
Sezonul rece bate la ușă, iar situația în județul Hunedoara pare a fi înghețată, deși vorbim despre sistemul centralizat de încălzire. Termocentralele din cadrul CEH nu au ce arde, stocurile sunt aproape goale, iar cele șapte mine din Valea Jiului nu pot acoperi necesarul zilnic de huilă pentru funcționarea celor două termocentrale. În tot acest timp, guvernul vrea rezervă de huilă, iar eventualitatea unui import de 25 de mii de tone de cărbune a căzut momentan. Deși oficialii infirmă, cel mai probabil celor din CEH le este frică să semneze pentru import, după ce DNA-ul a dat „iama” în importurile trecute.
Depozitele termocentralelor Mintia și Paroșeni sunt aproape goale. Pentru producerea agentului termic e nevoie în fiecare zi calendaristică de 5.000 de tone de huilă, 2.200 pentru Paroșeni și 2.800 pentru Mintia. De la exploatările miniere din Valea Jiului se extrag însă în fiecare zi lucrătoare cel mult 4.000 de tone de cărbune.
”Asta înseamnă un deficit de 40 de mii de tone lunar, necesar termocentralelor. Deficit pe care din surse proprii nu îl putem acoperi și asta în mare parte din cauza investițiilor care trebuiau să se facă, dar nu au avut sursa de finanțare”, a declarat, joi, Sandu Sorin, directorul Diviziei Miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.
Circa 30 de mii de oameni din județul Hunedoara riscă să rămână fără apă caldă și căldură. Locuitorii din Deva, Petroșani, Lupeni și Vulcan care mai sunt încă racordați la sistemul centralizat de încălzire sunt în pericol de a avea locuințele reci în această iarnă. În aceeași situație sunt și școlile, grădinițele și spitalele care aparțin administrațiilor locale. Și totul din cauza stocurilor reduse de cărbune din depozitele termocentralelor Mintia și Paroșeni, cele care furnizează agent termic în Deva și Valea Jiului.
Cei care sunt branșați la sistemul centralizat spun că nici nu vor să se gândească la ce îi așteaptă.
”Suntem îngrijorați, pentru că noi de ei depindem cu căldura, așteptăm să vedem ce se va întâmpla”, a spus unul dintre hunedorenii racordați la sistemul centralizat de încălzire.
Oamenii nu se tem numai că va fi frig în case, dar și că vor dispărea locurile de muncă.
”Foarte, foarte greu se vor descurca, foarte greu o să fie, și în primul rând pentru atâta puhoi de lume angajată acolo. Ce o să facă dacă nu funcționează”, spune un alt hunedorean.
Situația din Hunedoara e una de neînțeles și pentru cei din sistemul energetic, și pentru cei din afara lui. Cu un munte de cărbune în Valea Jiului, la această oră nu există certitudinea că la iarnă va fi asigurată cantitatea necesară pentru producerea agentului termic necesat încălzirii a mii de de locuințe din Deva și Valea Jiului.
„E normal ca o termocentrală care deservește un oraș întreg să rămână fără stocuri de cărbune? Evident, nu. S-a închis tot că nu ne mai trebuie. Și acum? Nu avem. Îi normal, îi corect?”, spune un alt hunedorean.
Lipsa agentului termic poate afecta 30 de mii de oameni din Deva, Petroșani, Lupeni și Vulcan
Furnizarea agentului termic începe cel mai târziu în 1 noiembrie și durează până în 15 aprilie anul viitor. Autoritățile locale din Hunedoara cred că asigurarea căldurii pentru cele aproape 6 luni de iarnă nu este posibilă decât prin cumpărare de huilă, fie de la alte exploatări din țară, fie din import.
Guvernul vrea acum să constituie o rezervă națională de huilă. Aceasta nu va putea fi însă asigurată de la unitățile miniere din Valea Jiului.
Pe de altă parte, se fac demersuri pentru declararea huilei ca resursă strategică. Până se vor hotărî însă guvernanții, există posibilitatea închiderii tuturor minelor din Valea Jiului.
Mihaela MIHAI