Concluzii după dezbaterea publică de la Petroșani: Guvernul vrea să închidă Valea Jiului prin lichidarea CEH

263

Dezbaterea publică pe problemele mineritului, care a avut loc joi la Petroșani, a adunat o serie de concluzii, cea mai importantă fiind că termoficarea reprezintă singura soluție de supraviețuire a Termocentralei Paroșeni.

Cum actualul Guvern nu pare interesant de decesul lin al Văii Jiului, mineritul fiind în prag de închidere, consiliile locale din Valea Jiului vor măsuri concrete pentru această zonă.

Florin Mârza, consilier local la Petroșani, cel care a inițiat dezbaterea publică susține că propunerile rezultate în urma dezbaterii publice vor fi centralizate si vor face obiectul unei strategii de acțiune Civica împreună cu toate Primăriile din Valea Jiului, fiind necesar ca huila să fie consumată la Paroșeni și arsă pentru a produce energie termică.

Alesul local susține că Valea Jiului trebuie să solicite Guvernului introducerea ADI Termoficare Valea Jiului în programul finanțat din fonduri europene pentru reabilitarea rețelelor de termoficare existente, precum și extinderea acestora în Uricani și Petrila. Totodată e necesară introducerea în programele Băncii Mondiale și altele similare derulate pentru zonele monoindustriale în care este necesară reorientarea profesională a Văii Jiului.

Tot Guvernul trebuie să finanțeze, până la finalizare, programele de investiții în turism, începute și stopate în Valea Jiului. Florin Mârza mai afirmă că Guvernul trebuie să aloce fonduri către administrațiile locale pentru a putea lansa comenzi pentru achiziționarea de agent termic și achitarea către Termocentrala Paroșeni a contravalorii căldurii, acțiune care va asigura cărbunele necesar pentru pentru termocentralei în această iarnă.
Florin Mârza susține că în urma dezbaterii de la Petroșani a reieșit clar care e strategia Guvernului pentru Valea Jiului: insolvență, faliment, vinderea la fier vechi a activelor CEH. Și, pentru că Guvernul Ponta nu are niciun program de viabilizare pentru CEH, acesta lasă ca activitatea sa se închidă de la sine prin sistarea activității de către Garda de Mediu, neplata TVA pentru instalația de desulfurare de la Paroșeni, subfinanțarea prin care nu se asigură siguranța locurilor de muncă, compromiterea zăcământului de huilă prin nerealizare de investiții și conservarea fronturilor de lucru.

Mai mult, președintele CA al CEH, Aurelian Ghimpău, a spus în cadrul dezbaterii publice că exploatarea de huilă din România se va închide în România până în 2018.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza