Clădirile istorice de pe platforma industrială a Minei Petrila au fost salvate. Ordinul munistrului Culturii prin care acestea sunt încadrate în grupa valorică “A” a fost publicat în Monistorul Oficial nr. 15 din data de 8 ianuarie 2016.
Este vorba despre “Ordinul privind clasarea în Lista monumentelor istorice, categoria ansamblu, grupa valorică A, a Exploatării Miniere Petrila, ansamblu situate în Strada Minei n.r 2, oraşul Petrila, judeţul Hunedoara”, emis de Ministerul Culturii la data de 21 decembrie 2015, care a fost publicat acum în Monitorul Oficial. Preparația veche, Puțul Centru, atelierul mecanic, puțul cu schip și compresoarele vechi sunt clădirile monumente istorice de la mina Petrila încadrate în categoria “A”. Pe listă se mai află și vechea centrală termică, dar aceasta a fost deja demolată de administrația locală înainte ca lista să fie avizată de oficialii Ministerului Culturii.
Demersul de clasificare al clădirilor a fost făcut de viceprimarul oraşului Petrila Vasilică Jurca, împreună cu Irina Iamandescu, Ilinca Păun și Ina Stoian- arhitecte din București, Cristina Sucală – arhitect Franța, Dragoș Dascălu – profesor de arhitectură la Cluj și Ion Barbu. Prin acest demers, clădirile cu valoare istorică au scăpat de la demolare, după ce au fost iniţial prinse în programul de închidere şi ecologizare a Minei Petrila, contract câștigat de Castrum Corporation. Valoarea contractului pentru mina Petrila, care prevede ”reabilitare și recultivare suprafețe” este de circa 20,5 milioane de lei. Potrivit anunțului de licitație, contractul prevede ”execuția de lucrări de închidere a minelor (reabilitare și recultivare suprafețe) conform proiectului tehnic de închidere și ecologizare aferent sucursalei miniere Petrila”.
Durata acestui contract este de 26 de luni, adică până la 31 decembrie 2016, lucrările urmând a fi executate etapizat, pe ani.
Conducerea Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului a sistat, încă de la începutul lunii decembrie, activitatea de ecologizare de la mina Petrila, după ce o adresă de la Ministerul Energiei atenționa faptul că lucrările efectuate la suprafață încalcă legea monumentelor istorice. Potrivit legilor în vigoare, lucrările de ecologizare trebuie să se desfășoare la o distanță de siguranță de cel puțin 100 de metri, distanță care nu era respectată.
Carmen COSMAN – PREDA