De ce a fost chemat Duma din concediu? Directorul minei Lonea a intrat, în regim de urgenţă, în concediu de odihnă

501

Directorul minei Lonea, Dacian Zamfir, a cărui demisie este cerută de minerii care îl acuză de management defectuos, a intrat în concediu de odihnă. Folosind modelul adoptat de colegii de partid Nicolae Drăgoi și Aurel Anghel, Zamfir speră ca prin această metodă, care a funcționat în cazul celor doi, să rămână tot pe scaunul de director. Câtă vreme Zamfir se va bucura de zilele legale de concediu, după care se prefigurează niște medical, mina Lonea va fi condusă de Eugen Duma, inginerul șef producție. Acesta din urmă a fost chemat din concediu ca să asigure managementul unităţii miniere.

 Una dintre revendicările minerilor de la Lonea care săptămâna trecută au protestat alături de colegii de la Lupeni și Vulcan a făcut referire la echipa de conducere a unității miniere. Minerii au cerut demisia lui Dacian Zamfir, directorul menținut strict pe criterii politice în fruntea sucursalei, acesta fiind acuzat că a adus exploatarea într-o situație dezastruoasă.

Imediat ce ortacii au scandat ”demisia”, iar conducerea Complexului Energetic Hunedoara a lăsat să se înțeleagă că se caută un om pentru mina Lonea, directorul Dacian Zamfir (cel care a trecut de la PDL la PSD pentru a rămâne pe o funcție de conducere) a intrat în concediu. Este vorba de concediu de odihnă însă, directorii înregimentați PSD au dovedit că se poartă și concediul medical atunci când asupra capetelor lor tronează amenințarea schimbării. A dovedit-o Nicolae Drăgoi, în urmă cu vreo doi ani, când, amenințat că va fi schimbat din funcție, l-a lovit boala și l-a ținut în medical câteva luni.

Pentru că Zamfir a intrat de urgență în concediu de odihnă, inginerul șef producție – Eugen Duma – a fost chemat, tot din concediu, să preia frâiele unității miniere. Motivul pentru care directorul de la Lonea a intrat, subit, în concediu de odihnă este încă necunoscut.

”Nu știu. Eu am fost în concediu. Am fost în concediu, dar am venit la muncă. Habar nu aveam că Dacian Zamfir e în concediu. Nu am aprobat eu”, a declarat, duminică, pentru GDD, Gabriel Petrescu, directorul Diviziei Miniere.

Directorul minei Lonea, Dacian Zamfir, nu a putut fi contactat.

Dacian Zamfir este, după cum spun minerii, cel mai neproductiv director pe care l-a avut mina Lonea. În epoca lui Narcis Dacian Zamfir, exploatarea minieră Lonea a ajuns la baza de jos a activității miniere. Oamenii nu au cu ce lucra, își pun viața zilnic în pericol, iar directorul nu s-a remarcat decât prin decizii care în loc să conducă la dezvoltare au dus mina în regres. Situaţia este aceeaşi la toate unităţile miniere numai că la Lonea „corul nemulţumiţilor este mai mare”. La Vulcan, de exemplu directorul Sorin Rosmenteniuc e prieten cu Ioan Ciobotaru şi atunci lucrrile sunt menţinute sub control.

La începutul acestui an, realitatea a demonstrat cât de bine și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu directorul minei Lonea. Opt din cele 24 de silozuri ale unității miniere s-au prăbușit, după ce au cedat pilonii de susținere. Zamfir a fost găsit vinovat de ITM, dar și de comisia de anchetă a CEH. Sancțiunea primită, doar o penalizare de 10 la sută pe o peiroadă de trei luni. Asta deși la Lonea au fost necesare ”artificii” ce îi sunt pe plac directorului Diviziei Miniere-Gabriel Petrescu- prin montarea în curte a unor transportoare ce ocolesc zona avariată.

Printre mirificele idei ale lui Zamfir, girate și de conducerea mineritului, se numără și introducerea în subteranul de la Lonea a unei combine vechi de la Livezeni. Artificiile făcute, adică modificările aduse combinei pentru ca aceasta să se plieze pe monografia de la Lonea, au pus în pericol atât minerii cât și locurile de muncă.

În luna iunie a acestui an, minerii de la Lonea au protestat cerând scoaterea combinei. Așa că, realizând că utilajul adus de la Livezeni nu dă radamentul scontat, combina a fost demontată și scoasă de la Lonea.

Combina a fost introdusă în scop experimental. Rezultatul este unul negativ. Costurile și riscurile sunt mai mari decât la metoda clasică prin împușcare”, spunea în iunie, pentru GDD, directorul general al CEH, Aurel Niculescu.

Tot la mina Lonea, pe mandatul lui Dacian Zamfir, într-o lună și jumătate au avut loc 10 surpări pe traseul combinei, iar minerii au scos apa din jompul puțului cu ajutorul găleților. Asta pentru că șefii le spuneau ba că motoarele sunt arse, ba că pompa e stricată. Și cum nu puteau lăsa apa în jompul puțului, mineri n-au avut ală alternativă decât să dea la… găleată. Că orcium lopeţiel sunt pe cale de dispariţie în subteran.

Săptămâna trecută minerii de la Lonea s-au plâns, din nou, că nu au cu ce lucra, că în subteran cade cărbunele pe ei, pentru că nu au plasă și nici stâlpi de susținere, afirmând că deși cer, nu primesc cele necesare desfășurării activității. Mai mult, pe mandatul lui Zamfir de la Lonea se fură aproape totul. Chiar şi motorina cu maşina şefilor şi sub ochii paznicilor.

Curtea de Conturi a arătat, în urmă cu vreo doi ani, că Zamfir a primit, nelegal, spor de periculozitate pentru mai multe posturi decât prestase în realitate. Asta pentru că, pe atunci director SSM în CNH, Zamfir se ponta și la CNH, dar și la mina Lonea. Inspectorii Curții de Conturi arătau că e imposibil ca Zamfir să fi efectuat un post în subteran în condițiile în care a plecat de la CNH la 11 și a ajuns la Lonea la 12.

 

Şi, nu în ultimul rând, Zamfir este la fel de vinovat ca şi şefii lui direcţi Gabriel Petrescu, Nicolae Drăgoi şi Aurel Niculescu. Toţi menţinuţi în acelaşi lanţ al slăbiciunilor tehnologice de la CEH de lanţul politic PSD Gheorghe Bobar – Cristian Resmeriţă – Laurenţiu Nistor.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza