De miercuri seara şi până ieri la prânz, / Câţiva mineri de la Sindicatul „Muntele” au dat cărbune în curtea CEH

188
de Corneliu BRAN
Începută spontan, după cum afirmă liderii de sindicat de la „Muntele”, premeditat, după cum susţin alte voci mult mai credibile decât liderii de sindicat ancoraţi în platforma PDL, greva sau mişcarea de protest (luaţi termenul cum doriţi) a minerilor de la Mina Lonea a cuprins încet, dar sigur şi trei din cele patru mine din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. 
Miercuri după-amiază (spre seară că e iarnă şi ziua-i mică) ortacii de la Mina Lonea n-au mai vrut să intre la schimbul III, în semn de protest pentru faptul că n-au primit tichetele de masă şi tichetele-cadou de sărbători. Chiar dacă s-au făcut anunţuri în acest sens de către conducerea minei că aceste tichete vor fi primite luni, 15 decembrie, minerii n-au crezut o iotă, astfel că la apariţia contestatului lider de la „Muntele”, Bebe Nica, ei deja protestau de zor în sala de apel. După anumite discuţii cu liderii şi după sosirea liderului de la Mina Vulcan, Ciubotariu, care i-a anunţat că minerii de la Vulcan se vor solidariza cu cei de la Lonea în protestul lor, ortacii au decis să plece la Petroşani, să protesteze direct în faţa clădirii CEH. Astfel, vreo 50 de mineri de la Lonea au plecat miercuri seară spre Petroşani, pe drum scandând mai multe lozinci care vizau problemele din minerit sau demisia „celor vinovaţi”, de la directorul general în jos şi în sus. Bineînţeles că nu şi de la Sindicatul „Muntele”, vinovat de starea de fapt în egală măsură cu administraţia.
La această mişcare de protest „spontană” s-au asociat apoi şi mineri de la schimbul IV de la Lonea, dar şi mineri de la schimbul IV de la Mina Vulcan, urmând ca joi, dimineaţă, când ar fi trebuit să se intre la schimbul I, pro­testatarilor să li se asocieze şi minerii de la Lupeni, circa 180, veniţi cu două autobuze, plus minerii de la minele Vulcan şi Lonea ce trebuiau să intre-n şut. Astfel, vreo câteva sute de mineri se aflau la orele 7,00 dimineaţa în curtea CEH, cerând să li se rezolve problema tichetelor, dar şi alte probleme, cum ar fi lipsa materialelor şi pieselor, o problemă pe care o auzim de vreo 20 de ani încoace, la fiecare grevă sau mişcare sindicală, nerezolvată de toate guvernele şi conducerile care s-au succedat la putere sau la conducerea mineritului. Demisia a fost din nou strigată şi joi dimineaţa, în repetate rânduri.
În tot acest timp, în sediul CEH, directorul general adjunct Nicolae Drăgoi, şeful Diviziei Miniere – Puiu Petrescu şi contestaţii lideri de sindicat, în frunte cu Bebe Nica, Ciubotariu şi Darius Cîmpeanu, discutau şi iar discutau. Din când în când, directorul general Aurel Niculescu, aflat la Deva, la Mintia, era înştiinţat telefonic de tot ce se discută sau se întâmplă.
După primul şoc al dimineţii, numărul minerilor din curtea minei a scăzut vizibil. La orele 8,30 dacă mai erau în curte vreo 200-250 de oameni. Explicaţia e simplă, cei de la schimbul IV au plecat, obosiţi şi înfriguraţi spre case, lăsându-le locul celorlalţi. În plus, văzând că nimeni nu le dă prea multe răspunsuri, pe mulţi i-a apucat foamea, fiind văzuţi destui ortaci prin oraş, îmbrăcaţi în salopete, cumpărându-şi câte ceva de mâncare sau câte o cafea.
Undeva spre orele nouă, contestatul lider Darius Cîmpeanu de la Lupeni a ieşit din clădire cu veşti de la administraţie. Minerii s-au strâns ciorchine în jurul lui. Acesta a zis: „Directorul general a anunţat că la 12,00 vine la Petroşani să discute cu noi. Acum se face lista pentru toate materialele care sunt necesare în luna decembrie şi să se asigure. De asemenea, se pare că tichetele se vor plăti mâine dimineaţă (nota red.: astăzi, 12 decembrie). Iar la 12,00 vine directorul general încoace. Asta e tot ce ştiu până acum”. „Materialele să fie asigurate pe tot parcursul anului, nu numai pe decembrie!”, a strigat un brigadier de la Mina Vulcan. „Daaaa!”, l-au susţinut alte zeci de glasuri. „Da, ce să zic, astea sunt ultimele noutăţi, atât vă pot spune”, a răspuns Darius Cîmpeanu. „Telefoane, miniştri, secretari de stat!”, a strigat imediat un grup de mineri tot de la Vulcan. „De anul viitor ce facem, murim?”, a ţipat un alt miner, din grupul de la Lonea. Dacă o să dea mai mult cărbune în curtea CNH decât în abataje, probabil că răspunsul va fi pozitiv.

Comenteaza

Comenteaza