așa că aspiranții la funcția de lider sunt înregimentați politic. În PSD, după cum susține sursele Gazetei de Dimineață. Iar unii dintre ei au chiar funcții de conducere în organizația condusă de Gheorghe Bobar, preşedintele PSD Petrila.

Şi cum luptele sindicale amestecate cu cele poltiice creează monştri disputa de la Lonea va fi una de interes. Mai ales că au apărut deja pe taraba campaniei şi „oferta şantajului”.

Prima bătălie, Duma – cel care se află în biroul politic al PSD Petrila şi adjunctul de sector Stoica, cel care ar fi fost ameninţat cu peierderea postului de conducere dacă nu face cale liberă reprezentantului agreat de partid. Cu detalii despre această bătălie vom reveni.

În septembrie 300 de mineri de la Lonea au strâns semnături pentru a cere demisia lui Tiberiu Cozma, ortacii acuzându-l pe Cozma (simpatizant PSD și el) și chiar pe directorul unității (Dacian Zamfir-n.r., membru PSD) că sunt dezinteresați de soarta minerilor pentru că îndeplinesc condițiile de pensionare. Cozma spunea însă că situația e tensionată din cauza greutăților complexului și a faptului că neajunsurile din subteran afectează activitatea oamenilor.

Mai mult, simpatia politică a liderului de sindicat nu a fost nici ea pe placul minerilor de la Lonea, acesta fiind acuzat că s-a dat de partea administrației.

”Eu am considerat că fiind ales oamenii trebuie să aibă încredere că le apăr interesele. Chiar am un atuu care ar trebui să însemne mult pentru ei: având posibilitatea să mă pensionez, nu am ce pierde în fața administrației și atunci eu pot să le reprezint cum trebuie interesele. Mie nu are ce să-mi facă administrația și nu mi se pare corect să tot fiu acuzat că vând interesele minerilor”, spunea Tiberiu Cozma.

Cel care a condus minerii de la Lonea timp de aproape 16 ani nu și-a depus candidatura la alegerile ce vor avea loc pe 26 noeimbrie. Cozma spunea în septembrie că se gândise să renunțe la sindicat anul viitor.

Departamentul Lonea al Sindicatului Muntele numără peste 850 de membri.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza