Două probleme importante pentru locuitorii Văii Jiului, / Clarificate de Tiberiu Balint

290
Două aspecte importante a ţinut să clarifice vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Tiberiu Balint, la conferinţa de presă desfăşurată ieri, 10 aprilie 2014, la sediul PNL Petroşani. 
Alături de oficialul de la Deva s-a aflat şi consilierul judeţean Adrian Zvîncă. Dar poate şi mai interesant este de ştiut că ambele subiecte prezentate de Tiberiu Balint îşi au originea din presa locală, care a semnalat ambele chestiuni. Ceea ce demonstrează încă o dată contestatarilor şi neaveniţilor că e bună şi presa la ceva…
La 29 aprilie, biroul C.J.A.S. la Petroşani!
Primul subiect a fost legat de programul de funcţionare şi aglomeraţia de la recentul birou de relaţii cu publicul al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, deschis într-un spaţiu de la parterul Spitalului de Urgenţă Petroşani. Cum de când s-a deschis aglomeraţia şi nervii cetăţenilor sunt la ordinea zilei, o zi pe săptămână de funcţionare a acestui birou fiind insuficient, presa a tot semnalat acest fapt. Şi se pare cu folos. Tiberiu Balint a anunţat că din 29 aprilie acest birou va funcţiona de două ori pe săptămână, urmând ca din luna mai să se introducă şi sistemul de programări telefonice sau prin internet.
„Vă mulţumesc că ne-aţi sesizat, dumneavoastră presa, în general, şi despre inconvenientele pe care le prezintă deschiderea biroului de relaţii cu publicul al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate la Petroşani. Azi, la ora 10:00, am fost acolo şi, într-adevăr, foarte mulţi cetăţeni accesează serviciile acestui birou, mai mulţi decât am crezut la deschidere. De aceea vreau să vă anunţ că, începând cu data de 29 aprilie, programul de lucru al biroului va fi marţea şi joia. Deci, vor fi două zile de funcţionare pe săptămână a acestui birou, în loc de o zi cum era până acum, încercând în acest fel să scurtăm timpul de aşteptare a cetăţenilor care solicită serviciile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. După sărbătorile de Paşti voi discuta cu doamna preşedinte a acestei instituţii, în ce priveşte posibilitatea efectuării unor programări la acest birou din Petroşani de către cetăţeni, pentru că, din păcate, oamenii, ca să se asigure că au acces la acest birou, vin de pe la 3-4-5 dimineaţa, deşi programul începe la ora 10:00! Neoficial, eu m-am mai lovit cu o problemă de acest gen când eram la Registrul Auto, când toţi cetăţenii, cam 200 pe zi, veneau pe la 8:00 dimineaţa, practic când se deschidea poarta, deşi programul începea la ora 10:00… Şi, în loc să stea o oră, stăteau zece ore, ba chiar unii veneau şi a doua zi! Atunci, Registrul Auto Hunedoara a fost primul din ţară care a introdus programările, din jumătate în jumătate de oră, în aşa fel încât şoferii plecau după maxim o oră jumătate de la sosire. Se poate face acest lucru şi la Petroşani, se pot face programările telefonic sau pe internet, în aşa fel încât din jumătate în jumătate de oră să se dea un nu­măr de bonuri de ordine, fapt ce va face ca persoa­ne­le care merg la acest bi­rou să stea doar o jumătate de oră, maxim o oră”, a declarat Tiberiu Balint, vicepreşedintele consiliului judeţean.
Consiliul judeţean şi primarul Tiberiu Iacob-Ridzi – reacţii rapide
Cel de-al doilea subiect propus de Tiberiu Balint a vizat o problemă despre care şi noi am scris chiar săptămâna aceasta. Este vorba de introducerea zonelor periurbane în ceea ce înseamnă strategia de accesare a fondurilor europene, în peri­oada 2014-2020. Spuneam într-un material, unde vă arătam şi o cerere făcută de mai mulţi cetăţeni care locuiesc în zone rurale din Petroşani (situaţia fiind valabilă pentru toate localităţile Văii Jiului), că oamenii care locuiesc în satele aparţinătoare oraşelor şi municipiilor noastre nu pot accesa fonduri europene nerambur­sabile, deoarece proiectele lor sunt declarate neeligibile. Astfel, deşi mulţi cetăţeni şi-ar dori să depună proiecte legate de agroturism, zootehnie, mică producţie etc. nu pot face acest lucru. De aceea ceream ajutorul tuturor factorilor de răspundere care pot sprijini acest demers pe lângă Guvernul României şi UE, să rezolve această situaţie, deoarece numai hotărârile de consiliu local nu sunt suficiente.
Telefonic, chiar săptămâna aceasta, Tiberiu Balint a fost printre primii care au reacţionat, alături de patru primari, care ne-au promis că vor începe demersurile iniţiate şi continuate la nivel parlamentar de senatorul Haralambie Vochiţoiu, urmând să vedem punctul de vedere al prefectului (de care n-am dat încă).
Dar până atunci, să vedem ce a declarat Tiberiu Balint în conferinţa de presă, legat de acest subiect: „Împreună cu Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul Petroşaniului, marţea viitoare, la Primăria Petroşani, la ora 11:00, vom semna un document adresat Ministerului Fondurilor Europene şi tuturor factorilor de decizie care pot influenţa pozitiv introducerea acestor zone periurbane în programul de finanţare 2014-2020, ceea ce va crea posibilitatea accesării de fonduri europene pe Programul de Dezvoltare Rurală (PFADR), pe fonduri europene, în aşa fel încât să fie posibilă finanţarea pensiunilor, a multor afaceri din zo­nele rurale şi în aceste zone aferente localităţilor Văii Jiului (şi nu numai, pentru că vom face acest demers la nivel judeţean). Vreau să-i invit şi pe această cale pe toţi primarii Văii Jiului, marţi, la ora 11:00, să se alăture Consiliului Judeţean Hunedoara şi Primăriei municipiului Petroşani, pentru a semna acest document. O să-i contactez şi telefonic şi o să le transmit şi un draft al acestui document, urmând ca până marţi să-l finalizăm. Eu cred că e în folosul tuturor să facem acest demers şi cred că niciodată nu-i în plus asemenea iniţiativă”.
Nu ne rămâne decât să aşteptăm ziua de marţi, când s-ar putea face un pas important, care să rezolve această problemă, astfel ca şi cetăţenii de la satele aparţinătoare localităţilor Văii Jiului să poată accesa aceste fonduri europene prin proiectele ce urmează a fi depuse.

 

Comenteaza

Comenteaza