Încă o ctitorie edilitară a lui Păducel, primarul tuturor petrilenilor: Centrul de Sănătate Petrila

261
de Corneliu BRAN
Un eveniment care merită a fi consemnat a avut loc joi, 10 martie: deschiderea oficială a Centrului Multifuncţional de Sănătate Publică, din cadrul Spitalului de Urgenţă Petroşani. 
Centrul
va deservi cetăţenii din localitate. Care, astfel, nu vor mai bate drumul până la Petroşani pentru analize, proceduri, investigaţii sau diagnostice în anumite domenii medicale.
Totul a fost realizat printr-un proiect obţinut de administraţia locală în actualul mandat, finanţat în cea mai mare parte cu fonduri europene şi de la bugetul local, cu sprijinul Spitalului de Urgenţă Petroşani şi cu ajutorul oferit, cum spunea joi primarul Ilie Păducel, de primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi.
Participanţi
Lume multă joi, la tăierea panglicii tricolore a noului obiectiv de sănătate. Foarte mulţi oficiali locali, dar şi petroşeneni sau judeţeni, printre care: Ilie Păducel şi Tiberiu Iacob-Ridzi, primarii Petrilei şi Petroşaniului, managerul Spitalului de Urgenţă Petroşani, medicul Alin Vasilescu, aproa­pe toţi consilierii locali (mai ceva ca la şedin­ţe, am completa), şefi de instituţii publice locale şi din cadrul primăriei, şi preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian David. Pe lângă cei menţionaţi am mai observat petrileni de toate vârstele şi ocupaţiile, câţiva cetăţeni de onoare ai oraşului, lideri de sindicate din minerit, sănătate şi învăţământ, un grup destul de numeros de pensionari (probabil cei mai bucuroşi că au scăpat să bată drumul până la Petroşani).
Discursurile
de dinaintea tăierii panglicii tricolore au fost rostite afară, în faţa oamenilor adunaţi pe aleea de la intrare şi n-au fost lungi. Doar patru oficiali au ţinut să transmită un mesaj celor aflaţi. Preşedintele Adrian David l-a felicit public pe Ilie Păducel: „Domnule primar, sunteţi un exemplu de comunitate locală pentru multe alte comunităţi şi de aceea vrem să vă dăm exemplu peste tot prin judeţul Hunedoara. Felicitări!”, a încheiat Adrian David.
9 cabinete şi două laboratoare
Primarul Ilie Păducel, în expunerea sa, a făcut un istoric al proiectului, mulţumind tuturor celor care au ajutat la conceperea, aprobarea şi implementarea acestui proiect de mare interes cetăţenesc, „pentru că vorbim de sănătate şi de servicii medicale adresate populaţiei localităţii”. N-au fost uitaţi nici proiectantul, constructorul şi echipa de implementare din primărie, şi nici primarul Petroşaniului, managerul SUP, sau invitaţii speciali de la Deva. Nu în ultimul rând, mulţumiri publice au fost adresate de primar şi cetăţenilor, „pentru sprijinul moral acordat administraţiei şi mie, personal, în vederea implementării acestui proiect”.
„(…) Crearea condiţiilor speciale pentru oferirea de asistenţă medicală specializată, este esenţială pentru cetăţenii din oraşul Petrila şi nu numai. Vorbind de rezultatele obţinute în proiectul acesta pe care l-am implementat la Petrila, clădirea Centrului Multifuncţional de Sănătate a fost modernizată, reabilitată şi echipată, montându-se în cadrul ei inclusiv un lift şi tot ce este necesar funcţionării corespunzătoare a activităţii medicale. Cabinetele amenajate în clădirea am­bula­toriului, conform standardelor şi normelor europene medicale în vigoare, sunt axate pe domeniile medicale următoare: medicină internă, pediatrie, neurologie, psihiatrie, medicină fizică şi balneologie, recuperare, chirurgie generală, obstretică-ginecologie, ortopedie, laborator de analize medicale şi laborator de recuperare. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 666 miliarde lei, dintre care 503 de miliarde lei finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană şi bugetul de stat, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (…)”, a menţionat, printre alte, Ilie Păducel.
Un centru medical ca la carte
După derularea acestor momente oficiale, s-a trecut la vizitarea centrului medical. Toată lumea, cu mic cu mare, a fost invitată să vadă cum arată cabinetele şi laboratoarele. Într-adevăr, înăuntru totul era aranjat, dichisit, cu aparatură medicală nouă şi performantă, din câte am înţeles de la managerul spitalului din Petroşani, dr. Alin Vasilescu. Mobilierul nou, încăperile spaţioase şi proaspăt zugrăvite, coridoarele puse la punct şi albul de pe pereţi dau un aspect modern centrului. Cu siguranţă, petrilenii vor aprecia toate acestea.
În loc de concluzii, scriem doar atât: Centrul de Sănătate Petrila – încă o ctitorie edilitară a lui Păducel, primarul tuturor petrilenilor. Bravo, domnule primar!

Comenteaza

Comenteaza