Ieri la Petrila, / Toată floarea cea vestită a primarilor de oraşe

343
de Corneliu BRAN
Joi, 18 februarie, începând cu orele 9:30, sala de şedinţe din cadrul Casei de Cultură „Ladislau Schmidt” a fost gazda întâlnirii reprezentanţilor Asociaţiei Oraşelor din România, respectiv primarii de oraşe mici şi mijlocii din judeţele Hunedoara şi Caraş-Severin, cu conducerea asociaţiei şi cu reprezentanţi şi experţi din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi ADR Vest Timişoara, în cadrul „Caravanei Informaţiilor pentru Finanţarea Tuturor Proiectelor Prioritare în perioada 2014-2020”. Din Valea Jiului au fost prezenţi primarii Ilie Păducel – în calitate nu doar de membru ci şi de amfitrion, Dănuţ Buhăescu, Nicolae Dunca şi reprezentanţi ai primăriilor din Petrila, Uricani şi Aninoasa.
A trecut o „caravană”…
Şedinţa de lucru a durat preţ de multe ceasuri, axându-se în primul rând pe discuţii şi informaţii în detaliu legate de tehnica şi schema finanţărilor de proiecte europene nerambursabile, de mare impact pentru administraţiile locale de oraşe privind dezvoltarea şi modernizarea unor obiective importante pe raza localităţilor. Celor prezenţi le-au fost prezentate şi posibilităţi de finanţare prin programe guvernamentale realizate prin intermediul ministerelor.
Această „caravană” de la Petrila a fost organizată de Asociaţia Oraşelor din România (A.O.R.), în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, respectiv cu Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional 2014-2020.
Două declaraţii 
Ionel Chiriţă, preşedintele executiv al A.O.R.: „Preocupată de absorbţia fondurilor europene din perioada 2014-2020 este şi Asociaţia Oraşelor din România, care a încercat în acest sens să găsească mijloacele pentru a da un sprijin real membrilor asociaţiei, practic
oraşele mici şi mijlocii din România, în acestă dorinţă de a se crea un confort cetăţenilor acestei ţări care locuiesc în aceste oraşe odată cu realizarea proiectelor puse în discuţie de primari. Ca lucrurile să meargă într-o direcţie bună pe acest subiect am făcut parteneriate cu Ministerul Dezvoltării, cu cele două autorităţi de management din Programul Operaţional Regional, respectiv din PNDR, astfel încât să putem pune la dispoziţia primarilor şi specialiştilor din primării toate informaţiile necesare. Suntem într-un ciclu de 15 evenimente de acest gen, acesta de la Petrila este al optulea eveniment, lucrurile se desfăşoară numai la nivelul primarilor şi a reprezentanţilor primăriilor de oraşe, în cazul de faţă din judeţele Hunedoara şi Caraş-Severin. Interesul este acela, în primul rând, de a găsi soluţii de finanţare pentru fiecare proiect în parte. În acelaşi periplu discutăm şi despre administraţie în general, dar cel mai important este faptul că fiecare primar va putea azi să-şi susţină portofoliul de proiecte pe care doreşte să le implenteze în această perioadă 2014-2020 şi să comunice în acest sens cu experţi din cadrul Autorităţii de Management a P.O.R. şi a P.N.D.R., astfel încât să vadă exact dacă fiecare proiect discutat îşi găseşte finanţare în aceste două programe. Dacă un proiect sau altul nu va reuşi să găsească finanţare în cadrul acestor două programe, atunci vom merge pentru acele proiecte spre programele naţionale, deoarece există programe de finanţare la Ministerul Dezvoltării – Programul Naţional de Dezvoltare Locală, programe din cadrul CNI, Ministerul Muncii – prin care se pot finanţa cămine de bătrâni, centre de copii etc. – ori spre alte ministere. Împreună cu domnul primar Păducel suntem în cadrul A.O.R. de vreo 20 de ani şi încercăm să facilităm informaţiile care vin dinspre ministere către primării şi invers, deoarece sunt destule informaţii importante care trebuie să ajungă şi din primării la ministere, doar aşa putându-se rezolva rapid şi coerent toate problemele şi nevoile localităţilor. Spun asta pentru că ştiu activitatea primarului din Petrila şi dârzenia cu care se luptă pentru localitate şi cetăţeni. Mă bucur că am ajuns la Petrila în localitatea unde dumnealui este primar, vin pentru prima oară aici, dar în Valea Jiului am mai fost, la Aninoasa, tot în chestiuni legate de A.O.R.”.
Vasile Sava, coordonatorul de programe în cadrul A.O.R.: „Acţiunile acestea sunt binevenite pentru autorităţile publice locale din România. Vin în sprijinul atragerii primarilor din fiecare regiune şi să-i facă să înţeleagă foarte bine mecanismul atragerii fondurilor europene pentru proiecte importante în viaţa localităţilor pe care le administrează. Mă bucur că sunt azi aici şi sper că după întâlnirea de azi primarii de oraşe mici şi mijlocii din regiunea dumneavoastră vor fi şi mai bine informaţi în atragerea de fonduri pentru proiecte importante în perioada 2014-2020”.
Primarii, pregătiţi de discuţii
Cum spunea în declaraţia sa şi preşedintele A.O.R., Ionel Chiriţă, cei trei primari din Valea Jiului au venit, fiecare, cu „portofoliul de proiecte”, ca să le discute împreună cu experţii din cadrul autorităţii de management din cadrul P.O.R. şi cu cei ai ADR Vest Timişoara, astfel încât să identifice posibilele finanţări pentru acestea. Cum ar veni, primarii Petrilei, Uricaniului şi Aninoasei au ajuns la întâlnire cu temele de casă făcute. Să îi lăsăm pe ei să ne spună care sunt aceste proiecte.
„În primul rând, noi vrem să continuăm proiectele pe care le-am demarat în anii trecuţi şi aici mă refer la anveloparea blocurilor de locuinţe şi alte proiecte ce ţin de dezvoltarea oraşului. Vrem în programul de reabilitare termică toate şcolile şi toate clădirile unităţilor de învăţământ de pe raza localităţii şi toate clădirile publice. Vrem, de asemenea, să accesăm fonduri pentru construirea de două noi grădiniţe, una la şcoala I.D. Sîrbu şi alta la Lonea, ca să unificăm cele două grădiniţe de la Casa Pensionarilor şi Cap de Linie Lonea; grădiniţa din Lonea nu are în prezent aviz de funcţionare chiar dacă are condiţii şi tot ce trebuie, deoarece se află la parter de bloc. Noi am mai implementat cu succes un asemenea proiect şi vrem să continuăm pe această linie de grădiniţe deoarece este nevoie în oraş. Prin CNI avem de gând să primim finanţare pentru un bazin şcolar de înot, asemănător cu cel din Petroşani, deoarece copiii noştri au nevoie de mişcare, de ocuparea timpului liber cu activităţi bune pentru sănătatea lor şi păstrarea tonusului, iar bazinul de la Petroşani este totuşi prea departe, existând costuri de transport mai ales pentru copiii cu părinţi cu posibilităţi reduse financiare. De aceea ne-am gândit să facem un bazin de înot şi la Petrila, care sunt convins că va fi foarte căutat de copii şi tineri. Tot prin CNI avem în vedere construirea de blocuri sociale, deoarece avem o mare cerere în acest sens, problemele cetăţenilor fiind multe, iar prin ANL construirea de locuinţe pentru personalul medical de pe raza localităţii noastre. Mai avem în vedere şi avem în programul nostru de dezvoltare şi proiecte legate regenerarea urbană, precum şi modernizarea şi extinderea iluminatul public. Vrem să auzim azi şi alte oportunităţi sau posibilităţi de accesare a fondurilor pe alte şi alte proiecte care ţin de infrastructură, de dezvoltarea oraşului şi de confortul cetăţenilor noştri, plătitori de taxe şi impozite, şi oameni care lucrează în interesul lor, dar mai ales al comunităţii locale. Dorim să avem cât mai multe proiecte de implementat, iar noi să venim doar cu partea de cofinanţare. Este o acţiune binevenită, este prima dată de când sunt primar că se organizează de A.O.R. o acţiune şi la noi în oraş. Mulţumesc pe această cale organizatorilor şi iniţiatorilor acestei acţiuni, precum şi tuturor celor care participă şi să sperăm că la capătul întâlnirii vom fi mai bine informaţi şi vom şti mai bine ce să facem şi unde avem şanse de reuşită pentru finanţarea proiectelor noastre”, a declarat Ilie Păducel, primarul Petrilei.
Primarul Dănuţ Buhăescu ne-a vorbit şi el despre proiectele Uricaniului: „Avem în vedere în primul rând Programul de eficienţă energetică a blocurilor, noi ne-am propus să reabilităm termic 26 de blocuri prin acest program. Apoi avem un proiect de regenerare urbană şi un altul care vizează eficienţa energetică şi modernizarea cu echipamente didactice la Şcoala Generală nr. 2. Plus încă alte câteva idei şi proiecte pentru care vrem deocamdată să aflăm informaţii noi, să vedem care din ele ar mai putea primi finanţare, fie europeană, fie prin programe guvernamentale. Dar cele trei proiecte sunt baza principală a discuţiei noastre de azi. Ce se întâmplă… pe anumite axe de dezvoltare nu au apărut încă ghidurile de finanţare şi tocmai asta vrem să aflăm cel mai tare azi de la domnii experţi din domeniu, care sunt etapele şi pe ce tip de proiect am fi eligibili. Ştiind toate astea, cu siguranţă că va fi un punct de plecare important pentru proiectele pe care ni le propunem spre finanţare în exerciţiul bugetar 2014-2020. Această întâlnire e foarte bună pentru că ne punem la punct toate detaliile cu tot ceea ce înseamnă implementare de proiecte pentru dezvoltarea localităţilor şi sporirea confortului cetăţenilor”.
„Noi vrem să facem la Aninoasa o şcoală profesională în colaborare cu agenţii economici din localitate, care să funcţioneze în spaţiul şcolii de la Iscroni. La această şcoală omul se va putea califica la locul de muncă, iar finanţarea instituţiei dorim să fie făcută prin fonduri europene. Avem un proiect care vizează modernizarea trotuarelor din localitate şi extinderea unor trotuare care momentan nu există în anumite zone, cum ar fi în zona de oraş de la primărie în sus, finanţarea lucrărilor sperăm să fie tot pe fonduri europene. Pe CNI ne gândim să se încerce finanţarea la casele de colonie, în sensul reabilitării faţadelor şi acoperişurilor la circa 30 de case cu o vechime de peste 120 de ani, clădiri care necesită astfel de lucrări urgente. Mai vorbim azi şi de reabilitarea energetică a unor blocuri, să vedem dacă suntem eligibili, plus să vedem ce oportunităţi ar mai apărea”, ne-a declarat primarul Aninoasei, Nicolae Dunca.

Comenteaza

Comenteaza