
de Corneliu BRAN
Din cauza unui proiect tehnic slab conceput de CONVERSMIN Bucureşti în cadrul programului de ecologizare a perimetrelor miniere, situaţia de la Lacul Deforu riscă să fie scăpat de sub control.
Lacul Deforu de jos,
din Lonea-Petrila, care se întinde pe o suprafaţă de aproape 2 ha şi care pe alocuri atinge adâncimi de 15 m, dă de ceva vreme bătăi de cap autorităţilor locale petrilene, Asociaţiei de Pescari „Lostriţa” Petroşani, cea care are în administrare lacul pe 25 de ani, în urma hotărârii consiliului local, şi familiei Moga, care are teren moştenit în zonă.
Sesizări confirmate
În urma mai multor sesizări venite dinspre această familie şi ale altor petrileni, inclusiv pescari, ne-am deplasat miercuri, 23 martie, la faţa locului, pentru a vedea care-i realitatea de pe teren şi a afla din partea fiecărei „tabere” punctul de vedere şi măsurile tehnice care trebuie luate cât de urgent. Aceasta, până nu se întâmplă o catastrofă ecologică în zonă, care ar putea provoca, pe lângă daune materiale şi pierderi de animale, poate şi pierderi de vieţi omeneşti! Din ce am văzut la Deforu, ne-am lămurit că situaţia începe să devină foarte gravă dacă nu se iau măsuri urgente, lucru care deja, din fericire, s-a şi întâmplat, graţie primăriei şi primarului Ilie Păducel, sprijinit în acest sens şi de Apa Serv Valea Jiului şi de directorul general Costel Avram.
Apa a intrat în drumul asfaltat
Am plecat la drum cu preşedintele Asociaţiei de Pescari „Lostriţa” din Petroşani, dl. Ioan Puşcaş.
La început, dl. Puşcaş se scuza oarecum că problema asociaţiei e doar luciul de apă şi peştele, şi nu cantitatea de apă care se scurge din lac, mică în momentul de faţă, din cauză că gura de golire nu mai are pompa funcţională, iar apa a dat deja peste albia lacului şi s-a apropiat ameninţător până la asfaltul drumului. Zilele trecute lungimea drumului acoperit de apă depăşea circa 10 metri, acum apa s-a mai retras!
În cele din urmă Ioan Puşcaş a acceptat să ne însoţească. Credem că bine a făcut, altfel se putea interpreta în fel şi chip.
Pompă defectă, alunecări de teren, apă din toate părţile…
Pe o vreme de iarnă autentică, frumoasă, numai bună de documentări în cadrul minunat al naturii, privilegiu pentru care cred că am fost invidiat de colegi, am ajuns la Lacul Deforu de jos (a nu se confunda de cei care nu cunosc zona, cu lacul de sus, unde pe vremuri funcţiona o carieră ce aparţinea de instituţia care coordona mineritul din Vale). Acolo se aflau deja dl. Nicolae Dreghiciu, director tehnic la „Urbanism” din cadrul Primăriei Petrila, câţiva angajaţi ai primăriei şi Minei Lonea îmbrăcaţi în şalopete, precum şi un angajat al Apa Serv trimis la prima oră de directorul general Costel Avram, ca să vadă cu ce poate ajuta operatorul de apă. Fireşte, a fost prezent şi petrileanul care deţine pământul din zonă şi care mai are în picioare o gospodărie care dă să cadă, azi-mâine, din cauza alunecărilor de teren, fapt pentru care a primit de la primărie o locuinţă ANL, în care să se mute împreună cu familia.
În primul rând, am constatat că situaţia creată se datrează faptului că lacul e ca un fel de capăt de pâlnie, fiind alimentat din toate părţile. Când plouă, de pe toţi versanţii din jur vine apă în lac. Când ninge şi se topeşte zăpada la fel. Mai grav este că apă vine şi din lacul de sus, iar terenul este într-o continuă mişcare, se lasă – cum spun oamenii, dedesubt fiind lucrări miniere ce aparţin de Mina Lonea. Dar cel mai grav lucru este faptul că în prezent reţeaua de golire a preaplinului din lac nu funcţionează, din cauza unei conducte sparte, fapt care a făcut ca pompa de golire să nu mai meargă de multişor. Ioan Puşcaş şi cetăţeanul ne-au spus că nu demult au reparat pompa, au remontat-o, dar nu merge din cauza că trage aer, conducta fiind spartă…
Am mai constatat şi că acest aşa-zis canal de golire a cam fost conceput greşit. Credem că pe viitor el nu va face faţă, chiar dacă se rezolvă pompa respectivă, o ţeavă cu diametrul de 200 n-are cum să golească atâta amar de apă când plouă mult sau primăvara când se topeşte zăpada… Plus că mai e şi problema alunecărilor de teren şi a surpării malurilor. Iar acele galbioane cu pietre puse pe lateralele betonate ale canalului, care vine în paralel cu drumul pe o distanţă de câteva zeci de metri, cu rol de protecţie, aproape n-au niciun rost, poate mai mult încurcă în caz că se va dori să se introducă o conductă cu diametrul mai mare!
CONVERSMIN – cea mai proastă soluţie tehnică privind canalul de golire
Din ce au declarat toate părţile prezente, primarul Ilie Păducel şi specialistul de la Apele Române, inginerul Sorin Corici, şeful SHI Petroşani, am dedus faptul că cei de la CONVERSMIN Bucureşti, care au făcut în urmă cu câţiva ani lucrările de ecologizare pe baza programului de închideri miniere şi care au umflat pe baza acestora miliarde de lei frumuşele, nu au avut un proiect „minunat” legat de această lucrare. Cum credeau ei că vor rezolva problema golirii apei doar cu o ţeavă de 200 şi o pompă? Nu trebuie să fii mare specialist şi să nu vezi că din cauza lăsării terenului apa care e golită din lac nu coboară ci urcă, un sistem de pompe fiind cu atât mai necesare! Acest fapt ne-a fost confirmat şi de inginerul Corici, care ne-a spus că părerea dumnealui este că acolo „trebuia o staţie de pompe şi nu ce au gândit, cu plutitor, o pompă şi o ţeavă…”. Tot Sorin Corici ne-a spus şi faptul că, după lege, asociaţia de pescari, în momentul când a semnat pe 25 de ani că preia administrarea lacului, ar trebui să se ocupe şi de problema aceasta, iar „primăria are obligativitatea să urmărească nivelul apei şi în caz de mari probleme să someze asociaţia să ia măsuri de redresare a situaţiei”.
CONVERSMIN Bucureşti – „cuiul lui Pepelea”!
Primarul Ilie Păducel ne-a spus: „Am trimis adresă către această asociaţie de pescari. Trebuie să rezolve problema, aşa e legal. Când au preluat au preluat şi această instalaţie, au semnat hârtiile, deci au fost de acord, acum o dau la întors… Fapt pentru care le-am dat şi termen de remediere. Nu e prima oară când se întâmplă asta, iar dacă dumnealor nu pot face faţă le vom cere rezilierea contractului şi o să aducem pe altcineva, care vrea şi poate să facă treabă cum trebuie şi care poate să aducă un plus economic şi turistic acestei zone şi din care să aibă toată lumea de câştigat… Mă refer la oraş şi la cetăţeni, la primărie, dar şi la cei care doresc să facă ceva frumos şi recreativ aici”.
Pe de altă parte, primarul era miercuri foc şi pară pe cei de la CONVERSMIN Bucureşti: „Noi nu am făcut decât o recepţie parţială a lucrărilor de la Deforu, deoarece lucrarea nu e finalizată şi au obligaţia să vină şi s-o finalizeze. Le-am trimis deja o adresă şi sper să primim răspuns favorabil, cât mai repede, ca să se apuce de treabă. Nu pot lăsa lucrarea neterminată!”.
Puşcaş va cere rezilierea contractului
Ioan Puşcaş apucase să ne spună înainte de primar că oricum zilele următoare va contacta avocatul şi va cere rezilierea contractului, asociaţia pe care o conduce renunţând astfel la administrarea acestui lac.
„Oricum e numai bătaie de cap. Nu câştigăm nimic cu acest lac, care va putea fi folosit în continuare, pe baza autorizaţiei, de pescarii noştri. Noi am populat lacul cu peşte, este crap de mai multe feluri, sunt roşioare şi caraşi, chiar şi ştiucă şi alte specii de peşte. Nu e corect şi normal ca o lucrare care a fost prost făcută şi preluată apoi să o reparăm acum noi. De unde să investească asociaţia sute de milioane sau miliarde de lei pentru a remedia acea instalaţie de golire? Nici vorbă, vom renunţa la lac, vom rezilia contractul, şi cu asta, basta”.
„Barem să rezolve pe moment şi tot e ceva…”
Supărat era şi proprietarul celor 25 de ha din zonă, după cum domnul Moga – care la fel ca şi Ioan Magheru şi familia acestuia (care au trebuit să plece la Jieţ, lacul Deforu, alunecările de teren şi surpările de maluri înghiţindu-le casa şi grădina) – ne-a spus că îşi vede casa bunicului cum se stinge, ca şi anexele unde momentan îşi ţine animalele: „Noi am primit locuinţă ANL, dar cu animalele ce să facem, unde să le ţinem? Nu e normal să nu meargă pompa, dacă ar merge apa, n-ar fi aşa de multă. Eu am copilărit aici, n-au fost niciodată probleme aici când eram mic, dar acum, uitaţi-vă, cum mai are puţin şi cade casa bunicilor, anexele, tot…”. Omul nu vede mari soluţii, ştiind că locul se lasă din cauza lucrărilor miniere din subteran, dar vrea „barem să se rezolve cu pompa asta, şi cât de cât să putem trage apa să nu fie probleme măcar o perioadă”.
Apa Serv sare în ajutor
Primarul Păducel a spus că „situaţia se va remedia, vom încerca să punem în funcţiune pompa şi cei de la Apa Serv ne ajută tehnic să finalizăm lucrarea, mai bine zis să reparăm acea conductă”. Este, dacă vreţi, o soluţie de moment, deoarece, tot conform primarului, CONVERSMIN „trebuie să vină şi să termine lucrarea”.
„Iar noi să găsim, între timp, cu adevărat nişte oameni în stare să administreze mai bine lacul decât până acum, să se implice mai mult, să fie buni gospodari”.
„Da, într-adevăr, am discutat de dimineaţă cu primarul Ilie Păducel, care mi-a cerut sprijin la acea instalaţie de golire a apei, ţinându-se cont de experienţa lucrătorilor noştri în domeniu. Îi vom acorda acest sprijin. E ceva firesc, în fond e vorba de o localitate din comunitatea noastră, de cetăţeni care fac parte dintre abonaţii noştri. Cât va fi nevoie, câteva zile, o săptămână-două, vom avea oameni şi utilaje, până la remedierea problemei”, ne-a declarat directorul general al SC Apa Serv Valea Jiului SA. Care se dovedeşte şi prin această acţiune un om foarte devotat oamenilor Văii Jiului.