Petrileanca ILEANA FIRTULESCU

329

 

Multă lume a sperat că piața imobiliară se va dezgheța o dată cu disponibilizările masive din minerit ce fac parte din programele de închidere a minelor. Dar previziunile nu s-au adeverit, deși intenții există. Conform directorului celei mai vechi agenții imobiliare din Valea Jiului, ”Macarena”, există o oarecare agitație pe piață, dar fără materializare pe măsura agitației, pentru că prețurile nu scad pe măsura ofertei cumpărătorului.

”S-a crezut că o dată cu închiderea graduală a mineritului lucrurile se vor mișca pe piață, dar acest lucru nu se întâmplă pentru că o scădere a prețurilor locuințelor nu s-a produs. Noi muncim mai mult, în sensul că facem teren, căutăm, adică este o oarecare agitație pentru că există interes pentru achiziții. Au început să se miște inclusiv dosarele pentru prima casă, dar materializarea tranzacțiilor se lasă așteptată. Se caută apartamente bune, dar acestea se găsesc greu pentru că nu sunt scoase la vânzare la prețul ofertat de cumpărător, adică mai mic. De exemplu un apartament bun este scos la vânzare cu 1,2 miliarde lei vechi, iar cumpărătorul oferă 700 – 800 milioane lei vechi. Dacă prețurile ar scădea, s-ar vine, dar prețurile s-au stabilizat. Chiar dacă proprietarul înțelege situația are alte nevoi și nu renunță pentru că sunt foarte mulți care și-au achiziționat casele în anii 2007-2008 cu 30.000 de euro și acum nu-l pot vinde la 22.000 de euro, în condițiile în care au și investit în creșterea calității acestora. Am mai avut apartamente foarte bune la jumătate de preș, pe strada Independenței, dar a fost o situație aparte, urgentă, și acest lucru se întâmplă rar. Nivelul tranzacțiilor în 2015 este cam la același nivel al anului trecut. În schimb chiriile merg foarte bine. Nu avem cu ce acoperi cererea existentă pentru că există firme de construcții cu personal în teritoriu, delegați și aceștia doresc apartamente și garsoniere utilate. Pe acest palier aproape totul este ocupat. Sunt puține, ar fi nevoie de mai mult” – a precizat Sorina Mateevici, director al Agenției Imobiliare ”Macarena” Petroșani.

”Am fost convins că prețurile la apartamente în Valea Jiului vor scădea o dată cu plățile compensatorii ale minerilor disponibilizați, dar efectul a fost aproape invers crezându-se că pot cumpăra ei, că dispun de acești bani. Dar ce să cumperi cu 250-300 de milioane vechi? Cel mult o garsonieră standard. Vreau să cumpăr, dar prețurile sunt aberante pe alocuri. Eu cred că sunt atașați sentimental de casele lor, dar trebuie să fie și reliști să se alinieze puterii de cumpărare în primul rând. Păi mai pun 4-5 mii de euro și cumpăr un apartament în Timișoara!”- a declarat Pavel Laurențiu Costea, din Petroșani.
Cât privesc garsonierele, există la vânzare cu prețuri cuprinse între 250 și 300 milioane lei vechi, dar acestea nu se vând din diverse motive – fie zona este mărginasă, fie nu sunt spațioase sau fără îmbunătățiri – aflându-se de multă vreme în vânzare fără ca proprietarul să fie dispus să reducă prețul.

Studiile realizate de Institutul de Relaţii Internaţionale şi Cooperare Econo-mică (IRICE) arată că evoluţia pieţei imobiliare în 2015 va fi în continuare una negativă în special în zonele unde există, pe plan local, o scădere economică accentuată, fără a exista programe, chiar de viitor mai îndepărtat, de reviogorare și dezvoltare. „La fel ca anul trecut, printre factorii responsabili de scăderea preţurilor se enumeră: criza gravă a sistemului bancar, scăderea economiei, scăderea sumelor destinate investiţiilor, reducerea drastică a veniturilor reale ale populaţiei, scăderea masivă a veniturilor românilor ce muncesc în afara graniţelor, fiscalitatea” – spune un comunicat al IRICE.
Agenți economici din Petroșani, mici cum sunt, încă susțin că a fost o greșeală începerea investiției din Parâng precum ”invers calul”. S-a investit sus în munte, unde populația nu resimte schimbarea, în loc să se pornească proiectul din oraș către munte, adică cu acea telegondolă cu stație de pornire din cartierul Aeroport. Lucrurile ar fi stat altfel, pentru că în Parâng, de bine de rău, existau cabane comparativ cu Vulcanul, care a instalat telegondola, dar nu avea cabane, dar unde încet-încet se construiesc și zona devine atractivă. În alte localități din țară s-a dezvoltat o adevărată industrie în jurul unei asemenea stații de telescaun/telegondolă, exemple elocvente fiind Piatra Neamț și Mamaia care doar ”survolează” orașele…

Ileana Firtulescu

Ileana Firtulescu

Cronica Vaii Jiului

Comenteaza

Comenteaza