Iluminatul şi… cultura

235
Sâmbătă seara, pentru câteva ore, iluminatul public de pe un tronson de pe strada Republicii din Petrila a fost întrerupt din cauza unei avarii. Mai exact, cablurile de alimentare ale unei lămpi intrau în scurtcircuit. Credem că banda izolatoare s-a deteriorat din cauza intemperiilor. Simplu, nu?
Iluminatul
În zonă a veni un echipaj de intervenţie de la Enel. Dar, aproape ca de obicei, şi o maşină a pompierilor. Pompierii au contribuit doar la dirijarea circulaţiei pietonilor,  ca de obicei, o situaţie asemănătoare a mai avut loc în luna decembrie, când la blocul 33 din strada 8 Martie a izbucnit un incendiu la instalaţia electrică. Atunci, pompierii nu au intervenit la stingerea incendiului, deoarece nu se poate folosi apa la instalaţii electrice.
Noi credem că firma Enel are asigurări la staţiile de transformare şi la reţelele de distribuţie a energiei electrice. Adică poate recupera daunele. Cu toate acestea, pentru avaria de la bl. 33, Primăria Petrila a alocat de la bugetul local un miliard de lei (vechi).
Cultura
Ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat dacă această sumă, parcă fabuloasă, ar fi fost alocată pentru activităţi culturale.
Iluminatul şi cultura
Iluminismul sau Epoca Luminilor a fost o mişcare importantă în istoria culturii.
Îndrăznim o legătură, poate nebănuită, între semnificaţiile celor două cuvinte. Ei bine, şi cultura (substantiv propriu) iluminează oamenii. Iar suma de un miliard de lei (vechi) ar fi fost o şansă fabuloasă, în plus, pentru tinerii şi locuitorii oraşului Petrila…
N.R. Întrucât miliardul de lei vechi amintit de colaboratorul nostru nu a fost disponibilizat din capitolul „cultură” al bugetului local, acesta ar fi fost, dar mai mult n-ar fi fost o şansă în plus…
de Ionel Zmau

Comenteaza

Comenteaza