În 30 de zile. FMI se reîntoarce pentru a discuta despre CEH

208

Fondul Monetar Internațional se reîntoarce în România peste 30 de zile pentru a rediscuta situația Complexului Energetic Hunedoara, condiții în care până la acel termen noua conducere a structurii energetice trebuie să întocmească un plan care să convingă partenerii internaționali că există soluții pentru eficientizarea acestei societăți.

Construim o strategie, un plan. Nu dezvoltăm o strategie, pentru că nu avem timp să facem strategii acum, facem un plan de perspectivă pentru că cei de la FMI revin peste o lună strict numai pentru Valea Jiului, pentru complexul energetic. Trebuie să le prezentăm niște pași, să arătăm că putem realiza ceva în privința Complexului Energetic Hunedoara”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineață, Alexandru Blaj, președintele Consiliului de Administrație al Complexului Energetic Hunedoara.

Situația economică a societății este una dezastruoasă şi acest lucru a impus raţionalizarea activităţilor. Potrivit lui Blaj, banii de care dispune CEH vor fi împărțiți pe priorități.

”Împărțim banii pe priorități începând cu bugeul statului. Trebuie să arătăm că avem voință. Apoi trebuie imediat făcută o aprovizionare la locurile de muncă, pentru ca oamenii să aibă cu ce lucra și să putem garanta securitatea locului de muncă. După aceea, în funcție de vechimea facturilor, să vedem și furnizorii, pentru că sunt furnizori care au sume imense de recuperat”, a mai spus președintele CA de la CEH.

Complexul Energetic Hunedoara avea, la finele lui 2014, numai către stat datorii de peste 276 milioane de lei. Alte sute de milioane de lei figurează ca restanțe în dreptul furnizorilor.

Reprezentanții mai spun că strategiile elaborate până acum la nivelul Văii Jiului au avut la bază date ”nu tocmai reale”. Asta pentru că în acest perimetru minier nu s-a mai făcut o cercetare geologică din anul 1989, dispărând institulțiile de profil. Mai mult, înainte de anii 90, datele de pe hărți ”erau umflate ca să corespundă cu cifrele mărețe de plan”.

Reprezentanții FMI au cerut, în urmă cu câteva săptămâni, lichidarea Complexului Energetic Hunedoara. Premierul Victor Ponta s-a întâlnit la data de 9 februarie 2015 cu delegația Fondului Monetar Internațional (FMI) ce a solicitat restructurări masive și radicale la Complexul Energetic Hunedoara. Primul ministru a spus foarte clar că este de acord cu măsuri de eficientizare, dar nu va accepta măsuri care să ducă pe termen mediu și lung la dispariția extracției cărbunelui, sectorul extractiv fiind esențial pentru siguranța energetică a României, pentru dezvoltarea economică și socială a unor regiuni.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza