Complexul Energetic Hunedoara. Plan de restructurare până în septembrie pentru evitarea divizării societății

224

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, susține că până în septembrie trebuie realizat un plan de restructurare și eficientizare a Complexului Energetic Hunedoara.

Concomitent, ca soluție alternativă oferită de Comisia Europeană, statul român ar trebui să înceapă un proces de divizare a structurii energetice hunedorene. Gândirea părţii române este că acest plan va fi unul care să salveze structura energetică din situația economică dezastruoasă în care se află la acest moment.

Noua conducere a Complexului Energetic Hunedoara are la dispoziție circa jumătate de an pentru a prezenta un plan care să salveze structura energetică, în caz contrar, Comisia Europeană solicitând divizarea entității. Procesul de divizare va începe, pe hârtie, încă de pe acum, întrucât CEH-ul are nevoie de bani pentru certificatele de CO2. Ministrul Energiei, Andrei Gerea, susține că divizarea nu va fi efectuată în cazul în care planul de restructurare-eficientizare va arăta că entitatea poate fi salvată și să activeze pe piața de energie.

”Divizarea a fost oferită ca soluție de către Comisia Europeană pentru noi, de a ne da posibilitatea să alocăm ajutorul de salvgardare pentru achiziționarea certificatelor de CO2. Acest lucru este necesar, fiindcă altminteri dacă nu vom face această plată România va plăti foarte mult, mult mai mult decât cele 11 milioane de euro datorate pentru aceste certificate. Singura posibilitate de a da acești bani fără ca România să intre în procedură de infringement și să fie dezavantajată ulterior pe celelalte programe de colaborare cu UE, în special la nivelul fondurilor eruopene, este să intrăm birocratic în această procedură de divizare însă am convenit cu cei de la Comisia Europeană să alocăm acești bani de ajutor și considerăm că intrăm în procedura de divizare. Acest lucru presupune că trebuie să informăm cu privire la un plan ce ar însemna pași concreți în timp. Am convenit că acest lcuru nu se poate face peste noapte și totodată am convenit că dacă planul de restructurare la care vom lucra împreună cu reprezentanți ai Comisiei va arăta că avem o șansă la CEH, atunci această divizare nu va avea loc. Practic avem timp ca până în septembrie noi să venim și să finalizăm planul de restructurare care să ofere soluții pentru CEH. Alternativa este evidentă, dacă nu reușim să contruim acest plan și ajungem la concluzia că nu mai există nicio șansă în această formulă, evident nu mai are rost să ne mai mințim și să găsim soluții – care și acelea au fost avansate, de exemplu de cei de la Comisie – și anume să poată fi susținut acest efort de divizare și, eventual închidere a minelor până în 2027”, a declarat, vineri, la Petroșani, ministrul Energiei, Andrei Gerea.

Ministrul a afirmat că nu vrea să se gândească la varianta divizării și a închiderii minelor, pentru că vrea ca România să aibă asigurată securitatea energetică lucru care poate fi posibil, după cum a și fost demonstrat în perioadele de secetă și nu numai, și de existența capacităților de producere e energiei electrice pe bază de cărbune.

”Acum doi ani sau trei ani ne-am confruntat cu un an extrem de secetos, nu a bătut nici vântul și toată producția de energie electrică s-a bazat în proporție foarte mare pe electricitatea produsă pe bază de cărbune și atunci noi nu ne putem permite luxul să închidem facilitățile acestea de producere a energiei electrice pe bază de cărbune, ci va trebui să asigurăm un mix energetic corespunzător care să ne dea confortul necesar în orice situație”, a mai spus ministrul.

Liderul Departamentului Energetic din cadrul Sindicatului Muntele, Cristian Iștoc, spune că planul de divizare se traduce clar prin închiderea minelor viabile și a termocentralelor, sindicaliștii nefiind de acord cu această soluție.

”La un an şi jumătate de la fuziunea sectorului energetic cu cel minier, anunţată ca o mare realizare a clasei politice de la aceea vreme, iată că guvernanţii de astăzi propun, ca singură soluţie de evitare a intrării CEH în faliment, divizarea complexului. Divizarea urmărește trecerea minelor viabile pe program de închidere, reducerea activităţii Termocentralei Mintia până la funcţionarea cu un singur grup energetic (din şase), concomitent cu reducerea personalului cu peste 700 salariaţi (din 1200 existenţi în prezent). Divizarea va conduce la închiderea activităţii Termocentralei Mintia odată cu reducerea producţiei de cărbune, la sub 2500 tone/zi, dar și la închiderea activităţii termocentralei Paroşeni, odată cu închiderea activităţii miniere”, spune Iștoc.

Potrivit vicepreşedintelui de la Muntele, reprezentanții Guvernului nu au răspunsuri la ce se va întâmpla cu economia județului Hunedoara și cu miile de angajați care depind de această structură energetică.

”Un lucru este însă sigur, guvernanţii doresc închiderea mineritului în etape, pentru a nu crea convulsii sociale. Dacă hunedorenii acceptă sau nu această propunere vom vedea”, a mai spus Iștoc.

Andrei Gerea, ministrul Energiei, s-a aflat, vineri, în județul Hunedoara, acesta discutând cu conducerea CEH pe marginea planului de restructurare și eficientizare a producătorului de electricitate pe bază de huilă.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

 

 

 

Comenteaza

Comenteaza