Complexul Energetic Hunedoara nu are bani de salarii. Minerii de la CEH primesc doar 75 la sută din avans. Cei de la SNÎMVJ primesc avansul întreg, însă rămâne fără bani personalul TESA din aparatul central

275

Complexul Energetic Hunedoara nu are sumele necesare pentru a asigura salariile propriilor angajați dar nici pe ale celor de la Societatea Națională de Închideri Mine. Din această cauză salariații complexului vor primi avansul doar în proporție de 75 la sută. Restul de 25 la sută va fi plătit în zilele următoare. La SNIM, conducerea a decis să plătească avansurile întregi pentru angajați, amânând însă cu banii personalul TESA din aparatul central.

Salariații CEH vor primi doar 75 la sută din avans întrucât societatea nu dispune de fondurile necesare pentru a achita integral drepturile salariale. Restul de 25 la sută îl vor primi până cel târziu marți.

Încasările realizate de Complexul Energetic Hunedoara din vânzarea de energie nu acoperă nevoile societății care și așa are datorii de sute de milioane de lei către furnizorii de echipamente și prestatorii de servicii.

CEH ar fi avut nevoie de circa 7,1 milioane de lei pentru a asigura, marți, avansul atât pentru salariații CEH cât și ale celor de la SNÎMVJ, societate de la care complexul cumpără huilă însă, din cauza încasărilor reduse, până marți s-a strâns doar circa 5 milioane de lei (75 la sută din necesar). Banii au fost împărțiți între CEH și SNÎMVJ. 3,8 milioane au mers către avansul angajaților de la CEH, iar restul de 1,3 milioane către minele neviabile.

La SNÎMVJ, conducerea societății, a găsit o altă formulă de a achita avansul salariaților.

”Suma promisă de CEH pentru salarii a intrat diminuată undeva cu 20 la sută. Am ales o altă formulă. Nu tăiem procentual din ele ci dăm salariile întregi, în schimb nu achităm adaosurile de concediu și salariile personalului TESA de la noi de la societate și ale celor din conducere”, a declarat, marți, pentru GDD, Aurel Anghel, directorul SNÎMVJ.

Potrivit lui Anghel, în funcție de încasările pe care le va avea CEH va vira și restul diferenței, undeva la 500 mii lei.

CEH vinde zilnic undeva la 3400 de megawatti însă prețul de vânzare al energiei este unul mic, așa că încasările zilnice sunt de circa 500 mii lei. Banii nu ajung în condițiile în care societatea are datorii de sute de milioane, iar prețurile de pe piață sunt și ele oscilante. Dacă marți energia s-a vândut cu 173 de lei, pentru miercuri prețul pe megawatt nu depășea 152 de lei.

În perioada imediat următoare CEH trebuie să achite și gazul consumat la Termocentrala Mintia a cărui valoare ajunge zilnic la câteva zeci de mii de lei.

Guvernul României a aprobat, săptămâna trecută, ajutorul de salvare pentru CEH, de fapt un împrumut pe termen de șase luni, pe care anunțase că îl anunțase aprobat încă din 27 mai. Pentru acest ”ajutor de salvare„ statul a ridicat administrarea specială de la CEH, ANAF urmând a pune sechestru asigurator pe activele de la Mintia, dar și din mineritul din Valea Jiului.

Banii, 167 milioane de lei, sunt dedicați strict sectorului energetic, urmează să ajungă în tranșe, iar dacă în termen de 6 luni complexul nu va avea un plan de restructurare care să fie aprobat și de Comisia Europeană și nu va returna banii, conducerea CEH va trebui să întocmească un plan de lichidare voluntară.

Prima tranșă are o valoare de 98 milioane de lei, însă conducerea CEH nu știe când banii vor ajunge la complex. Cea de a doua tranșă, este condiționată de rambursarea împrumutului de 40 de milioane de lei aprobat tot de Guvern, pentru ca societatea hunedoreană să poată returna un ajutor de stat considerat ilegal de care ar fi beneficiat cele două termocentrale în perioada 2009-211 când nu exista complexul.

Raportul Ministerului Finanțelor Publice arată că la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, cel de șomaj și cel de sănătate datoriile CEH au crescut din decembrie și până la finalul lunii martie cu peste 37 milioane de lei. Dacă la finele lui 2014 restanțele CEH către bugete erau de peste 276 milioane de lei, acestea au ajuns la finele lui martie la peste 313 milioane lei.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

 

 

Comenteaza

Comenteaza