Ilie Păducel: Primăria Petrila riscă să se închidă din august

272

Primăria Petrila a ajuns să acumuleze datorii la utilități de aproape două milioane de lei, primarul Ilie Păducel afirmând că în situația în care nu se face o rectificare bugetară primăria riscă să se închidă de luna viitoare.

Modul în care Guvernul a ales anul acesta să împartă banii către primării a defavorizat unele administrații locale. Orașele și municipiile au ajuns să primească bani mai puțini decât comunele, condiții în care s-au pierdut sume importante de bani care ar fi constituit baza principală a bugetelor.

La Petrila, sumele mai mici primite de la stat au adus primăria în pragul de a fi închisă. O recunoaște primarul Ilie Păducel care până la acest moment a primit numai promisiuni de sprijin.

În ultimele luni primăria condusă de social-democratul Ilie Păducel a acumulat datorii de aproape două milioane de lei. Deși a plătit salariile angajaților, drepturile persoanelor cu handicap și ale însoțitorilor acestora, Primăria Petrila a lăsat pe ultimele planuri furnizorii de servicii și utilități.

„Avem datorii la utilitățile de la spital, la iluminatul public, la apă, al furnizorii de materiale pentru primărie- hârtie, tonner și altele, în valoare de aproximativ 19 miliarde de lei vechi. Într-un cuvânt așteptăm, cum zice românul, cu sufletul la gură rectificarea de buget”, a declarat, luni, pentru Gazeta de Dimineață, Ilie Păducel, primarul orașului Petrila.

Edilul spune că a făcut mai multe adrese și memorii și a primit promisiuni. Însă promisiunile celor care conduc nu plătesc facturile, condiții în care dacă nu se face o rectificare d ebuget prin care să se aloce bani Primăriei Petrila, acesta riscă să fie închisă din august.

”Am făcut și săptămâna trecută memorii începând de la directorul general al Finanțelor de la Dvea, la prefectul județului, la Ministrul Finanțelor, la primul ministru, la toți absolut. Noi anul acesta am pierdut la sume pentru echilibrarea bugetului local aproximativ 30 de miliarde de lei. Suntem în situația, dacă nu vom primi acești bani, să închidem primăria din luna august. Avem promisiuni de la toată lumea, în primul rând de la domnul ministru al Finanțelor Publice. Și la Adunarea Generală a Asociației Orașelor am prezentat situația primăriei. După o săptămână am fost în audiență la dumnealui și mi-a spus să avem răbdare. Inclusiv președintelui PSD Hunedoara i-am spus și l-am rugat să intervină”, a completat primarul Păducel.

Potrivit sursei citate, cele 30 de miliarde de lei vechi care trebuiau să fie în conturile primărieie, dar nu au ajuns din cauza noului mod de împărțire a sumelor de la bugetul de stat, nu asigură decât funcționarea primăriei și cofinanțarea proiectelor aflate în derulare, așa că nu se poate vorbi de proiecte noi.

Pentru a se descurca cât de cât, în urmă cu câteva luni Primăria Petrila a alocat din excedentul rezultat în urma încasării taxelor și impozitelor locale pe primul semestru al anului 2015, bani pentru cheltuielile curente. Insuficient însă dacă administrația locală a acumulat datorii.

Primăria Petrila a avut în anul 2014 un excedent de 25 de miliarde, iar reprezentanții administraţiei spun că ar trebui să fie stimulați pentru că administrează bine bugetul. Cu toate acestea, în urma noii împărțiri a banilor, marca PSD, Primăria Petrila a pierdut față de anul trecut aproape 3 milioane de lei.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

 

Comenteaza

Comenteaza