În consiliu ca la piață. Pe vremea în care trocul era moneda de schimb. Petrila are buget de venituri și cheltuieli, după aproape două ore de discuții

395

Consiliul Local de la Petrila a reuști, vineri, să aprobe bugetul local al orașului. Asta după ce la ședința de consiliu s-au prezentat și câțiva dintre consilierii PSD, care au lipsit la ședința de joi, și după aproape două ore de discuții, timp în care consilierul Florin Țurcaș a cerut explicații asupra sumelor alocate pe capitole și a tăiat din acestea pentru a duce la investiții.

Ședința de vineri a CL Petrila a fost una cu acuze, replici și ironii. Un soi de târguială de la piață între negustorii obișnuiți cu trocul. Viceprimarul Vasilică Jurca a fost acuzat de consilierul Ioan Temneanu, devenit pare-se apărătorul primarului Ilie Păducel, că își face campanie electorală în legislativul local. Tot campanie și-ar fi făcut și primarul Ilie Păducel care a vrut să aloce 2 miliarde de lei vechi pentru a angaja 20 de persoane care să măture frunzele și să toaleteze copacii. Același Ioan Temneanu a calculat, folosind calculatorul, pentru a-l asigura pe Țurcaș că alocate separat, sumele dau valoarea totală a unui capitol din buget.

Unii dintre aleșii locali au blamat faptul că nu s-a făcut consultare publică asupra bugetului,așa cum prevede legea.

”Domnul primar, eu când am întrebat dacă a avut loc consuntarea publică, mi-ați spus că a avut loc la primărie. Acum domnul viceprimar spune că nu a fost consultare publică. Eu nu am fost invitată”, a spus Donița Bălănesc, consilier local PNL.

”A fost pe site-ul primăriei. Toți cei care au obiecțiune la buget vin cu propuneri”, a răspuns secretarul Toma Vărgatu.

”De ce întotdeauna apelăm la presă și când e un proiect important pentru care trebuie consultare publică, pentru că avem atâtea personalități în oraș care ar fi putut să vină să spună un punct de vedere, de ce nu am făcut lucru acesta? De ce numai la primărie?”, a întrebat Doinița Bălenesc.

Consilierul local a primit un răspuns simplu: ”se publică în presa locală sau la primărie”.

Viceprimarul l-a acuzat pe primar că nu l-a consultat asupra bugetului local.

”Am fost informat de buget și asta pentru că am venit la dumneavoastră și v-am întrebat”, a spus Vasilică Jurca.

”V-am spus că lucrăm la buget și ați spus că nu aveți timp”, a replicat Păducel.

”Domnul primar, eu am fost la lucru și dumneavoastră atunci când aveți o problemă de rezolvat mă sunați de 20 de ori până o rezolvați”, a spus Jurca.

”Nu a mea, a orașului poate”, a completat primarul.

”Ba și a dumneavoastră”, a replicat viceprimarul.

Iar discuțiile contra dintre cei doi au continuat.

”Am făcut în scris memoriu la Consiliul Județean cu propunerea să facem parteneriat să punem la dispoziție cele 14 hectare de teren de la baza dealului Maleii să facem parc industrial„, am făcut treaba aceasta, a spus primarul Ilie Păducel.

”Foarte bine ați făcut, dar vreau să vă spun că la Călan se lucrează la un parc industrial de patru ani de zile și nu există un loc de muncă. Eu zic că soluția urgentă și care ne-ar aduce într-un termen scurt locuri de muncă asta e, consrucția unei hale. Toate firmele care au venit în orașul Petrila și au vrut să creeze locuri de muncă au cerut spații de peste 2000 d emetri pătrați unde să vină să-și pună uilajele, Noi trebuie s avem o altă abordare ”, a spus în timpul ședinței, viceprimarul Vasilică Jurca.

”Domnul viceprimar nu am venit să vă ascult. Dacă faceți campanie electorală în consiliul local, lăsați-o dracului. De ce n-ai vrut anul trecut să prinzi în buget (banii pentru o hală industrială-n.r.), de ce nu acum doia nai, sau trei ani?”, a spus Temneanu.

”Pentru că am avut proiectele integrate la care a trebuit să asigurăm cofinanțarea”, a răspuns viceprimarul Vasilică Jurca.

„Domnul viceprimar avem niște idei în 2016 care este an electoral, de ce acum doi ani de zile, anul trecut, nu ați avut aceste idei, ați avut liber votul aici, eram vreo trei sau patru care eram în opoziție în fiecare an la buget și paradoxal anul ăsta când a început campania electorală dumneavostră nu sunteți de acord cu domnul primar, dumneavoastră vreți să scrie pe proiectul de buget întocmit de Jurca care este candidat la primărie. Spuneți ce vreți să scrie și votăm ce vreți să scrie, dar hai să-i dăm drumul, să fie în lege și să fie operativa acest proiect de buget pe anul acesta, Iar dacă vreți să ne chemați la ședințe și de aicea până la alegerile locale să vă faceți campanie iar noi să stăm să asistăm, vă înșelați”, a răspuns din nou consilierul Ioan Temneanu.

După replicile dintre Ioan Temneanu și Vasilică Jurca, s-a trecut la votarea bugetului. Aici, surpriză. Consilierul local Florin Țurcaș a avut obiecțiuni, așa că a cerut lămuriri pe fiecare capitol în parte. Ceea ce a stârnit nemulțumirea celorlalți consilieri locali.

Într-un final, bugetul de venituri și cheltuieli al Petrilei a fost aprobat. Însă nu așa cum a fost inițiat de primarul Ilie Păducel, ci cu ajustări. Asta după ce Florin Țurcaș a tăiat mai de la toate capitolele pentru a duce bani la investiții, acolo unde era și construcția halei. Acea hală pe care o dorește viceprimarul Vasilică Jurca și care a primit inițial doar 200 mii lei.

Au fost tăiate fonduri importante de la presă, de la cultură, religie și salubritate.

La final, primarul Ilie Păducel, a spus, vădit nemulțumit că banii merg la hală ”o să scriem hala domnului Jurca și a domnului Țurcaș”.

Detalii în edițiile viitoare ale GDD.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza