Din ciclul „industria hunedoreană fuse şi se duse”… / Guvernul va da bani angajaţilor pe care „specialiştii” din CEH îi vor lăsa pe drumuri

218

 

de Mihaela PETROŞAN
Ieri, prezent la Deva, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat că salariaţii de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH) vor beneficia de plăţi compensatorii la disponibilizarea colectivă. Declaraţiile au fost făcute după ce Liviu Pop a participat la şedinţa Comisiei de Dialog Social de la Instituţia Prefectului Judeţului Hunedoara, unde a discutat cu reprezentanţi ai mai multor sindicate hunedorene.
Nu se ştie câţi oameni vor pleca din CEH
Ministrul spune că a fost elaborată deja o ordonanţă privind plăţile compensatorii în caz de disponibilizare: „Am elaborat un act normativ, o Ordonanţă prin care am dat posibilitatea ca eventualii disponibilizaţi să poată beneficia de plăţi compensatorii. Am dat această derogare de la Ordonanţă pentru Complexul Hunedoara şi Complexul Oltenia, tocmai pentru a avea o centură de siguranţă, dacă o putem numi aşa, în ceea ce înseamnă planul de restructu­rare”.
Evident, conform deciziei guvernamentale, plăţile compensatorii se vor face pe paliere, ţinându-se seama de vechimea în muncă.
Oricum, aşa cum arăta şi directorul gene­ral al CEH, Constantin Jujan, din nefericire disponibilizările de personal se vor face de la termocentralele Mintia şi Paroşeni şi dintre angajaţii TESA, dar nu s-a decis câţi oameni vor pleca din societate.
Modificări la Legea Dialogului Social
Cu aceeaşi ocazie, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a ţinut să precizeze că trebuie modificată Legea Dialogului Social. Motivele pentru care este necesară modificarea sunt legate de necesitatea de a se identifica foarte clar care este instituţia ce verifică legalitatea articolelor din contractele colective de muncă, în situaţia în care acestea sunt extinse de la nivel de întreprindere la nivel de sectoare de activitate.
„Sunt mai multe elemente care nu funcţionează. Unul dintre ele este clar pe zona extinderii contractelor colective de muncă la nivel de sectoare de activitate. Dacă aceste extinderi se produc, în România, prin actualul act normativ, nu răspunde nimeni de legalitatea acestor articole. Fapt pentru care e nevoie de o modificare a Legii dialogului social în aşa fel încât să avem o instituţie care să răspundă de legalitatea articolelor din contractele colective de muncă, încheiate între angajat şi angajator, pentru că dacă asistăm la un articol ilegal riscăm ca atât angajatorul, cât şi angajatul să aibă de suferit în urma aplicării contractului colectiv de muncă”, a mai spus ministrul.

Comenteaza

Comenteaza