Eveniment cultural de excepţie la Teatru Dramatic Ion D.Sirbu

249
de Ziarul Vaii Jiului
Cu sprijinul Primăriei & Consiliului Local Petroşani şi al Societăţii Culturale Condiţia Română, mâine (sâmbătă – n.r.) va apărea ediţia a 3-a a „Povestirilor petrilene” de Ion D. Sîrbu într-o formă completă şi-n haine noi de lux.
Lansarea acesteia se va face în „Ziua Luminaţiei” (1 noiembrie 2014) în foaiérul Teatrului Dramatic Ion D. Sîrbu Petroşani, începând cu orele 11.
„…Povestirile lui Petrilene cu zbuciumata viaţă a răscolitorilor adâncurilor minelor de cărbuni, căreia nicio altă carte cunoscută mie n-a ştiut mai bine, mai veridic şi mai palpitant să-i redea frământările, sondându-le neliniştile şi primejdiile şi, de asemenea, superstiţiile şi resemnările pentru o fatalitate oricând probabilă şi posibilă să se producă. Scrisă în amintirea tatălui său, el însuşi expus, ca miner la Petrila, cartea, axată pe figura zdravănă a acestuia, ar fi putut fi, legând între ele multele schiţe din cuprins, unul din cele mai zguduitoare romane din literatura noastră şi nu numai din ea, dacă episoade­le concentrate pe o acţiune continuă nu s-ar fi risipit pe figuri şi scene disparate. Dar şi aşa, cartea se citeşte de la un cap la altul fără întrerupere şi pentru că schiţa în sine este o probă de virtuozitate literară, Gary poate fi numărat, la antipodul lui Caragiale, ca un al doilea mânuitor cu vervă al speţei.”
HORIA STANCA, Gary Sîrbu în amurg,
„Jurnalul literar“, nr. 17–20, iunie, 1995

 

Comenteaza

Comenteaza