PETRILA. Crescătorii de ovine nu văd o afacere în oierit

236

Mai mulți crescători de ovine din Petrila afirmă că odată cu venirea sărbătorilor pascale își echivalează doar munca, câștigurile fiind doar stimulente pentru această pasiune.

„Pentru mine oieritul este o pasiune. Câștigul nu se compară cu munca pe care o depunem zilnic. Pot să spun doar că ceea ce cheltui, câștig atunci când vin sărbătorile, în rest multă muncă. În legătură cu prețul mieilor din acest an, încă nu am făcut un tarif, să văd cum merge piața”, a declarat un crescător de ovine din Petrila.

Un alt cioban susține același lucru, dar se și plânge de faptul că în acest moment este posibilă tăierea mieilor doar în abatoare, nu și în piețe.

„Eu vindeam o parte din miei la piață, iar restul îi dădeam acasă, am clienții mei, dar acum o să-i dau doar din propria gospodărie. Sunt conștient că vânzările o să scadă și bineînteles că vom crește și prețul. Oieritul este doar o activitate care ne place să o desfășurăm, pentru că ne plac aceste animale, dar nu este o afacere, cel puțin  nu una profitabilă. În general încercăm să compensăm costurile pentru mâncarea animalelor cu vânzarea brânzei și a mieilor, însă de cele mai multe ori ajungem să scoatem bani din buzunar”, a afirmat un cioban din Petrila, care a moștenit această pasiune din tată în fiu.

Nemulțumirea oierilor  va crește considerabil anul acesta, deoarece odată cu creșterea prețurilor și carnea va fi mai greu accesibilă, iar cumpărătorii vor prefera, de Paști, să aleagă altă carne în detrimentul celei de miel.

 

Iulia BĂLUȘĂ

 

Comenteaza

Comenteaza