De la 1 iulie. Minerii de la neviabile, mai puțini cu 225

235

Numărul angajaților de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului este mai mic, începând cu 1 iulie, cu 225 de persoane. Programul de disponibilizări început luna trecută de conducerea companiei, în cadrul căruia 225 de persoane au intrat în preaviz, s-a finalizat, astfel că de la 1 iulie aceștia vor părăsi sistemul.

Conducerea Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului susține că ieșirea din sistem a celor 225 de angajați nu va afecta activitatea societății.

”Am făcut reorganizarea din timp. După cum am mai declarat, aproape toți cei care au fost pe lista de disponibilizări erau fie în concedii medicale, fie în concedii de odihnă, oameni care știau că pleacă din sistem, fiecare cu problemele lui. Vor fi acoperite toate posturile, iar activitatea societății se va desfășura normal în continuare”, a declarat, marți, pentru Gazeta de Dimineață, Aurel Anghel, directorul SNÎMVJ.

Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului trebuie să dea afară anul acesta, potrivit programului de închidere aprobat de Comisia Europeană, aproape 700 de angajați care pe lângă veniturile compensatorii vor beneficia și de venit în completare. Numai că reprezentanții societății spun că încă așteaptă să primească răspuns de la Bruxelles, întrucât dacă ar disponibiliza în acest an 700 de persoane nu ar mai avea cu cine lucra, dorind ca anul acesta să disponibilizeze doar undeva la 350 de angajați.

”Solicitarea noastră încă este în lucru. Luni m-am întâlnit cu reprezentanții Consiliului Concurenței. Înc suntem în discuții cu ei, cu cei de la Comisia Europeană și Ministerul Energiei pe clarificări. Eu sper ca într-o lună de zile să avem niște răspunsuri ferme și clare”, a mai spus Anghel.

Disponibilizații de la minele neviabile vor primi o sumă compensatorie de 37.200 lei, brut iar ajutorul de șomaj și venitul în completare ar urma să ajungă, lunar, undeva la 1800 de lei.

Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului este formată din minele Petrila, Paroșeni și Uricani. Considerate neviabile, aceste unități au intrat pe un program de închidere care se derulează până în anul 2018. Până atunci, activitatea de la SNÎMVJ trebuie să se reducă treptat, acest lucru presupunând, pe lângă închiderea capacităților de producție și disponibilizarea personalului.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza