După intervenţia crescătorului de animale Bălănescu, / Crescătorii de animale din Petrila au toate şansele să nu mai plătească în avans banii de închiriere a păşunilor într-un an calendaristic

196
de Corneliu BRAN
O iniţiativă binevenită pentru crescătorii de animale din Petrila a fost luată de domnul Bălănescu. Care s-a prezentat cu o problemă de interes general pentru crescătorii de animale din localitate la recenta şedin­ţă de consiliu local. Poate că, dacă omul a ales calea cea mai la îndemână de a-i sensibiliza pe consilierii locali şi pe cei din administraţie, a făcut un mare bine tuturor semenilor, iar de-acum înainte problema spusă de om va fi eliminată printr-un proiect de hotărâre reparatoriu. Despre ce este vorba? Conform unei hotărâri de consiliu, domnul Bălănescu plăteşte primăriei 21 de milioane lei vechi pe hectarul de păşune închiriată prin licitaţie. În total, omul plăteşte peste 2 miliarde lei pe an, conform contractului încheiat. Problema este însă că trebuie să plătească în avans, la început de an, circa 700 de milioane lei vechi, reprezentând 30% din valoarea contractului. Bani mulţi, pe care omul nu-i are din moment ce încă n-a vândut nici măcar un miel – că n-a venit timpul, sau brânză şi alte produse, pentru că abia s-a încheiat luna ianuarie. Nici banii de la APIA n-au ajuns, plus că mai trebuie plătiţi bani pentru câte şi mai câte, inclusiv la vară – pentru curăţarea păşunilo – deloc puţini nici aceia. Aceste probleme le au toţi crescătorii de animale, nu doar domnul Bălănescu.
„Solicit să nu se mai plătească cei 30% la început de an, să se plătească la sfârşitul anului calendaristic, că atunci mai avem şi noi bani. APIA ne virează spre finalul anului banii, în două tranşe, şi atunci putem plăti. În această situaţie nu sunt doar eu. Vă rog să ţineţi cont de ceea ce v-am rugat”, le-a spus consilieri­lor locali, pe scurt, cetăţeanul amintit.
Cum primarul, juristul Toma Vărgatu şi vreo câţiva consilieri l-au susţinut (printre care consilierii Temneanu şi Ţurcaş), ţinându-se cont şi de sumele mari de bani care intră la bugetul local din aceste închirieri, la una din şedinţele următoare va apărea şi un proiect de hotărâre în acest sens. După care probabil că vor fi schimbate şi contractele, de unde să dispară clauza cu cei 30% plătiţi la început de an, după cum spuneau câteva voci din consiliul local. Totuşi, nimeni n-a spus şi ce se va întâmpla dacă la final de an cei care au închiriat nu vor plăti sumele datorate, din diverse motive (să zicem, vorba consilierului Preda, că APIA nu virează la timp banii!). Pentru că, dacă până acum existau cei 30% plătiţi în avans, ca un fel de asigurare pentru bugetul local, la finalul lui 2015 administraţia locală s-ar putea trezi că de la unii nu-i mai are nici pe aceia.

Comenteaza

Comenteaza