Consiliul Local Petrila rămâne cu un om în minus. Liberalul Cristian Buium nu a fost validat în ședința statutară

489

Validat pe poziția de consilier local în ședința din 29 februarie, ședință nelegală atât din punct de vedere al secretarului Primăriei Petrila cât și al Prefecturii Hunedoara, liberalul Cristian Buium nu a întrunit, joi, în ședința statutară, numărul necesar de voturi pentru a deveni consilier local.

Totul a plecat de la faptul că în mai 2014,PNL, prin secretariatul general, propunea pentru funcția de consilier local deținută de Daniela Vișănescu, exclusă din partid, pe Andrei Beatrice.  Adresa era semnată de secretarul general al PNL, Rraeș Mănescu. Tot din 2014, martie mai exact, Cristian Buim a semnat o cerere către PNL Petrila prin care anunța că renunță ”la calitatea de a fi desemnat consilier în cadrul Consiliului Local Petrila din partea PNL Petrila”.

Viceprimarul Vasilică Jurca a spus că votează împotriva proiectului de validare a lui Cristian Buium, până PNL nu clarifică exact pe cine vrea în consiliul local, fapt ce a generat o serie de discuții în legislativul local.

Vasilică Jurca: Le-am avut (documentele menționate anterior-n.r) într-un dosar de ședință cu un an și ceva în urmă, demisia domnului Buium din PNL, de pe poziția de consilier, și PNL la acel moment ne trimitea o adresă prin care ne spunea că un alt consilier va ocupa locul.

Toma Vărgatu, secretarul Primăriei Petrila: S-a revenit asupra. Ultima adresă a PNL în urma ordinului prefectului, schimbându-se și procedura de încetare a mandatului de consilier.. .

Vasilică Jurca: Din punctul meu de vedere eu nu știu dacă astăzi PNL îl vrea pe domnul Buium consilier sau pe doamna Beatrice, în consecință eu o să votez împotriva validării până când lucrurile se clarifică.

Ilie Păducel, primarul orașului Petrila: Dacă ne uităm cu atenție, adresele pe care le-am primit sunt din 2014 și bine explica domnul secretar, astăzi pe ordinea de zi a fost supus spre analiză și dezbatere ordinul prefectului pentru validarea în urma vacantării postului de consilier local, ordinul prefectului pentru validarea domnului Buium în calitate de consilier local. Deci adresele respective într-adevăr sunt, dar din anul 2014, când se spune că doamna Vișănescu a fost exclusă și așa mai departe. Deci după apariția, sau după ce domnul prefect al județului a emis ordinul pentru validarea domnului Buium s-a făcut proiect de hotărâre pentru acest lucru, pentru validare.

Cornel Preda, consilier local: Comisa asta de validare v-ați întâlnit, ați discutat sau care e problema că sânteți 5 în comisie. Aici spune clar, următorul supleant pe listă. Dacă prefectul își dă aviz de validare, comisia spune că s-a validat, ce mai doriți?

Secretarul primăriei a avut o idee de rezolvare a problemei. Buium să spună dacă vrea locul sau îl cedează altcuiva.

Toma Vărgatu: Umătorul pe listă la data alegerilor este domnul Buium. În situația în care ar renunța la funcția respectivă urmează următorul și așa mai departe. Cel mai simplu e să-l întrebăm pe domnul Buium, domnule ești de acord să vii sau dai locul la doamna Beatrice? Asta e singura modalitate.

Doinița Bălănesc: În 2014 într-adevăr nu trebuia să emită prefectul ordinul. Așa era legislația în 2014, rămânea la latitudinea partidului și a președintelui de atunci care era Mircea Moloț, o hotărâre de birou, cine intră în consiliul local. Fiecare partid își analizează situația și face demersurile mai departe. În 2015 s-a schimbat legislația, a apărut între timp că prefectul emite ordin și vă spun că partidele își rezervă dreptul să emită adresă pe cine nominalizează în consiliul local. Deci dacă în 2014 aia a fost decizia partidului, nu s-a pus în aplicare și știți bine că ne tot confruntam cu acea lipsă de cvorum, acum aceasta este decizia PNL. Cred că noi nu discutăm ce adrese emit partidele.

Gheorghe Bobar: Domnul primar, domnul secretar, vă reamintesc că am avut o situație conflictuală la Prefectura Hunedoara tot pe această temă și am câștigat în instanță. Dacă mai ajungem încă o dată, eu cred că trebuie să lăsăm pe cei competenți să decidă.

Ilie Păducel: Ordinul prefectului s-a dat în urma propunerii organizației PNL privind persoana Buium.

Toma Vărgatu: Pentru persoana Vișănescu.

Ilie Păducel: După vacantarea postului de consilier, prefectul nu putea să dea ordin de validare pentru Buium dacă partidul nu făcea propunere.

Toma Vărgatu: Prefectul constată vacantarea, atât.

Acesta este momentul în care Vasilică Jurca, președintele de ședință, a spus votului proiectul de hotărâre pentru validarea lui Cristian Buium.

Toma Vărgatu: Comisia de validare întocmește procesul de validare și spune dacă sunt impedimente sau nu.

Vasilică Jurca: Atunci trecem la alt proiect. Trebuie votat sau nu? Mi-ați scris aici jumătate plus unu din cei prezenți.

Toma Vărgatu: Eu vă spun ce prevede legea, dacă vreți să mă ascultați, dacă nu conduceți dumneavoastră și o să fac punct de vedere.

Vasilică Jurca: Eu conduc ședința, supun la vot. Cine este pentru ? Cine este împotrivă, deci nu a trecut.

Toma Vărgatu: Nu mă interesează cum votați, dar președintele comisiei de validare trebuie să prezinte procesul verbal, da domnule îndeplinește condițiile, este sau nu este, după care se supune la vot. Asta este procedura, iar votul cum vreți dumneavoastră să votați.

Ilie Matei, președintele comisiei de validare: Atunci când dumneavoastră ați spus că ședința precedentă a fost statutară și au fost câteva puncte pe ordinea de zi atunci pe care le regăsim și acum, comisia de validare, la momentul respectiv s-a întrunit, a întocmit procesul verbal și l-a prezentat în ședința anterioară pe vremea când era statutară. Acum, pentru că a revenit nu ni s-a cerut din nou mai ales că sunt contradicțiile care sunt din 2014 și așa mai departe. Deci s-a dat votul, există procesul verbal, comisia de validare a validat candidatura.

Toma Vărgatu: Acuma se supune la vot, perfect, nu am știut de procesul verbal.

Vasilică Jurca: Voturile le-ați numărat?

În urma contabilizării voturilor, Cristian Buium nu a întrunit numărul necesar pentru a fi validat în funcția de consilier local, condiții în care legislativul de la Petrila rămâne cu un om în minus.

Mihaela MIHAI 

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza