
Alternativa la deponeul ecologic. Senatorul Haralambie Vochiţoiu şi edilii din cele şase localităţi din Valea Jiului au discutat, marţi, despre o posibilă noua investiție ce va include toate unităţile administrative din această zonă. O instalația de distrugere a deșeurilor este, potrivit autorităților locale, alternativa de care are Valea Jiului nevoie.
„Este vorba despre o instalație care permite dezintegrarea deșeurilor și constituie această variantă o alternativă la ceea ce exista în privința gunoiului, de a-l depune și de a-l transporta până la Băcia și de a-l depozita într-un deponeu ecologic pe care Consiliul Județean îl va construi. Prețul gunoiului ar putea crește doar din cauza distanței până la Băcia. Am căutat o alternativă și a apărut această idee reprezentată de acest dezintegrator de deșeuri care ne-ar permite să manageriem mai bine și mai ieftin deșeurile din Vale. A fost prima discuție concretă, iar în viitorul apropiat să se intre în ultimele detalii și să luăm o decizie”, a declarat Haralambie Vochițoiu.
Potrivit senatorului, proiectul este unul oportun, prețul gunoiului fiind unul mult mai scăzut în urma implementării acestui proiect.
„Este şi oportun şi obligatoriu să ne gândim la alternative reale, bazate pe criterii economice, la îndemâna locuitorilor din Valea Jiului. Într-un context în care bugetul unei familii nu asigura un nivel ridicat de trai, suntem obligaţi să luăm în calcul ca serviciile comunitare să fie accesibile fiecărui locuitor. Pentru că altfel blocajul economic, şi pe orizontală şi pe verticală, nu va putea fi evitat. După un preț exagerat de mare la apa potabilă oamenii nu vor putea suporta și o taxă mare la gunoi. Şi atunci ce vom face? Cum vom gestiona problema? De aceea căutăm soluţii”, e de părere senatorul Haralambie Vochițoiu.
Reprezentanţii firmei Steel Management Corporation au discutat posibilitatea implementării proiectului privind realizarea unei instalații de reciclare prin dezintegrare a deșeurilor din Valea Jiului și oportunitățile acesteia.
„Noi prezentăm un proiect în care deșeurile devin, din o problemă, o oportunitate în avantajul teritoriului. Instalația noastră este un gasificator care funcționează cu sistemul plasmă care dezintegrează deșeurile în conformitate cu normele europene. Reprezentanții Ministerului Mediului din județul Hunedoara ne-au dat o părere pozitivă referitoare la această tehnologie. O oportunitate în ceea ce privește populația și consumurile, pentru că această instalație produce biodisel la costuri foarte mici. Acesta fiind inclusiv o creștere a oportunităților din zonă, inclusiv o economie pe care o pot face familiile. Instalația produce apă caldă la costuri foarte mici și aici poate să fie văzută ca o economie, inclusiv ca și un avantaj competitiv al societăților din zonă. Acest proiect creează în jur de 100 de locuri de muncă și noi am făcut un model de lucru pentru cei care vor lucra în această uzină, dotând muncitorii și cu o pensie privată pentru că o persoană dacă este tratată bine lucrează bine”, a declarat Marco Elisei, administratorul firmei Steel Management Corporation.
Instalația are nevoie de 125 de tone de deșeuri pe zi, iar în cazul în care nu se va strânge această cantitatevor fi folosite halde de steril.
Detalii despre poziția primarilor față de această oportunitate și dacă proiectul este realizabil, în ediția de joi a cotidianului Gazeta de dimineață.
Iulia BĂLUȘĂ