Directorul CEH și-a înaintat demisia. Ministrul Gerea nu a înregistrat-o Constantin Jujan: ”Când statul nu vrea, nu ai soluţii”

247

Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Constantin Jujan, și-a înaintat, marți după-amiază, demisia din funcția de conducere deținută la nivelul societății hunedorene, însă ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat pentru Gazeta de Dimineață că actul nu a fost înregistrat.

Decizia lui Jujan de a demisiona vine pe un fond repetat de încercări de a atrage atenția factorilor decizionali că societatea hunedoreană are mari probleme.

”Nu pot să fac mai mult decât îmi permite legea. Înţeleg orice, înţeleg pe oricine, dar există o limită pe care o are fiecare om. Când statul nu vrea, nu ai soluţii. Nu am acceptat funcţia de la CEH pentru salariul „nesimţit” de director, nu eram în căutarea unui loc de muncă. Nu am pus condiţii financiare, m-am aliniat unui sistem în mişcare. Am crezut că e nevoie de mine, de experienţa mea profesională. Regret, m-am înşelat. Demisia rămâne un act unilateral şi aparţine semnatarului. Am transmis-o la minister astăzi (marți-n.r.)”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineață, Constantin Jujan.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a confirmat, marți, pentru GDD, că directorul CEH și-a scris demisia, susținând însă că actul nu a fost înregistrat.

”Am vorbit cu dânsul, l-am liniștit deocamdată. Nu a apucat să fie înregistrată (demisia -n.r.) o să mă văd cu el (Constantin Jujan-n.r.) săptămâna asta și mai discutăm”, a declarat, marți, pentru GDD, ministrul Andrei Gerea.

Deși jaful la care a fost supus Complexul Energetic Hunedoara este cunoscut la nivel instituțional, nimeni nu a luat nicio măsură pentru a opri devalizarea.

”În orice caz nu e bine. Dacă lumea nu înțelege să nu îi mai supună la tot felul de presiuni (pe cei din conducerea CEH)… Nu or să răspundă băieții ăștia care astăzi sunt iresponsabili. Dacă îi durea de complex nu băgau mâna până la cot, până la umăr”, a mai spus, marți, pentru GDD, Andrei Gerea.

Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, spune că demisia lui Constantin Jujan transmite un singur mesaj: ”mineritul din Valea Jiului nu mai are viitor”.

Constantin Jujan este cea de a doua persoană care demisionează de la CEH din cauza incoerenței decizionale de la nivelul Guvernului și ca urmare a faptului că orice decizie pentru complex, chiar dacă este una care are doar efectul agocalminului pentru un pacient bolnav de cancer, nu se ia decât după umilirea factorilor din teritoriu. De fapt, umilința este cea care l-a determinat pe Constantin Jujan să demisioneze, pentru că dacă ești altceva decât limbut politic, ești lăsat să-ți sfarmi capul și să îți asumi singur anumite decizii.

La finele lunii aprilie, după circa o lună de zile în care a fost președintele Consiliului de Administrație al CEH, Alezandru Blaj a demisionat din funcție spunând că nu pot fi găsite soluții într-o țară în care ”Ministerul Finanțelor și cel al Justiției se opun fără argumente„.

Marți, Blaj a declarat pentru GDD că demisia lui Constantin Jujan nu îl surprinde, ceea ce e surprinzător fiind faptul că a rezistat atât.

”Nu m-a surprins demisia lui Constantin Jujan, pentru că mă așteptam. O opinie strict personală, când vezi că atâtea chestii nu se rezolvă, sigur că tragi concluzia că aștia ori nu mă mai vor, ori o fi unul altul mai bun. Eu am avut ce am avut cu Ministerul Finanțelor și din păcate timpul mi-a dat dreptate”, a spus Alexandru Blaj.

Potrivit sursei citate, Valea Jiului a ajuns în situația aceasta ”ca urmare a modului în care a fost ”tratată” de toate guvernele”.

Blaj a mai spus că deși ministrul Andrei Gerea are intenții bune este înconjurat de ”niște colaboratori ”super-specializați” cu numiri prin CA-urile de la Petrom sau altele”.

Și demisia lui Constantin Jujan și cea a lui Alexandru Blaj au fost determinate de neacordarea împrumutului de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara, deși atât premierul cât și ministrul Energiei, la nivel declarativ, au spus că vor să ajute structura energetică hunedoreană.

Guvernul a mințit angajații CEH, la finele lunii mai, că a aprobat ajutorul de salvare-împrumutul- pentru CEH. Ordonanța a fost aprobată de fapt în luna iunie și nici la acest moment banii nu au ajuns la complex, blocați fiind de Ministerul Finanțelor în condițiile în care pentru a intra în posesia sumei CEH-ul are sechestru pe active. Acest ajutor de salvare nu reprezintă decât o prelungire a morții clinice în care se află Complexul Energetic Hunedoara, pentru că în paralel cu acest ajutor care trebuie returnat statul român nu face nimic să găsească soluții pentru redresarea situației. În acest context, complexul nu va avea bani să returneze ajutorul/împrumutul și va fi nevoit să se închidă. Statul român pierde astfel de două ori. O dată pentru că pierde suma de bani pe care a îngropat-o în CEH conștient și deliberat, adică premeditat și a doua oară pentru că pierde o structură energetică de interes național vulnerabilizând astfel securitatea energetică națională și facând din România fratele vitreg în perspectiva Uniunii Energetice Europene.

Guvernul nu își asumă situația critică de la CEH și încearcă să scoată castanele din foc cu mâna altora, de exemplu cu mâna lui Blaj și Jujan. Guvernul ar vrea să intre CEH-ul în insolvență, dar să nu fie el cel care face acest lucru pentru a nu deconta politic. Factorii decizionali care vor să închidă complexul știu exact de ce vor să se întâmple acest lucru: pentru ca brațul Justiției să nu ajungă până la afacerile prin care ei au devalizat și au subminat statul român.

Complexul Energetic Hunedoara mai are un director general adjunct, în persoana social-democratului Aurel Niculescu, care e în concediu de odihnă. Acesta, fost director general până în februarie, nu poate asigura nici măcar interimatul în fruntea structurii energetice hunedorene din motive de ”securitate națională”.

 Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza