Cheltuirea banilor la CEH, strict secretă

201

Complexul Energetic Hunedoara este dator vândut, însă angajații structurii, sindicaliștii și cei interesați de soarta societății nu știu pe ce s-au cheltuit banii. Achizițiile de la Complex sunt strict secrete, vizibile fiind doar licitațiile care apar pe site-urile de profil și care reprezintă doar o mică parte din achizițiile companiei de stat.

Modul în care au fost cheltuiți banii societății reprezintă o necunoscută chiar și pentru sindicaliși, în ciuda adreselor pe care le-au trimis conducerii CEH.

”Avem peste 50 de adrese transmise către angajator în cursul anului 2014 și pe parcursul acestui an care vizează transparența pentru anumite decizii sau punerea în anumite drepturi și la niciuna dintre acestea nu am primit un răspuns. În 2014, directorii politici au făcut plăți, un exemplu este cea către Primăria Lupeni înainte de termenul scadent. Noi negociam contractul colectiv de muncă și ni se spunea că nu avem bani și că negocierile trebuie să se poarte într-un regim de austeritate. Ei și-au permis să plătească tot impozitul datorat de CEH pentru că primăria nu mai avea bani de salarii. Acesta este doar un abuz dintre multe altele”, a declarat Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

Sursa citată a readus în discuție importul de huilă realizat de Mintia pe parcurul lui 2012-2013, susținând că cele 600 de mii de tone de huilă (de import și din Valea Jiului) ce au fost în depozitele termocentralelor și din cauza cărora s-a decis trimiterea minerilor acasă au reprezentat venituri suplimentare pentru achiziții de care complexul nu ar fi avut nevoie.

”Aceștia (directorii-n.r.) au binevoit să ardă tot acest cărbune și să vândă energie electrică în piață cu prețuri mult sub prețul real de cost pentru a-și crea venituri suplimentare și o bunăstare financară care să le poată permite să încheie contracte pentru activități de care nu ar fi avut nevoie,  dar și achiziții în același fel. Ne este refuzat răspunsul la achizițiile din 2013-2014, achizițiile de materiale și servicii. E o tăcere maximă pentru că banii aceștia mulți pe care i-au generat cel 600 de mii de tone de cărbune și miile de megawatti au intrat în buzunarele firmelor de casă pentru a asigura o campanie electorală așa cum le-a cerut partidul care i-a pus în funcție”, a completat Nica.

Importul de huilă din perioada 2012 face obiectul unui dosar instrumentat de procurorii anticorupție.

La începutul lui 2013, conducerea CEH, societatea condusă la acel moment de Daniel Andronache, care i-a succedat lui Costel Alic, a ajuns la concluzia, în urma unui audit intern, că importul nu era oportun. Nu de alta, dar silozurile de la Mintia au fost blocate în urma aducerii de peste hotare a peste 450 mii tone de huilă, astfel că huila extrasă din Valea Jiului nu a mai avut piață de desfacere, motiv pentru care în zonă au existat tensiuni sociale ce au culminat cu autoblocarea în subteran a minerilor de la unitățile neviabile. Mai mult, cărbunele de import a fost plătit, chiar și cu penalități, în timp ce huila din Valea Jiului nu beneficia de același tratament.

Până la acest moment niciunul dintre cei care a cerut, aprobat și girat importul de huilă nu a fost tras la răspundere. Singurul sacrificat a fost Costel Alic, care a fost înlocuit cu Andronache.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza