Doi demolatori vor să pună la pământ mina Petrila

226

Societatea Națională de Închideri Mine analizează ofertele depuse de două societăți pentru licitația de reabilitarea și recultivarea suprafețelor de la mina Petrila. Procedura, ce trebuia să aibă loc la finele lunii trecute, a fost amânată cu câteva zile, ofertele fiind deschise în aceste zile.

Directorul SNÎMVJ, Aurel Anghel, a declarat, miercuri, pentru GDD, că la licitația pentru mina Petrila s-au prezentat doi ofertanți care au depus documentele cerute.

”Urmează să evaluăm documentele, după care vom cere clarificări, dacă e nevoie, de la cele două firme. După ce totul va fi în regulă din punct de vedere al documentelor necesare, vom face atribuirea”, a spus Anghel.

Potrivit sursei citate, clarficările ar putea dura chiar și o lună, asfel că e posibil ca atribuirea contractului să se facă numai în decembrie.

Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului va atribui licitații a căror valoare este estimată la peste 50 de milioane de lei. Totul pentru reabilitarea și recultivarea suprafețelor.

Astfel, prima licitație care va avea loc este cea de la mina Petrila. Valoarea contractului care prevede ”reabilitare și recultivare suprafețe” este, în cazul minei Petrila, de 20.538.550 lei. Potrivit anunțului de licitație, contractul prevede ”execuția de lucrări de închidere a minelor (reabilitare și recultivare suprafețe) conform proiectului tehnic de închidere și ecologizare aferent sucursalei miniere Petrila”. Durata acestui contract este de 26 de luni, adică până la 31 decembrie 2016, lucrările urmând a fi executate etapizat, pe ani.

Conducerea Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului spune că licitația pentru ”recultivarea” minei Petrila nu încurcă demersurile pentru prelungirea duratei de exploatare a huilei la această unitate minieră.

Săptămâna viitoare ar urma să abă loc alte două licitații pentru ”reabilitare și recultivare suprafețe”. Este vorba despre cea aferentă minei Paroșeni care are o valoare estimată de 19.294.362 lei și cea pentru mina Uricani pentru care conducerea societății estimează că are nevoie de 13.000.773 lei, în ambele cazuri lucrările urmând a fi finalizate până la 31 decembrie 2018.

În total, peste 50 milioane de lei. Directorul SNÎMVJ spune însă că sunt valori estimative maximale și că, în urma licitațiilor speră ca prețul contractelor să fie mai mic. Conducerea societății spune că, după ce sunt demolate clădirile, pe teren va fi pus un start de argilă care va fi însămânțat cu iarbă.

Pentru proiectul tehnic de închidere și ecologizare al minelor Petrila, Paroșeni și Uricani, care a fost reactualizat anul trecut, Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului a dat celor de la Institutul de Cercetare și Proiectare Minieră, clădire în a cărei societăți își are sediul și SNÎMVJ, suma de 90.700 lei, fără TVA.

Dirigenția de șantier pentru închiderea minelor neviabile a fost atribuită, tot în urma unei licitații, Conversminului. Valoarea la care a fost adjudecat contractul este de 889.378 lei, fără TVA. La conducerea Conversminului se află preşedintele CA de la CEH, Stamin Purcaru

 Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza