Iată cât de gravă este, în cifre absolute, situaţia financiară a Complexului Energetic Hunedoara SA!

289
de Cătălin DOCEA
O armată de specialiști de renume planetar, pe alocuri chiar cosmic, asigură managementul Complexului Energetic Hunedoara. Cu toate acestea, cifrele absolute arată că băieții ăștia care, laolaltă, au sute și mii de ani de școală la CV, conduc minele considerate viabile și termocentralele mai dezastruos decât ar face-o un buticar analfabet. 
Nici măcar apariția în schemă a încasatorului (de bani publici) de profesie Ion Stamin Purcaru, un alt mult lăudat talent care va ieși la pensie tot la categoria speranțe, n-a schimbat prea mult lucrurile. Ba chiar, am putea spune, Complexul Energetic s-a dus în groapă mai ceva ca schipul în jomp. Vorbim de o gravă și evidentă subminare a economiei naționale, toți responsabilii din industria minieră fiind pasibili, în orice stat întreg la cap, de pedepse cu închisoarea. Cu executare.
Complexul Energetic Hunedoara înregis­trează deja întârzieri de luni de zile la plata furnizorilor, cu toate că încasează foarte rapid ceea ce produce. Treaba aceasta denotă faptul că – din punct de vedere managerial – colosul de care depind zeci de mii de oameni din întreg județul este la pământ.
La CEH, anul financiar s-a încheiat cu o pierdere netă colosală, de 147.664.355 de lei. Tabloul dezastrului a fost întregit de plăți restante în valoare de 197.506.922 de lei, din care 62.919.164 de lei către furnizori, din care 10.192.554 reprezintă cifra plăților restante mai vechi de un an de zile, iar 2.069.791 de lei reprezintă cifra plăților mai vechi de 90 de zile. Plățile restante de un asemenea nivel sunt rezultatul a cel puțin doi factori: achizi­ții haotice, la suprapreț (generatoare însă de comisioane grase), și lipsa unor măsuri concrete de reducere, cu bisturiul, a pierderilor de tot felul.
Datoriile CEH către stat sunt, de asemenea, cutremurătoare. O dovadă certă a falimentului iminent. Potrivit celei mai recente raportări, acestea se ridicau la 89.320.114 lei (bugetul de stat), 59.034.835 (bugetul asigurărilor de stat), 1.192.628 (bugetul asigurărilor pentru șomaj) și 14.028.904 lei (bugetul asigurărilor de sănătate). O bună parte din sumele prezentate reprezintă dobânzi și penalități de orice fel. Orice alt administrator care ar fi păcălit Statul Român cu sume de acest nivel s-ar fi plictisit deja, până la ora la care vorbim, de pușcărie.
CEH este, vă spunem sincer, o entitate ca şi îngropată: marja profitului net, a celui operațional, randamentul activelor și cel al capitalurilor sunt foarte scăzute. Activele circulante nu acoperă plata datoriilor pe termen scurt, iar lichidi­tățile (clienți,
conturi curente, casa) sunt la un nivel scăzut comparativ cu nivelul datoriilor pe termen scurt. Strict economic vorbind, în orice relație comercială cu CEH nu este recomandată lansarea de facturi mai mari de 2,43 milioane de lei la o scadență de 90 de zile. Știți, în fapt, ce înseamnă asta? Faliment curat. Strict în baza situației din ultimul an de raportare financiară, limita superioară a liniilor de credit, creditelor pe termen scurt, creditelor de investiții ori leasingurilor pe care Complexul Energetic Hunedoara le-ar putea accesa este ZERO. Amin!

Comenteaza

Comenteaza