Cu câteva zile înainte de închiderea minei Petrila, primarul Păducel declară: „Închiderea Minei Petrila reprezintă cea mai mare supărare şi dezamăgire a mea din toate mandatele mele de primar…”

242
de Corneliu BRAN
Cum în aceste zile comunitatea petrileană discută aprins de închiderea Minei Petrila şi de ultima tonă de huilă ce va fi scoasă din această istorică mină de cărbune, una dintre cele mai vechi din ţară şi din Valea Jiului, primarul Petrilei s-a simţit dator să readucă aminte oamenilor de eforturile personale făcute pentru păstrarea activităţii la această mină de-a lungul ultimilor ani.
„Sub cuvânt de onoare, şi Dumnezeu este sus şi ne vede, am încercat în ultimii ani, de când s-a pus problema închiderii minei, tot ce este omeneşte posibil ca să schimb această hotărâre, stabilită la cererea Comisiei Europene şi politicii sale pe întreg continentul. Vă rog frumos să îmi permiteţi să spun cu toată responsabilitatea, prin intermediul ZVJ, care a fost mereu alături de petrileni şi de acţiunile administraţiei, reflectând corect de fiecare dată ce se petrece în Petrila sau ce probleme există, câte demersuri am făcut eu, ca primar, pentru ca activitatea Minei Petrila să mai continue cel puţin un an sau doi, dacă nu se poate mai mult, pentru extragerea rezervelor de cărbune care mai sunt destule în subteranul minei. Măcar la nivel de sector al Minei Lonea consider că se putea face acest lucru. Închiderea Minei Petrila reprezintă cea mai mare supărare şi dezamăgire a mea din toate mandatele mele de primar. Am înţeles pe parcursul anilor, deşi n-am fost de acord niciodată cu acest lucru, că închiderea celor trei mine prin programul de închidere este necesară din punct de vedere economic şi din punct de vedere al politicii Uniunii Europene. Ceea ce n-am înţeles a fost această grabă şi faptul că mina noastră a fost prima pe listă la închidere din cele trei. Mina cea mai veche şi mai adâncă din România şi, poate, chiar din Europa, putea să mai reziste câţiva ani, repet, chiar şi la nivel de sector, cum s-a întâmplat la Lupeni cu Mina Bărbăteni. Soluţii de existenţă şi de funcţionare a minei, pentru câţiva ani, cel puţin, se mai găseau, cerere de forţă de muncă în oraş mai era, mai ales tineri care puteau continua această meserie, rezerve de cărbune mai erau, iar bugetul local respira mai bine cu această mină în funcţiune. Aşa s-a dorit, cu toate intervenţiile şi memoriile făcute, cu toate interpelările făcute la miniştri, la guvern, peste tot, n-am reuşit să împiedic înfăptuirea scoaterii ultimelor tone de cărbune, din această lună, şi pentru asta sunt foarte trist. Dar viaţa merge înainte şi să sperăm că Dumnezeu va ajuta Petrila şi comunitatea de aici, dintr-unul dintre cele mai frumoase locuri din ţară, cu tradiţii de neuitat şi cu bogăţii ale locului nepreţuite”, a declarat sâmbătă primarul Ilie Păducel.

Comenteaza

Comenteaza