Guvernul a lăsat CEH-ul cu “pampersul murdar”. Certificatele de carbon depăşesc 8 euro bucata. Primele 50.000 de bucăţi achiziţionate. Urmează diferenţa până la 1.200.000

221

Complexul Energetic Hunedoara trebuie să cumpere certificatele de carbon. În lipsa unei gândiri pro naţionale, Guvernul nu a reuşit “la termen”, până la finele primului trimestru, să ajute societatea energetică hunedoreană să se achite de obligaţia de mediu. Ajutorul ar fi putut consta, de exemplu, într-un transfer “agreat bilateral” de la o altă societate pentru a evita intrarea în zona ilegalului şi în cea a vulnerabilităţii. Dar cum, la butoanele ministeriale ajung doar “băieţi” care promovează interese private, soluţiile nu sunt evidente.

Aşa că CEH – cu acţionar majoritar de stat – se află acum în situaţia de a cumpăra mult mai scump – şi ireversibil – cele 1.200.000 de certificate de carbon. Primele 50.000 de bucăţi au fost achiziţionate, joi, de la o firmă din Bulgaria la preţul de 8, 09 euro. Până la 1 august, CEH trebuie să le cumpere şi pe celelalte.

Echipa care joacă acum în Ministerul Energiei este una “completă” şi deloc străină de filozofia certificatelor de carbon. Cu toate acetsea tentativa celor de la CEH care în urmă cu câteva luni căutau soluţii pentru achiziţionarea în termen a certificatelor nu a fost susţinută şi de acţionarul majpritar.

Ramona ROŞULESCU

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza