Drama româncelor ce muncesc în străinătate

230

Lacrimi pentru o pâine „albă”. Drama femeilor ce muncesc pe meleaguri străine începe și se termină trist. Cele mai multe dintre femei aleg această cale din motivul financiar și lasă în urmă copii, familie. Câștigă bani, dar prea târziu își dau seama că timpul pierdut nu-l mai pot recupera și etapele pe care le traversează copii lor nu mai pot fi aduse înapoi.

Majoritatea femeilor care muncesc în străinătate sunt tinere, cu vârsta cuprinsă între 23 și 45 de ani. Își doresc un trai mai bun pentru copii lor și în disperarea de a căuta un loc de muncă acceptă diversele oferte care de multe ori nu sunt chiar legale sau sigure. Există o mare de așa ziși intermediari care le încasează comisioane peste comisioane care sunt greu de achitat pentru cele ce pleacă la muncă în străinătate.

Profilul general al unei femei ce muncește în străinătate se poate descrie în câteva cuvinte, tânără cu unul sau doi copii ce are acasă un soț fără loc de muncă stabil sau o situație materială precară.

Nu întotdeauna locurile de muncă pentru care femeile optează din necesitate sunt locuri ce oferă siguranță. Munca în locuri nesigure este des întâlnită, iar cele ce nu găsesc un loc de muncă în altă parte sunt obligate de circumstanțe să accepte.

Un astfel de caz întâlnim la o femeie ce a plecat cu o firmă intermediară ce i-a perceput la urcarea în microbuz suma de 200 de euro ca și comision și când a ajuns în Germania era nevoită să locuiască într-o casă cu un dormitor comun unde erau 22 de persoane la grămadă.

„Sunt agenții care își rezervă dreptul de a le radia actul de consituire al firmei (PFA). De cele mai multe ori, agenții percep banii pentru asigurare de sănătate și apoi nu plătesc, aceștia rămânând cu banii. Un alt soi de firme sunt acelea care percep comisioane la plecarea din România, cu toate acestea femeile înecate în datorii acceptă orice ofertă. E trist că româncele ajung după luni de muncă grea, în muncă de 24 de ore îngrijire a pacienților la domiciliu, unii dintre ei fiind cu diverse probleme, iar fetele sunt epuizate de muncă și griji. Când ajung acasă în România găsesc soți infideli, soți violenți, copii prost îngrijiți de rude sau mătuși, o situație nu tocmai bună”, a declarat, pentru GDD, Gabriela Spitska, o petroșăneancă ce a ajutat mai multe românce să treacă peste dramele din străinătate.

 

Gabriela Spitska a povestit un caz în care o femeie a plecat acum opt luni în Germania la un job prost plătit și epuizant. L-a acceptat fiindcă acasă avea un soț dominant și violent. Are doi copii, un băiat care este student și o fată ce urmează să se căsătorească. Împreună cu soțul aveau o afacere de familie în care ea a lucrat 20 de ani. După ce a ajuns acasă a descoperit că soțul ei se schimbase, acesta spunându-i că firma nu mai este a amândurora, toată afacerea fiind de acum a lui, afacere care era o moștenire de la părinții ei. Acesta a tratat-o brutal și violent și femeia s-a reinters în străinătate. Acum e bine, s-a integrat în agenția Gabriele Spitska și îngrijește o bătrânică, însă îi e dor de țară și mereu se gândește cu ochii în lacrimi la casă, familie.

Femeile ce muncesc în străinătate și-au făcut un grup pe o rețea de socializare, iar acolo discută despre diverse lucruri și își împărtășesc experiențele una alteia, ba chiar ajung să se ajute cu sfaturi și vorbe bune.

Perioada sărbătorilor de iarnă, le aduce acasă, alături de cei dragi. Caută cu disperare cadouri pentru copiii lor în magazine și se înghesuie la autocare sau prin aeroporturi să ajungă cât mai repede acasă.

Iulia BĂLUȘĂ

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza