Cheile Jiețului – lumea de cleștar

684
La începutul lui februarie 2015 am zis să mergem la schi și am luat decizia să mergem la cea mai nouă stațiune de schi din România: Transalpina Ski Resort (SRT). Aici am mai fost și în sezonul 2012/2013, acesta fiind chiar sezonul de deschidere a acestui domeniu schiabil.

Zis și făcut. Ne-am luat schiurile, clăparii, bețele și echipamentul de schi și am pornit spre Petroșani. Ca să ajungi la SRT din Petroșani trebuie să o iei pe DN 7A, care sub nicio formă nu se ridică la înălțimea rangului de drum național: este plin de gropi și parțial asfaltat. Dar nu asta contează acum, ci faptul că DN 7A, care leagă jud. Hunedoara de jud. Vâlcea (unde se află SRT), trece prin Cheile Jiețului.
Acestea au fost formate de eroziunea cauzată de râul Jieț, care trece chiar pe marginea drumului. Peisajul este unul spectaculos și sălbatic. Superbele peisaje oferite de cheile cu pereți abrupți ai Munților Parâng, stâncile sălbatice și peșterile neexplorate încă, fac parte din rezervația naturală Cheile Jiețului, o zonă de frumusețe unică.
Cascadă semi-înghețată
Cascadă semi-înghețată
Cheile Jiețului fac delimitarea dintre Munții Parâng (la sud) și Munții Șureanu (la nord). Partea cea mai spectaculoasă a cheilor are lungimea de aproximativ 5 km. Aici pereții munților sunt foarte abrupți și stâncile sunt expuse în surplombe peste chei, dezvăluindu-și coloritul frumos așezat în straturi și care dă indicii despre elementele chimice din componența lor.
Iarna se produce un fenomen extrem de spectaculos: zăpada și numeroasele pâraie se dezgheață în timpul zilei și curg de sus pe pereții de stâncă până jos la drum. Condițiile sunt de asemenea natură încât pe timpul nopții acestea îngheață, iar prelingerea apei pe stânci se transformă în superbe cortine de gheață a căror țurțuri pot depăși 5 metri înălțime. Fenomenul este extrem de spectaculos și pe această poțiune apropiată de Petroșani are cele mai frumoase forme. Cam rămâi mut de uimire când privești aceste structuri imense. Mai sus de șosea se pot vedea cascade de gheață formate acolo unde probabil un pârâiaș curge pe stânci. E incredibil ce delicată și frumoasă poate fi natura. Mai jos puteți vedea câteva imagini cu cortina de gheață formată pe stâncile Parângului.
Localizare:

Silviu
http://www.amazingromania.net/

Comenteaza

Comenteaza