Guvernul a decis soarta Văii Jiului. Aurelian Ghimpău, președintele CA al CEH și secretar general al Ministerului Energiei: ”Ultima tonă de cărbune va fi scoasă în 2018„

336

Președintele Consiliului de Administrație al Complexului Energetic Hunedoara și secretar general al Ministerului Energiei, Aurelian Ghimpău, a explicat, joi, la Petroșani, ce se va întâmpla cu mineritul din Valea Jiului în următorii trei ani. Se va închide. Restul discuțiilor, legate de demersurile pe care le fac Ministerul Energiei și Guvernul pentru prelungirea termenului de închidere a minelor până în 2024 sau 2027 nu reprezintă decât declarații politicianiste al căror scop este liniștirea lucrătorilor din minerit. Nici pe energie Guvernul nu are soluții pentru cele două termocentrale construite să funcționeze pe huila din Valea Jiului așa că și aici linia e clară din moment ce același Aurelian Ghimpău a spus, aproape fără a clipi din ochi, că așteaptă propunerea ca administrațiile locale să preia cele două structuri energetice.

Toate încercările Executivului de a mima, după minciunile dovedite, interesul pentru soarta Văii Jiului, au fost dejucate, fără să vrea, de secretarul general al Ministerului Energiei, Aurelian Ghimpău. Omul plătit cu circa 4000 de lei lunar din banii minerilor şi ai energeticienilor pentru a conduce activitatea complexului din postura de președinte al Consiliului de Administrație.

”În decembrie 2018 este ultima tonă de cărbune pe care o vom scoate din Valea Jiului”, a spus, joi, la Petroșani, în cadrul unei dezbateri publice, Aurelian Ghimpău.

Afirmația acestuia a luat prin surprindere auditoriul din sală. Nici cei din CEH, nici cei din sindicate nu au știut nimic despre termenul limită 2018 – 31 decembrie.

”Pe mine ca reprezentant al salariaților m-a șocat afirmația dumneavoastră. Ați făcut în fața noastră o afirmație legată de termenul limită până la care se va extrage ultima tonă de cărbune din minele din Valea Jiului și iată cum această ocazie ne-a adus alături de colegii de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului care și ei la momentul respectiv (31 decembrie 2018 – n.r.) vor avea minele închise. Dacă dumneavoastră considerați că nu există nicio altă posibilitate în ceea ce privește rezolvarea problemei mineritului din Valea Jiului și că data de 31 decembrie 2018 va fi ultima zi în care se va scoate cărbune din Valea Jiului, eu v-aș întreba pentru ce mai irosim banii pentru un program de restructurare”, a întrebat Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

Liderul de sindicat l-a informat pe președintele de CA că niciuna din cele două termocentrale ale CEH nu va putea funcționa cu huilă din import și nici nu vor putea fi retehnologizate pentru că nu sunt fonduri.

”Crede cineva că mai există vreo soluție pentru ca cele două termocentrale să se poată retehnologiza pentru cărbune de import în ideea de a rămâne cu măcar un 350 de megawatti putere instalată în județul Hunedoara”, a mai întrebat liderul de sindicat care a susținut că România nu își poate permite să închidă capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de cărbune.

 

După ce a scăpat informația pe care Guvernul încearca să o țină ascunsă, târând în incertitudine un județ întreg, reprezentantul ministrului Energiei, după cum s-a prezentat el singur, a încercat să dreagă busuiocul.

”Nu este nimic bătut în cuie. Încercăm să facem cât mai ușoară această durere. Sunt un tip pragmatic, nu am de gând să ascund, nici nu am de gând să mă îmbogățesc în Valea Jiului. Am o stabilitate foarte bună. Asta ar fi pe parte de minerit”, a mai spus Ghimpău.

Răul a fost însă făcut, iar hunedorenii au aflat într-un final adevărul.

Nici pe parte energetică Guvernul nu are soluții. Așteaptă planul de resctructurare a celor de la ISPE pentru a lua o decizie. ISPE, societate în care activează și vecinul de apartament al premierului Victor Ponta.

Dacă autoritățile locale ar dori, Executivul ar da chiar și mâine termocentralele în administrarea lor. Așa reiese din răspunsul  dat de un Ghimpău, ușurat de o posibilă soluție,  președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Adrian David, care a vrut să știe dacă mai e valabilă teoria cu Termocentrala Paroșeni în administrarea forului județean.

Trecerea termocentralelor la autoritățile locale sau județene nu înseamnă altceva decât transformarea acestora în CET-uri. Cu alte cuvinte închidere în condițiile în care administrația județeană nu are fondurile necesare pentru a susține activitatea, iar sistemele de termoficare, lipsite de investiții, nu permit rentabilizarea sistemului centralizat de încălzire.

În urmă cu câteva luni, fostul preşedinte al CJ Hunedoara, Dorin Gligor, a solicitat Guvernului României să trimită o comisie în judeţul Hunedoara care să explice autorităţilor locale viziunea guvernamentală de transferare a termocentralelor către zona locală.

„A venit ministrul Andrei Gerea şi am avut o discuţie, tot la Petroşani, tot la primărie. Nu am avansat din acel punct. Mai mult, lucrurile sunt clare pentru mine, dacă ignorăm cadrul legislativ şi nu încercăm să identifcăm aici zona de confort pentru CEH – companie a statului român – înseamnă că suntem inutili pentru hunedoreni. Compelxul trebuie să funcţioneze într-un cadru legal echitabil şi care să asigure viitor real economic. Până acum au fost folosite doar avantajele de mandat, au fost găsite soluţii – legale sau mai puţin legale – care să menţină activitatea pe timpul unei guvernări. Cifrele economice demonstrează cu vârf şi îndesat ce spun eu acum. Deci, politicul să creeze cadrul legislativ necesar şi să-l respecte pe cel existent deja. Altfel ne putem întâlni în dezbateri publice mai dese decât şedinţele lor de CA şi rezultatul va fi acelaşi – zero”, a precizat fostul preşedinte al CJ Hunedoara care a chemat Guvernul în Hunedoara pentru a preveni un colaps economic şi social.

Aurelian Ghimpău, Adrian David şi Dorin Gligor sunt trei dintre participanţii de joi de la dezbaterea publică ce a avut loc la Primăria Petroşani pe tema CEH.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza