
Reprezentanții Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului susțin că la finele acestei săptămâni vor purta discuții cu oficiali ai Ministerului Culturii pe marginea problemelor create de includerea în patrimoniul național a mai multor clădiri ce aparțin minei Petrila, unitate ce este inclusă pe programul de închidere.
”La finele acestei săptămâni va veni un consilier al ministrului Culturii cu care vom discuta. Sunt niște aspecte de lămurit”, spun reprezentanții societății de închideri.
La mina Petrila, activitatea de ecologizare a suprafeței este sistată încă de la începutul lunii decembrie, după ce conducerii SNÎMVJ i-a fost atrasă atenția că nu respectă legea monumentelor istorice. La finele lunii, a fost emis și ordinul de ministru în baza căruia mai multe clădiri ce aparțin unității miniere de la Petrila.
Astfel, odată cu emiterea ordinului de ministru, o parte din istoria mineritului din Valea Jiului, aferentă minei Petrila, va rămâne în picioare în urma eforturilor viceprimarului Vasilică Jurca și a profesorilor clujeni și bucureșteni de la arhitectură care s-au zbătut pentru a menține istoria Petrilei și a mineritului.
Ministrul Culturii a emis un ordin prin care clasează mai multe cădiri ale minei Petrila în ”categoria ansamblu, grupa valorică A”. Adică clădirile de la mina Petrila sunt considerate monumente de interes național. Asta înseamnă că aceste clădiri istorice nu pot fi dărâmate în cadrul lucrărilor de ecologizare a suprafeței de la mina Petrila. Este vorba despre Preparația Veche, Puțul Centru, atelierul mecanic, puțul cu schip și compresoarele vechi. Pe listă se mai află și vechea centrală termică, demolată însă de administrația locală până la momentul în care lista a intrat spre avizare.
Cealaltă jumătate a administrației locale de la Petrila, primarul Ilie Păducel, nu vrea clădirile. Deși neagă, Păducel a făcut demersuri, împreună cu persoane din conducerea Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, pentru ca ordinul de ministru să nu fie emis, iar clădirile să nu fie clasificate monumente istorice. Primarul chiar a cerut ca în locul clădirilor, în cadrul programului de închidere a minei Petrila să fie asfaltat drumul tehnologic, așa-zisa centură a orașului. Acest drum, duce de la un cimitir la un alt cimitir, pe un drum paralel cu albia Jiului de Est.
Conducerea Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului nu este nici ea prea entuziasmată de ordinul ministrului Culturii care dă peste cap planurile de ecologizare a suprafeței minei Petrila, susținând că problema nu e cu cele cinci clădiri, ci cu ceea ce implică legea, cu raza de siguranță pentru fiecare clădire. Asta pentru că potrivit legii monumentelor istorice, raza de siguranță ce trebuie respectată atunci când se fac lucrări în preajma unor astfel de clădiri înseamnă toată incinta minei Petrila.
Contractul de ecologizare a minei Petrila a fost câștigat de Castrum Corporation. Valoarea contractului pentru mina Petrila, care prevede ”reabilitare și recultivare suprafețe” este de circa 20,5 milioane de lei. Potrivit anunțului de licitație, contractul prevede ”execuția de lucrări de închidere a minelor (reabilitare și recultivare suprafețe) conform proiectului tehnic de închidere și ecologizare aferent sucursalei miniere Petrila”. Durata acestui contract este de 26 de luni, adică până la 31 decembrie 2016, lucrările urmând a fi executate etapizat, pe ani.
Mihaela MIHAI