Dumitru Gălățan Jieț, premiat de hunedoreni

237

Modelul tradiționalului din Valea Jiului a fost premiat, sâmbătă, la Deva în cadrul campaniei „Premianții fără premii”. Petrileanul ce și-a dedicat timpul creării unei enciclopedii a momârlanilor a fost premiat simbolic de către hunedoreni. Zeci de persoane au fost prezente la ceremonia de premiere a lui Dumitru Gălățean Jieț din fața statuii lui Decebal din centrul Devei.

„A fost o surpriză plăcută, nu mă așteptam la așa ceva, pentru că autoritățile din Deva au privit mai puțin spre Valea Jiului. Inițiatorii acestei ceremonii au ajuns și în Valea Jiului și au văzut că sunt și aici valori și oameni care merită acest lucru. Prin acest premiu am văzut o recunoaștere pentru studiile etnologice pe care le-am făcut despre tradițiile și obiceiurile acestei comunități din Valea Jiului. Din cele 18 cărți, 14 sunt pur de etnologie și etnografie. Am făcut toate aceste lucruri din dragoste pentru Valea Jiului și pentru comunitatea din care provin. Eu am scris din interiorul fenomenului și am cunoscut tradițiile și obiceiurile, care odată cu trecerea timpului au început să se piardă. La început am pornit cu gândul de a transmite peste generații cam tot ce aveam atunci pentru că încet încet modernismul își pune amprenta”, a declarat, pentru GDD, Dumitru Gălățan Jieț.

Campania „Premianții fără premii” își propune să descopere valorile hunedorenilor și să arate lumii că în județ există repere, modele și valori.

„Dumitru Gălățan Jieț reprezintă un model în ceea ce înseamnă păstrarea tradițiilor românești, ne-a demonstrat un lucru și anume că tradiția este esența acestui popor și ceea ce lăsăm pentru generațiile viitoare. Strădaniile lui în legătură monografiile legate de viața momârlanilor, reprezintă adevărate documente pentru generațiile care urmează. Mai mult de atât el a solicitat Academiei Române corectarea dicționarelor, de a fi notat termenul de momârlan în sensul lui firesc, pentru că în momentul de față termenul de momârlan este echivalat cu un sens negativ. Faptul că și-a dedicat întreaga viață tezaurizării modului de viață în care momârlanii trăiesc reprezintă o dăruire. Din punctul meu de vedere Dumitru Gălățan Jieț este o valoare prin ceea ce a făcut și faptul că arată generațiilor viitoare modul în care s-a desfășurat viața în Valea Jiului. Îl considerăm un patriot local, îl considerăm un model de devotament și îl considerăm un reper pentru că a creat aceste monografii într-o activitate extraprofesională, fiind foarte dedicat și iubind zona în care trăiește și-a dorit să lase generațiilor viitoare o moștenire”, a declarat, pentru GDD, Dan Terteci, organizatorul campaniei „Premianții fără premii”.

Potrivit lui Dumitru Gălățan Jieț, acesta nu a primit încă un răspuns de la Academia Română, însă urmează să facă un  nou demers pentrun schimbarea originii și evoluției termenului „momârlan”.

Iulia BĂLUȘĂ

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza