Ieri iniţiativa senatorului Vochiţoiu referitoare la debranşarea abuzivă de la apă a fost aprobată / Gata cu debranşările abuzive de la apă. La plată, români!

238
de Ziarul Vaii Jiului

Revenim la comunicatul publicat în ediţia de astăzi a ziarului nostru, referitor la un demers legislativ al senatorului UNPR Haralambie Vochiţoiu.

Când spunem debranşare abuzivă ne referim la situaţia în care societatea de furnizare a apei opreşte apa pe o scară, sau chiar la un întreg bloc, din cauza datornicilor, în urma acestei sistări având de suferit şi persoanele care au achitat la zi facturile. Practic, de acum vor putea fi debranşaţi doar cei rău-platnici, iar acolo unde nu este posibilă această acţiune din cauza infrastructurii, societatea poate apela la instanţă pentru recuperarea datoriilor.

Ieri, 30 martie, iniţiativa sebnatorului Haralambie Vochiţoiu a fost dezbătută, mai apoi votată în plenul Senatului.  Propunerea legislativă pentru completarea Legii serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr. 241/2006 a fost adoptată de către Senat cu 79 de voturi pentru, 33 împotrivă şi 4 abţineri.

În fapt, prin această propunere legislativă am urmărit reglementarea situaţiei cetăţenilor ce îşi achită contravaloarea serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare.
Pentru a evita sistarea furnizării/prestării serviciului de alimentare cu apă şi canalizare acelor utilizatori care îşi achită contravaloarea serviciilor furnizate/prestate este necesar a se completa art. 32 din Legea nr. 241/2004, republicată, cu un alineat (5) prin care să se interzică debranşările de la reţelele de distribuţie a apei a utilizatorilor buni platnici.

Unii dintre parlamentari au fost împotriva iniţiativei pe motiv că nu poate fi aplicată în teren din cauza infrastructurii sistemului de furnizare a apei realizat în multe locuri pe orizontală. Însă debranşarea nu este singura măsură de recuperare a datoriilor, deci acolo unde societatea de furnizare a apei nu investeşte în schimbarea infrastructurii, sau acolo unde nu este posibilă schimbarea acesteia, rămâne măsura acţionării în instanţă şi recuperării silite.

„Vă mulţumesc dragi colegi! Aţi făcut posibil ca cetăţenii buni platnici din întreaga Românie să nu mai fie debranşaţi de la apa potabilă!”, a ţinut să mulţumească senatorul Văii Jiului pentru susţinerea colegilor.

Aducându-şi aminte că „tot românul e născut poet”, unul dintre colegii dumnealui, parlamentarul Dobra, a ţinut să-i adreseze şi câteva versuri, pentru a-i arăta susţinerea: „Unde-mi  sunt ciocoii/ Care pe altă dată antrenau copoii/ Să n-o facă lată / Dar nu-i vreodată mult prea târziu/ Că apar cocorii să îi ţină-n frâu/ Dacă-i despre apă, suntem pricepuţi/ Dar la robinete de-abia începuţi”. Un mod de manifestare anecdotic, o versificare superficială, fără talent, care aruncă în derizoriu o iniţiativă care s-a vrut cât de cât serioasă, în sprijinul abonaţilor bun platnici. Acum, consumatorii aşteaptă ca senatorul UNPR Vochiţoiu să pună în operă legislativă şi marea sa promisiune: ieftinirea apei! Până atunci, suntem cu ochii pe apometre…

 

 

Comenteaza

Comenteaza