În cazul divizării complexului, Ministerul Energiei, acuzat că nu respectă legea

267

Sindicaliștii de la Muntele acuză Ministerul Energiei că nu respectă legea, întrucât în cazul divizării Complexului Energetic Hunedoara angajatorul ar fi trebuit să informeze sindicatele în ceea ce privește forma propusă pentru reorganizare.

Mandatul dat de Ministerul Energiei pentru AGA de la CEH pentru divizarea în trei societăți distincte a complexului hunedorean a luat prin surprindere pe toată lumea, chiar și pe sindicaliști. Aceștia acuză acum ministerul că nu se respectă legea. Asta pentru că reorganizarea prin divizare propusă de minister nu a făcut obiectul consultărilor cu partenerul de dialog social.

”Atât A.G.A. cât şi Ministerul Energiei uită că este esențial într-un stat de drept să fie respectată legea. Conform legii 467/2006, atunci când se doreşte reorganizarea unei societăți, angajatorul trebuie să informeze sindicatele cu privire la forma propusă pentru reorganizare”, a declarat, duminică, pentru GDD, Cristian Iștoc, președintele Departamentului Energetic din cadrul Sindicatului Muntele.

Sindicaliștii de la Muntele au încheiat cu ministrul Energiei un protocol care făcea referire și la reorganizarea complexului, însă o cu totul altă formă decât cea pentru care a fost mandatată Adunarea Generală a Acționarilor și anume divizarea în trei a complexului.

”În cazul CEH, singura formă de restructurare convenită cu sindicatele este cea din protocolul încheiat cu ministrul Gerea în care se specifică separarea SE Paroşeni de CEH. Dacă un ministru îşi permite să ne mintă, atunci punem capăt dialogului cu acesta şi împreună cu salariații vom cere schimbarea mincinosului. Membrii A.G.A. trebuie la rândul lor să ştie că acest protocol trebuie respectat. Personal nu pot concepe cum se poate arunca la gunoi un protocol încheiat la nivel de minister. Doar în România putem discuta despre astfel de lucruri”, a mai spus Iștoc.

Sindicaliștii de la Muntele atrag atenția că nerespectarea protocolului poate conduce la acțiuni de protest de care se vor face vinovați cei care nu și-au respectat angajamentele asumate și semnate la finele lunii trecute în urma discuțiilor de la Petroșani.

Divizarea în trei a complexului conduce automat la închiderea minelor din Valea Jiului, asta pentru că la acest moment nu există o altă decizie care să prelungească termenul 2018 prevăzut de Comisia Europeană prin decizia 787/2010. Mai mult, termocentralele ar urma să fie transformate în CET-uri și să producă doar energie termică, însă nici în acest caz nu este asigurată viabilitatea, pentru că rețelele de termoficare au nevoie de bani pentru a fi modernizate, iar consumatorii sunt puțini atât în Deva cât și în Valea Jiului.

Încă de la construcție, Termocentrala Mintia a avut un rol bine stabilit, aceasta având rolul de a regla sistemul energetic național. De partea cealaltă, Termocentrala Paroșeni are scopul de a reporni sistemul energetic național. Cele două termocentrale, construite pentru a funcționa cu huilă din Valea Jiului, au fost gândite ca punte strategice ale sistemului energetic național.

Ultimele decizii ale ministerului, precum și lipsa de preocupare a Guvernului pentru CEH, pun în pericol securitatea energetică a României.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza