
Și-a părăsit țara natală pentru a veni în sprijinul copiilor și tinerilor din Valea Jiului și din întreaga țară. Deși de-a lungul anilor a întâmpinat numeroase dificultăți, americanul Dana Bates, de 46 de ani, fondator al fundației Noi Orizonturi, spune că aici, în România, îi este bine și că misiunea lui este de a schimba viețile oamenilor.
Gazeta de Dimineață: Cum a luat naștere fundația ”Noi Orizonturi”?
Dana Bates: Am fost profesor prin experiență în Statele Unite ale Americii timp de șapte ani. Am venit în România în vizită cu părinții mei, care ajutau un orfelinat din București. Atunci am văzut prima data munții Carpați și am avut un vis, să concept un program cum este ”Viața”, din cadrul fundației, dedicate tinerilor, aici, în România. Visul a fost în 1996, iar în 1999, primul curs de frânghie a avut loc în România, în stațiunea Straja.
Gazeta de Dimineață: Ce este programul ”Viața”?
Dana Bates: Programul ”Viața” este un program ce folosește educația prin aventură pentru a promova în rândurile tinerilor valorile positive, încrederea în sine și munca în echipă. ”Viața” utilizează educația prin aventură pentru a-I scoate pe participanți din mediul lor obișnuit și a le oferi activități aventuroase, precum cursul de frânghii la înălțime, cățărare pe stâncă, drumeții, curse cu obstacole, explorare de peșteri, orientare în natură. Scopul acestor activități este de a-I învăța lucruri practice despre viață și a le comunica valori și comportamente positive. Un alt program al fundației este ”Impact”, care are scopul de a dezvolta component de educație prin serviciu în folosul comunității, unul dintre domeniile principale ale activității fundației. Educația prin serviciu în folosul comunității este un instrument prin care tinerii învață să conceapă și să pună în practică proiecte de serviciu pentru comunitatea în care trăiesc.
Gazeta de Dimineață: Ce înseamnă aceste programe pentru copiii care provin din familiile sărace din Valea Jiului?
Dana Bates: Înseamnă bucurie, spirit de echipă, onestitate și valori positive. Eu sper ca ceea ce învață în cadrul programelor noastre să constituie o experiență bună ăentru viața lor, în viitor. Dostoievski spunea că dacă copiii ar avea câteva amintiri foarte bune în copilărie, ar fi mântuiți. Noi vrem ca programele noastre să fie ceva frumos pentru copii, mai ales pentru cei care vin din familiile sărace.
Gazeta de Dimineață: Te-ai mutat cu întreaga familie în România?
Dana Bates: Eu și soția ne-am mutat, de tot, în România, în anul 1999. Nu aveam casă, nu aveam nimic. Stăteam într-o clădire din Straja și a fost o domnișoară care a strâns bani pentru noi, ca să avem o casă, mai ales că era foarte nasol în acea clădire, beciul era inundate, a fost un coșmar. Acum suntem bine, avem doi copii și fiica mea este în clasa a II-a la Școala Generală Nr. 3 din Lupeni și este prima din clasă. Este bună nu numai la matematică, ci și la română. Sunt foarte mândru de ea. Și mai am un băiat care ar vrea să meargă la grădiniță din primăvară, dar mai depinde încă un pic de mami.
Gazeta de Dimineață: Consideri că viața din România este mai grea decât cea din Statele Unite ale Americii?
Dana Bates: Depinde. Sunt lucruri bune acolo și sunt lucruri bune și aici. Dar eu am o chemare pentru programele sociale și lucrul acesta este o comoară pentru mine, pentru familie și pentru fundație.
Gazeta de Dimineață: Ce proiecte ți-ar place să fie dezvoltate aici, în Valea Jiului?
Dana Bates: Mi-aș dori să creștem mult. Eu sunt implicat în clubul ”Impact” și am fost la cascada Lazărul zilele trecute. Sunt aici de 15 ani, am auzit despre ea, dar nu am fost până zilele trecute. Este un loc minunat, dar nu este traseul marcat și oamenii nu știu să meargă acolo. Noi vrem să facem un proiect prin tinerii din clubul nostru, pentru a marca traseul. Mai vrem să facem un site care să conțină 30-40 de locuri frumoase din Valea Jiului și cum să se ajungă acolo fără ghid. Totul este foarte dezordonat aici. Turismul este dezordonat. Dacă cineva vine din străinătate, nu îi este clar cum să ajungă în toate aceste locuri frumoase.
Gazeta de Dimineață: Dar nu pentru asta sunt ghizii, în general?
Dana Bates: Turiștii ar putea să vadă lucruri frumoase fără ghid. Pentru că nu toți își permit să angajeze sau să găsească un ghid. Cum spuneam, turismul este dezordonat la noi.
Gazeta de Dimineață: Îți este dor de America? Cât de des mergi acolo?
Dana Bates: Mergem aproape în fiecare an, vara. Pentru noi e bine că avem familia în România, părinții soției vin de Crăciun și este bine. Asta e familia. În America avem mai multă libertate și mergem la clubul Rotary, la biserici, mai departe, să vorbim despre fundație, să strângem fonduri…
Gazeta de Dimineață: Reușiți să strângeți fonduri?
Dana Bates: E greu. Noi am strâns fonduri în SUA, dar e mai greu, că România este în Uniunea Europeană acum, dar nu se dau bani pentru România. Avem o echipă bună, scriem proiecte bune, dar piața e grea.
Gazeta de Dimineață: Oamenii nu sunt foarte generoși în România?
Dana Bates: Nu sunt, dar poate că din cauza comunismului care nu a pus accent pe astfel de valori și li se pare ciudat. Dar noi încercăm în continuare.
Gazeta de Dimineață: Cât de mult vreți să vă dezvoltați, ca fundație?
Dana Bates: Programul ”Impact” a crescut în toată țara, iar modelul lui s-a extins și la nivel internațional, în 10 țări. Este un vis să creez ceva care să fie apreciat la nivel mondial și pentru noi este minunat că avem recunoaștere și în afara țării.
Anamaria SANDA