Directorii politici numiți la CEH, plătiți ”regește” să închidă compania

360

Înființat de Ziua Morților, la 1 noiembrie 2012, pe guvernarea PSD, Complexul Energetic Hunedoara este la un pas de colaps financiar. Acum, la conducere este tot PSD-ul și sunt voci care spun că este posibil ca structura energetică hunedoreană să nu prindă, Ziua Morților de anul acesta fără ca pe firmament să scrie ”INSOLVENȚĂ”.

Cu o sumedenie de directori plătiți aproape regește, Complexul Energetic Hunedoara nu găsește vâslașul social-democrat care să îl scoată la mal. Conducerea PSD, atât de la nivel central cât și de la nivelul CEH, nu are soluții tehnice pentru ieftinirea prețului de cost al Megawattului, deși în organigrama complexului există un director tehnic ce ia anual peste 70 de mii de lei.

Daniel Andronache,  directorul Complexului Energetic Hunedoara, susține că această structură economică poate fi rentabilizată. Pentru asta trebuie îndeplinite două condiții.

”Complexul Energetic Hunedoara poate fi rentabil, iar activitatea poate fi eficientizată dacă crește prețul de vânzare al energiei și dacă se reduc cheltuielile”, a declarat, marți, pentru GDD, Daniel Andronache.

Sindicaliștii CEH susțin însă că pentru actuala conducere rentabilizarea activității înseamnă doar reducerea cheltuielilor.  Aceștia blamează faptul că nu se pune preț pe profesionalism, ci pe apartenența politică, afirmând că persoanele care au soluții pentru rentabilizarea complexului sunt ignorate doar pentru că nu sunt în ton cu moda și nu s-au axat pe roșu în această perioadă.

”Termocentrala Mintia are foarte mulți specialiști capabili să reducă prețul de cost al Megawattului, dar ei sunt marginalizați din cauza faptului că fie nu sunt înregimentați politic, fie nu au culoarea potrivită pe carnetul de partid. Este regretabil că am ajuns să fim conduși de politicieni și nu de specialiști. Este trist că un judeţ întreg depinde de evoluţia partidelor pe scena politică”, a declarat, pentru GDD, Cristian Iștoc, liderul Departamentului Energetic din cadrul Sindicatului Muntele.

Nu este prima dată când sindicaliștii de la Muntele acuză că actuala conducere de la CEH, una numită politic, menține și numește în funcții directori doar pe criterii politice. Este și cazul directorului tehnic al CEH. Sindicalist la bază, Marcel Manga, a ajuns director în complex încă de pe vremea când societatea era condusă de Costel Alic (membru PSD). Atunci, Alic a vrut să facă pace cu sindicatul și a numit liderul într-o funcție cheie. Sub mandatul lui de director-sindicalist, oamenii și-au pierdut din drepturi și urmează și locurile de muncă.

Directorul tehnic ar trebui să găsească soluții, împreună cu ceilalți directori ai complexului pentru a rentabiliza activitatea, însă în cei aproape doi ani de viață ai societății, deciziile luate de echipa de manageri PSD de la mine, termocentrale și complex nu au fost unele competitive. În acest interval directorul tehnic, Marcel Manga, a încasat peste 70 de mii de lei. Potrivit declarației de avere semnată în noiembrie anul trecut de Manga, acesta a obținut un salariu de 70.678 lei potrivit Contractului Individual de Muncă. Printr-o hotărâre judecătorească Manga a mai primit 160.164 lei. Anul trecut directorul sindicalist a reușit să își deschidă și un depozit bancar în valoare de 39.350 dolari, care se adaugă depozitelor deschise în 2010 ce totalizează 12.722 euro, 1133 lei și 17.691 dolari. Tot Manga mai are, din 2005 un cont curent în valoare de 7895 lei.

Conducerea politică a CEH este depășită de evoluția pieței de energie, nu găsește soluțiile de rentabilizare și ignoră realitatea: problemele economice care îngroapă mineritul și energia hunedoreană.

La acest moment CEH-ul este ”la limită, dar se descurcă”, după cum susţine administraţia. Lucru contrazis de sindicaliști, dar și de politicienii din opoziție.

Deputatul liberal Bogdan Țîmpău declara pentru GDD că Mintia, principalul consumator al huilei din Valea Jiului, produce cea mai scumpă energie. Prețul megawattului produs la Mintia este, potrivit lui Țîmpău, 280-300 lei, în timp ce prețul de vânzare al energiei este de 150-160 lei/Megawatt/oră.

Președintele PNL Hunedoara, Mircea Ioan Moloț, declara că ”mineritul din Valea Jiului va fi îngropat de PSD” și că structura energetică hunedoreană are datorii ”de 100 de milioane de euro”.

La finele lui decembrie 2013, Complexul Energetic Hunedoara înregistra, către bugetul de stat restanțe în valoare de 28.488.377 lei, aproape 14 milioane reprezentând TVA. Către bugetul asigurărilor sociale, restanțele CEH erau în valoare de 36.170.550 lei, din care cea mai mare sumă – 33.386.698 lei – fiind reprezentată de contribuțiia de asigurări sociale datorată de angajator. Alte peste 450.000 reprezintă contribuția de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale datorată de angajator, în timp ce peste 2,3 milioane reprezintă dobânzi și penalități.

Tot la finele lui 2013, CEH-ul înregistra către bugetul de șomaj restanțe în sumă totală de 786.190 lei, cea mai mare parte, 747.266 lei, reprezentând contribuția de asigurări de șomaj datorată de angajator. Nici la sănătate lucrurile nu stau mai bine. Restanțele totale erau în valoare de 9.459.271 din care 8.922.136 reprezintă contribuția datorată de angajator.

Potrivit datelor ministeriale, la momentul fuziunii dintre CEH și SNH, ce a avut loc în august anul trecut,  datoriile diviziei energetice se ridicau la valoarea de 565.827.347 lei, iar datoriile diviziei miniere erau de 114.994.642 lei. Cele două termocentrale au acumulat datorii de peste 565 de mii  de lei în mai puțin de un an de zile, în timp ce datoriile minelor au fost acumulate în opt luni de funcționare.

 

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza