Conducerea politică a CEH are idei multe și reușite puține

225

Rând pe rând licitațiile care, cel puțin teoretic, ar trebui să conducă la dezvoltarea, rentabilizarea și eficientizarea Complexului Energetic Hundoara sunt amânate. Din diverse motive, știute doar de conducerea poltică a societății, proiectele pentru formarea unor IPP-uri prin care să se construiască microhidrocentrale, grupuri pe gaz, dar și să se retehnologizeze minele din Valea Jiului, iar Termocentrala de la Mintia să îndeplinească normele de mediu impuse de Uniunea Europeană sunt târâte de pe o lună pe alta. În tot acest timp, CEH-ul se afundă în datorii, iar siguranța locurilor de muncă este tot mai mult pusă sub semnul întrebării.

Directorii din fruntea Complexului Energetic Hunedoara, precum și fostul ministru al Energiei care acum a preluat portofoliul Economiei, au declarat de nenumărate ori că mixtul energetic este cel care poate scădea costul de producție al megawattului. Pentru a reuși să scadă prețul de producere al megawattului obținut din huilă, politicienii, fie ei de la București, fie de la CEH, au vorbit de microhidrocentrale și de grupuri pe gaz. Au vorbit, pentru că practic toate proiectele sunt într-o fază neterminabilă a procedurilor.

În cursul acestei săptămâni, după ce a fost amânată licitația pentru găsirea unui investitor care să consturiască un grup pe gaz la Minitia, conducerea CEH a anunțat și amânarea procedurii de selectare a unui investitor care să dea banii pentru construcția, pe Mureș, a unei microhidrocentrale.

”Referitor la anunțul publicitar cu priviire la inițierea procedurii de selectare de investitori pentru construirea unei societăți pe acțiuni de tip IPP, în vederea implementării unui proiect ”Green/Brown Field” pentru valorificarea potențialului hidroenergetic al râului Mureș, prin instalarea unei microhidrocentrale, publicat la data de 31.01.2014, Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA aduce la cunoștința potențialilor investitori interesați următoarele modificări ale anunțului: ofertele de participare la procedura de selecție se depun în forma și în condițiile indicate în Caietul de Sarcini la Registratura Sucursalei Electrocentrale Deva (…) până cel mai târziu în data de 05.05.2014, ora 10:00 (ora României), acesta fiind termen de decădere” se arată în anunțul CEH.

În 5 mai, la ora 11:00, se  vor deschide ofertele.

La finele lunii ianuarie, Complexul Energetic Hunedoara a lansat din nou procedura de selecție a unui investitor pentru microhidrocentrala de pe Mureș. Ofertele trebuiau deschise joi,  27 martie.

Proiectul de investiție este estimat la 21 milioane de euro, însă anul trecut nimeni nu s-a arătat interesat de el.

„Prima microhidrocentrală va fi construită vizavi de Mintia.  Va avea undeva la 10 megawatti, să vedem cum merge şi apoi discutăm de restul. După aceea planul meu este un lanţ  de producţie hidro care să ne permită să ajungem cu preţul undeva între 35 şi 40 de euro /MW, preţul pe piaţa externă, să putem ieşi pe piaţa europeană să vindem energia. Acesta este scopul, pentru că piaţa internă are o capacitate de producţie de  20.000 Megawatti şi consumul în România e de 6-7000 de Megawatti”, spunea directorul CEH, Daniel Andronache, anul trecut după vizita efectuată în China.

 

În septembrie anul trecut, directorul general al CEH, Daniel Andronache, declara că nu renunță la idee și că va cauta soluții. De atunci selecția investitorului este tot amânată.

Construcția microhidrocentralei ar avea ca scop scăderea prețului megawatt-ului produs de CEH. În asociere, CEH-ul ar urma să participe cu aport în natură, iar investitorul cu banii.

Mihaela MIHAI

 

Comenteaza

Comenteaza