Consilierul Adrian David – implicat în Rezolvarea cazului „Sibişan”

234
de Corneliu BRAN
La 22 decembrie 2014 vă prezentam în ZVJ un caz social foarte grav, acela al pensiona­rului de 85 de ani Ioan Sibişan din Petrila care locuieşte împreună cu soţia sa, Ioana, tot pensionară.
Vă spuneam atunci că în afară de faptul că dl. Sibişan suferă de epilepsie încă din tinereţe (crizele fiind acum din ce în ce mai dese şi mai prelungi), din 2005, în urma unui accident casnic, omul nu mai are nici piciorul stâng, sprijinindu-se doar de cârje, dar şi atunci ajutat doar de soţia sa, singurul suflet apropiat pe care bătrânul îl mai are. Pe de altă parte, vederea omului îi scade de la an la an, iar auzul de asemenea, în timp ce stările de ameţeală şi de slăbiciune sunt prezente zilnic, chiar şi la simplul efort de a se deplasa prin casă pe o distanţă de numai câţiva metri. Cu toate acestea, vă spuneam că, din motive necunoscute, acum câţiva ani domnul Sibişan a fost „tăiat” de la indemnizaţia de gradul I şi repus la gradul de handicap II, ceea ce nu-i normal. Cum tot aiurea e şi faptul că doamna Ioana Sibişan, cea care vă spuneam că are grijă zilnic de acest om, nu primeşte indemnizaţie de însoţitor, această problemă nefiind nici  măcar luată în calcul vreodată! Probabil că citind toate acestea mulţi v-aţi întrebat, firesc, în ce ţară trăim?
Reacţiile în urma materialului din ZVJ n-au încetat să apară. În ziua apariţiei materialului, familia Sibişan a fost vizi­tată de angajate ale SPLAS Petrila, care i-au indicat doamnei Sibişan ce trebuie să facă pentru ca domnul Sibişan să poată „intra la comisie pentru reevaluare”. Din câte am înţeles de la doamna Ioana, exact în momentul când doamnele de la asistenţă socială se aflau în casă, domnul Sibişan a făcut două crize de epilepsie, una după alta, în decurs de doar câteva zeci de minute! Probabil că acest lucru a fost cauzat şi de emoţiile domnului Sibişan, care, în ciuda bolilor, înţelege tot ce se întâmplă şi este afectat de emoţii în momentul când se află lângă el persoane străine sau când se discută de situaţia dumnealui.
Tot în aceeaşi zi, dar mai înainte de asta, pe noi ne-a sunat consilierul judeţean Adrian David, care ne-a cerut câteva date ale domnului Sibişan, „pentru că chiar acum merg să discut despre acest caz cu doamna director Monica Georgescu”. După aproximativ o jumătate de oră, domnul David ne-a sunat din nou şi ne-a rugat să-i transmitem doamnei Sibişan următoarele: „Doamna director a spus că, într-adevăr, este un caz delicat şi că probabil în trecut s-a făcut o greşeală. De aceea, o roagă pe doamna Sibişan ca în cel mai scurt timp să refacă toate investigaţiile medicale, urmând ca la final să trimită o comisie acasă pentru a verifica dosarul şi a face lumină şi dreptate în acest caz. Când domnul Sibişan va avea gata aceste investigaţii şi controale medicale, vă rog să anunţaţi, ca să trecem la pasul următor, în sensul că îi voi spune doamnei director şi va stabili când să meargă comisia la familia Sibişan”. Fireşte că noi i-am transmis mesajul, imediat, doamnei Sibişan (cam acelaşi lucru l-au recomandat şi doamnele de la asistenţă socială Petrila, dar care susţineau că apoi doamna Ioana trebuie să-l deplaseze pe soţ la comisie), iar dumneaei, după Sfântul Vasile a acţionat. Prima dată s-a dus la medicul de familie, iar de-acolo a urmat toţi paşii pe care acesta i-a recomandat să-i facă. Astfel că, în ziua de Sfântul Ioan, domnul Ioan se afla internat la SUP, fiindu-i făcute toate investigaţiile necesare dosarului care va fi analizat de comisia de expertiză. Pe data de 8 ianuarie, domnul Sibişan a fost readus la domiciliu. Prilej ca noi să putem sta de vorbă cu doamna. Care ne-a spus că domnul Sibişan a fost consultat de toţi medicii care i-a recomandat medicul de familie. Totodată, femeia ne-a mulţumit şi ne-a promis că se roagă la Dumnezeu pentru noi şi pentru toţi cei care au sărit în ajutor să sprijine acest caz: „Nici nu ştiu cum să vă mulţumesc! N-am crezut când am apelat la ziar că aşa de repede vor merge lucrurile. Mare-i Dumnezeu şi o să mă rog pentru voi toţi cei de la ziar şi dumneavoastră, dar şi pentru cei care ne-au ajutat ori s-au implicat în acest caz, reparând nedreptatea care ni s-a făcut de ani de zile”.
În cele din urmă am luat din nou legătura cu consilierul judeţean Adrian David, spunându-i că, din punct de vedere al dosarului, familia Sibişan e pregătită să primească comisia. Consilierul judeţean ne-a spus că până luni, 12 ianuarie, doamna director al DGASPC Hunedoara, Monica Georgescu, îi va da un răspuns, astfel încât să-i putem comunica doamnei Sibişan o dată exactă, practic ziua şi intervalul orar când comisia stabilită de la Deva se va deplasa la Petrila.
Multe mulţumiri, încă de-acum, din partea noastră dar şi din partea familiei Sibişan, domnului consilier Adrian David, cel care a dovedit că omenia şi iubirea faţă de aproape n-au dispărut cu totul în lumea asta tot mai individualistă, crudă şi rece, precum şi doamnei director Monica Georgescu, care a dat dovadă de profesionalism, umanitate şi multă înţelepciune.

 

Comenteaza

Comenteaza