Chiar pe final de an, au mai fost rezolvate câteva probleme edilitare

224
de Corneliu BRAN
Ieri, am străbătut în lung şi în lat Petrila împreună cu viceprimarul localităţii. Două lucruri ne-au interesat însă cel mai mult: cum decurg lucrările la reabilitările de blocuri, că e iarnă şi frig, şi am vrut să vedem dacă sesizarea cetăţenilor care locuiesc în zona pârâului Moşicului a fost luată în considerare şi de administraţia locală. Din fericire pentru cetăţeni, mai ales că e şi final de an, cele două chestiuni de interes cetăţenesc sunt finalizate sau în curs de finalizare.
Zidul de sprijin de pe pârâul Moşicului
Primul lucru pe care l-am discutat înainte cu primarul Ilie Păducel, marţi dimineaţa, a fost să-l întrebăm dacă sesizarea cetăţenilor din Moşici a fost luată în calcul de primărie, ştiind că în fiecare iarnă şi primăvară sunt probleme cu zidul de susţinere a gospodăriilor din zona pârâului, dar şi a drumului, pe o bucată de mai bine de 50 de metri. „Da, am ţinut cont, cum să nu ţinem”, ne-a spus primarul, care după ce ne-a vor-bit de lucrare, ne-a rugat să mergem cu viceprimarul Vasilică Jurca să vedem la faţa locului că lucrarea a şi fost finalizată încă de la finele lunii trecute. Zis şi făcut. Am plecat cu reprezentantul primăriei la Moşici, pe o stradă unde am mai fost de vreo câteva ori, inclusiv la doamna Moşici, care până acum doi ani, când a plecat dintre noi, era cea mai în vârstă persoană din Petrila. Femeia s-a stins la venerabila vârstă de 103 ani, lucru mai rar pe la noi…
„În vară, pe 29 iulie, când au fost acele ploi violente, dar şi în alte dăţi, au fost probleme în zona respectivă. Printr-o hotărâre de consiliu local s-au aprobat bani pentru executarea unui zid de sprijin, durabil, care să protejeze de pârâu şi de alunecările de teren atât gospodăria respectivă. Lucrarea a fost executată în totalitate, iar luna trecută a fost deja şi recepţionată. Alte probleme pe acea stradă nu mai sunt. Urmează ca în primăvară să intro-ducem şi această stradă pe programul de reparaţii şi reabilitări”, ne-a declarat primarul Ilie Păducel. Într-adevăr, ajunşi la faţa locului am constatat că lucrarea este finalizată. Probabil că pe acest sector nu vor mai fi probleme în viitor legate de lăsarea terenului sau de inundaţii când pârâul se umflă. Dacă se va rezolva la primăvară şi cu drumul, locuitorii din Moşici vor avea cu siguranţă un confort apropiat cu cel din oraş.
Blocul 5 de pe str. Muncii
Următoarea escală am făcut-o pe strada Muncii. Înainte de asta, dimineaţă, primarul Ilie Păducel ne-a declarat: „Lucrăm la programul de re-abilitare a blocurilor de locuinţe, care cuprinde 11 blocuri. La două avem contract, inclusiv pentru prima parte a anului viitor, dar celelalte 9 dorim să le finalizăm în aceste zile de decembrie (cel puţin lucrările ex-terioare, urmând ca montarea vatei minerale în pod să se poată face şi când vremea e neprielnică). Mulţumesc lui Dumnezeu că vremea ne-a aju-tat şi am putut să finalizăm ce ne-am propus. Pe teren veţi vedea cum la unul dintre blocuri lucrările sunt gata în proporţie de 99,99% chiar azi, iar la un altul în proporţie de 98%-99%”.
Dacă în vară vă dădeam veşti că pe strada Muncii o parte din blocuri au intrat în reabilitare, de aceste lucrări ocupându-se oamenii Edil Urbanului, acum vă putem spune că pe final de an două blocuri sunt gata. Ajunşi la faţa locului, am văzut că blocul 5 este aproape finalizat (probabil că până astăzi lucrătorii au finalizat şi bucăţica din faţa unei scări unde lucrau).
La celălalt bloc, la nr. 8, izolarea ter-mică s-a isprăvit demult, geamurile au fost schimbate şi ele încă din vară, acoperişul este şi el nou, la fel burlanele şi celelalte amenajări ce ţin de partea inferioară a blocului. Jumătate din bloc este deja vopsit, practic doar jumătate a mai rămas de vopsit. Marţi se lucra de zor la vopsitorie, la mici reparaţii, precum şi la nivelarea terenului din faţa blocului. Directorul Costache de la Edil Urban şi nea Ion din Jieţ, şeful de echipă, supravegheau lucrările. Acest tandem l-am văzut de fiecare dată prezent la lucrările de izolare termică a blocurilor. Fără nicio fărâmă de laudă, dar trebuie spus, această prezenţă pe teren a şefului de la gospodăria oraşului, cu orele pe zi, explică faptul şi de ce Edil Urban este pe cale să iasă din insolvenţă la finalul anului viitor, după doar trei ani de mandat Costache.
Soluţii în alte două probleme…
Una peste alta, str. Muncii începe să capete contur. Ar mai fi câteva blocuri, nu mai mult de vreo 4-5, şi chiar s-ar putea zice că un cartier a renăscut la Petrila. Problema cea mai mare pe care administraţia locală o mai are la unele dintre blocurile reabilitate sau în curs de reabilitare o reprezintă faptul că o parte din cetăţeni încă n-au plătit banii către asociaţii, deşi mulţi au avut la dispoziţie chiar şi peste 5 ani de zile şi la început au fost de acord cu aceste lucrări. Ceea ce face acum ca unele asociaţii de proprietari, la rândul lor, să nu poată încă plăti cota parte ce le revine, adică acea contribuţie de 20% din totalul lucrărilor. De aici neplăcerile, discuţiile de tot felul, somaţiile şi aşa mai departe. Să sperăm că până la urmă oamenii vor înţelege.
Nu e cazul şi la blocul 5, cel de care am vorbit mai sus, unde, în medie, s-a plătit de fiecare familie, din câte am înţeles de la doi locatari, undeva spre 2.850 lei (aici intrând izolarea apartamentului, geamurile termopan de la locuinţe, partea ce revine locatarului la acoperiş şi la burlane).
„Dacă ţinem cont că trei geamuri, nu mai mult, costă la preţul cel mai ieftin cu putinţă 17-18 milioane lei vechi, iar un acoperiş nou nici nu mai vorbim cât, lucrarea n-a costat mult. Practic, izolarea propriu-zisă şi vopsirea spaţiului locativ de fiecare apartament au co-stat doar câteva milioane. Dacă ar fi fost să ne facem singuri toate astea, ne-ar fi costat cu mult mai mult. Dar nici nu cred că reuşeam singuri…”, ne-a spus marţi unul dintre locatarii blocului 5.
O altă problemă i-a fost reclamată viceprimarului, în prezenţa noastră, chiar de un locatar din blocul 5, care a spus că „trebuie făcut ceva cu cei care rup, murdăresc, îşi bat joc de munca şi banii noştri şi ai primăriei”. Într-adevăr, poate pe unele blocuri vopsite proaspăt nici nu s-a uscat vopseaua şi au început să apară urme de degete murdare, de mingi ş.a.. Ba chiar s-au forţat pereţi cu picioarele, probabil ca tâmpitul, că altfel nu-i putem spune, să verifice trăinicia lucrării. Măsura luată de viceprimar pe loc a fost să se lipească, la fiecare scară de bloc, un afiş, care să arate cât sunt amenzile pentru distrugere şi alte cazuri din astea aiuristice. Am spune că e o măsură luată oare-cum degeaba, dacă unii n-au conştiinţă, n-au maniere şi educaţie. Astfel de indivizi, indiferent de vârsta lor, trebuie prinşi în flagrant în primul rând de locatari şi predaţi poliţiei.

Comenteaza

Comenteaza