Chinezii nu retehnologizează. Vor să capteze gazul metan din subteran și să proceseze cărbunele din halde

233

Salvatorii mineritului din Valea Jiului, așa cum erau prezentați, începând de prin 2012, chinezii, sunt în continuare căutați de statul român deși aceștia nu s-au prezentat la licitația pentru retehnologizarea minelor viabile.  Așa că, păstrând linia trasată de fostul ministru al Energiei, actualul șef de la Economie, Constantin Niță, conducerea Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului caută și ea investitori chinezi.  Și nu de una singură, ci chiar cu ministrul Niță în frunea delegației.

Dați ca siguri în ceea ce privește retehnologizarea minelor, chinezi ar putea acum să capteze gazul metan din subteranele minelor neviabile și să proceseze cărbunele din haldele de steril ale aceleiași societăți.

Directorul SNÎMVJ, Aurel Anghel, a declarat, luni, pentru GDD, că în săptămâna în care a fost în China împreună cu ministrul Economiei, Constantin Niță, a discutat cu reprezentanții China Coal despre două proiecte ale societății pe care o conduce.

”Am avut discuții pe marginea a două proiecte pentru continuarea activității și după anul 2018. Primul proiect este captarea gazului metan din subteran, mai ales la Paroșeni și Uricani și transformarea acestuia în energie electrică care să ajungă la uzină (Termocentrala Paroșeni-n.r.) sau la populație. Al doilea proiect este legat de procesarea haldelor de steril. Noi extragem cărbunele din subteran, dar haldele de steril au un conținut mare de cărbune, bun calitativ”, a precizat, luni, pentru GDD, Aurel Anghel, directorul SNÎMVJ.

Potrivit sursei citate, cele două proiecte au fost prezentate celor de la China Coal.

”S-au arătat interesați, mai ales pe partea de gaz metan”, a mai spus directorul SNÎMVJ.

Interesul chinezilor pare justificat, nu de alta dar societatea formată din minele neviabile este protejată de stat și purtătoare de subvenție până în anul 2018.

Directorul susține că societatea poate să desfășoare și alte acțiuni, în afară de cele de exploatare a rezervelor de cărbune și închidere și ecologizare, atâta timp cât nu intră sub incidența deciziei 787/2011.

Cum primele discuții au fost purtate, urmează ca în perioada următoare să se stabilească o serie de contacte între cele două părți. Cel puțin așa suține conducerea minelor neviabile.

Ideea captării gazului metan din subteranele minelor din Valea Jiului nu este una nouă. De această soluție se vorbește de mai mulți ani, însă nu a fost pusă în practică.

Mina Paroșeni deține deja o stație de degazare ce poate fi utilizată.

Gazul Metan este deja captat la Lupeni și Vulcan, acesta fiind folosit pentru încălzirea apei necesare consumului propriu.

Analizele efectuate până la acest moment atestă că în subteranele Văii volumul de gaz degajat este de peste 2,8 milioane de metri cubi.

În primăvara lui 2013 la fosta Companie Națională a Huilei au venit mai mulți investitori japonezi. Și aceștia erau interesați de gazul de mină din Valea Jiului, dar și despre modalitățile de retehnologizare a mineor din această zonă. Interesul nu s-a materializat printr-un contract,

  Mihaela MIHAI

 

Comenteaza

Comenteaza