
Directorul Complexului Energetic Hunedoara, Aurel Niculescu, se lăuda, în urmă cu aproape patru luni, că a semnat un contract care rezolvă problemele de mediu de la Termocentrala Mintia. Documentul, semnat în China, în prezența premierului Victor Ponta și a omologului chinez, a rămas la stadiul semnăturii, nefiind adus la cunoștința Consiliului de Administrație și Adunării Generale a Acționarilor, iar funcționarea Termocentralei Mintia este pusă în pericol. Unitatea riscă să fie închisă anul viitor.
Contractul semnat de Aurel Niculescu la 1 septembrie, în China, cu cei de la CNEEC, pentru reabilitarea grupului 4 de la Mintia și instalațiile de desulfurare de la grupurile 3 și 4 nu a avansat. Documentul nu a fost adus la cunoștința celor din AGA. Conducerea CEH, susține că parteneriatul nu a avansat, pentru că nu a reușit să plătească avansul cerut de chinezi, 40 de milioane de dolari.
”Contractul se află în același stadiu. Încă asigurăm condițiile pentru intrarea în efectivitate, în sensul că nu am reușit să plătim avansul și să întocmim documentele de garantare. Termenul nu este epuizat pentru plata avansului”, a declarat, luni, pentru Gazeta de Dimineață, Aurel Niculescu, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.
Potrivit acestuia, și chinezii trebuie să aducă garanții în cadrul acestui contract.
”Pentru intrarea în efectivitate a contractului trebuie aprobarea companiei de asigurări din China, asta este singura condiție pusă de ei. Din partea noastră este constituirea garanției prin activele de la Mintia și plata avansului. Bineînțeles că prima dată se vor constitui garanțiile și plata avansului va fi ultima acțiune. După plata avansului, imediat, compania chineză trebuie să ne prezintte garanția pentru plata avansului. Deci la rândul lor trebuie să ne garanteze că plata avansului ne va fi restituită în cazul în care ei nu își vor onora părțile contractuale”, a mai spus Niculescu.
CEH-ul va garanta acest contract cu acivele viabile de la Mintia, adică exact cu grupurile 3 și 4 care trebuie modernizate. Mai mult, la această oră, conducerea CEH spune că nu știe care este valoarea reală a activelor cu care va garanta.
”În toate discuțiile pe care le-am avut până acum au acceptat (garanția propusă de partea română care vizează activele termocentralei-n.r.). Mai vor o reactualizare a devizului general de la grupul numărul 4. Devizul general este, dar trebuie aprobat printr-un ordin al ministrului. Ne străduim să obținem acest ordin al ministrului și după aceea să trimitem lor. Suntem în procedură de evaluare a activelor, iar rezultatul va fi cel cu care vom garanta”, a completat Aurel Niculescu.
Contractul pentru modernizarea Termocentralei Mintia nu a fost prezentat Adunării Generale a Acționarilor.
”Când vor fi îndeplinite celelalte condiții, va fi prezentat AGA. Înainte de plata avansului, numai atunci. Să avem constituirea garanției… deci trebuie să fie toate valorile bine determinate, atunci va fi prezentat în AGA și după aprobare se va face și plata. În cazul în care vom reuși acest lucru”, spune directorul CEH.
Asta deși contractul a fost semnat de conducerea complexului, societate cu capital de stat, la data de 1 septembrie.
Din cauza problemelor de mediu, funcționarea termocentralei este pusă în pericol, acest lucru fiind recunoscut și de conducerea Complexului Energetic Hunedoara.
Aurel Niculescu, directorul CEH, susține că termocentrala nu se va închide la 1 ianuarie, pentru că la acest moment există contractul cu chinezii. Pericolul real survine însă, potrivit lui Niculescu, la jumătatea anului viitor.
”Eventuala sancționare a Termocentralei Mintia pentru neîncadrarea în condițiile de mediu impuse de Comisia Europeană poate fi efectivă numai după declararea stării de infringement și constatarea acesteia, că există un termen de contestare, timp în care se pot aduce argumente, documente și materiale care să infirme. Pericolul există (de închidere a termocentralei-n.r.), dar nu este în vitorul apropiat. Pericolul există în sensul că dacă în prima jumătate a anului 2015 nu demarează acest proiect, atunci pericolul devine iminent”, recunoaște directorul CEH.
La 1 septembrie, conducerea CEH a semnat un contract în valoare de de 291 de milioane de dolari (271 de milioane dau chinezii pentru că CEH-ul mai are în depozite echipamente de circa 20 milioane de dolari-n.r.). Actul prevede reabilitarea grupului 4 de la Mintia și două instalații de desulfurare la grupurile 3 și 4 de la aceeași termocentrală. Structura energetică hunedoreană trebuie să asigure 15 la sută din valoarea investiției, adică peste 40 de milioane de dolari. Bani pe care CEH nu îi va primi de la Guvern, ci îi va împrumuta de la o bancă, dar și să ofere garanții, acestea fiind reprezentate de activele viabile ale termocentralei.
Deși semnarea actelor s-an făcut la 1 septembrie, în prezența premierului Victor Ponta, licitația a fost atribuită câteva zile mai târziu, pe 12 septembrie. Cum actul nu a fost avizat de CA sau AGA sunt voci, printre specialiști, care spun că acest contract nu este valabil și că totul a reprezentat o minciună a administrației CEH și a clasei politice reprezentată de PSD, partid care dă și directorii CEH, pentru a liniști angajații complexului pe perioada campaniei electorale.
Ministrul Energiei, Andrei Gerea, s-a întâlnit, luni, cu președintele CA al CEH – Stamin Purcaru, președintele PSD Hunedoara – Laurențiu Nistor, directorul CEH – Aurel Niculescu cărora le-a cerut un material cu situația reală a Complexului Energetic Hunedoara. Ministrul Gerea nu va participa, marți, la ședința CA de la CEH, însă a confirmat pentru Gazeta de Dimineață, că va veni, în luna ianuarie, în Valea Jiului.
Mihaela MIHAI