INSEMEX a organizat Campionatul Naţional de Salvare Minieră – Salvatorii minieri de la Lonea au dominat subteranul din concurs

265

Salvatorii minieri de la Lonea și-au adjudecat, din nou, titlul de campioni naționali, după ce au câștigat concursul organizat la Petroșani de Asociația Salvatorilor Minieri și de Suprafață și de INCD INSEMEX Petroșani.

Cea de a VIII-a ediție a concursului Național de Salvare Minieră și-a desemnat, sâmbătă, câștigătorii, în urma fazei finale care s-a desfășurat la INCD INSEMEX. Concursul a avut două componente, una de salvare minieră de subteran și una de salvare de suprafață. Din cele opt echipe participante, cinci au acoperit zona de subteran și trei de suprafață. Valea Jiului a fost reprezentată de două echipe, desemnate în urma fazei regionale ce a avut loc vineri, la SALVAMIN. Astfel, cea mai bună echipă a Complexului Energetic Hunedoara a fost cea de la Lonea, iar cei mai buni salvatori de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului au fost cei de la mina Paroșeni.

 

Încă un titlu pentru salvatorii minieri de la Lonea

În urma etapei de sâmbătă, trofeul acordat celor mai buni salvatori minieri din mediul subteran a rămas în Valea Jiului, echipa salvatorilor minieri de la Lonea dovedindu-se cea mai bună. Este cel de al cincilea titlul obținut de salvatorii minieri de la Lonea, alte trei titluri revenind echipajului de la mina Petrila, care s-a impus în anii 2008, 2010 și 2012.

Potrivit liderului echipei câștigătoare, Samuel Dioane, competiția a fost organizată astfel, încât până la cel mai mic detaliu, salvatorii minieri au fost puși în fața unei situații reale.

”Tema concursului la Salvamin a fost salvarea a două victime, a doi salvatori care lucrau la o forare pentru un foc de stos (un foc situat pe partea laterală a abatajului). Trebuia să mergem să stingem focul, să evacuăm victimele, să ieșim la suprafață și să restabilim aerajul. Echipa noastră s-a descurcat foarte bine. Una dintre victime era arsă pe 80 la sută din suprafața corpului. Procedura medicală care se aplică e aceeași cu cea de la suprafață, cu pansament, cu fașă, punere pe targă și scoatere afară. Plus că victima era salvator și nu mai avea oxigen în aparat, a trebuit schimbat și aparatul salvatorului. E o procedură puțin mai complicată, pentru că trebuie să îi explici la om să își țină respirația în timp ce îi schimbi aparatul și îi aerisești masca. A doua victimă, era decedată într-o altă nișă unde ei executau un foraj. Era tot salvator, i-am verificat aparatul. A murit din cauza faptului că nu mai avea oxigen. Oxigenul în aparat era zero. După toată acțiunea am restabilit aerajul. Ne-am încadrat și în timp. Timpul era de 30 de minute, cred că am fost singura echipă care ne-am încadrat în timp”, a declarat, pentru GDD, Samuel Dioane, conducătorul salvatorilor minieri de la Lonea.

Faza națională, desfășurată la INSEMEX, i-a pus pe salvatori în postura de a folosi o cameră de termoviziune, echipament de care ei nu dispun și despre folosirea căruia au fost instruiți înaintea concursului.

”Aici (la INSEMEX-n.r.) concursul a avut o temă foarte interesantă cu ceva nou, experimental pentru noi, pentru că într-un anumit spațiu de abataj ne-au dat o cameră de termoviziune. Noi nu am folosit așa ceva. Astăzi (sâmbătă-n.r.) ni s-a prelucrat cum se lucrează cu această cameră. E foarte interesant pentru că găsești mult mai repede și victima și focarul. În momentul în care pui pătratul acela mic pe ecran îți indică exact cât e temperatura acolo. Azi (sâmbătă-n.r.) focarul avea 240 de grade. Automat când ai intrat în cameră și ai văzut cu camera de termoviziune ai șiut ce ai de făcut la 240 de grade. Erau metode de stingere a focarului, am stins focarul, am ieșit din spațiul respectiv și am continuat traseul. Am găsit o victimă decedată într-un alt loc. Scrii data, intervii și evaluezi, pentru că nu știi dacă e decedat sau nu”, a completat Dioane.

În lipsa dotărilor, care ar ajuta salvatorii minieri în situații reale, cei din Valea Jiului se descurcă așa cum pot și cum au învățat.

”Se vede și fără camera de termoviziune. În orice abataj dacă e o anumită temperatură, depășește 40 de grade, îți dai seama că undeva e un focar. Identificarea se realizează și vizual, dacă e un focar care are jăratic, dar se și simte. Se iau măsurătorile. Prin măsurarea concentrațiilor de gaze îți dă acei PPM, monoxidul, sau dacă e la fiolă, în procente. La noi limita admisă e 20 de PPM pe exploatare, în Polonia era 26”, a explicat Samuel Dioane.

În plus, salvatorii minieri au fost supuși și unei testări teoretice, ce a constat într-un set de 20 de întrebări.

Dioane spune că la concurs emoțiile salvatorilor minieri sunt mai mari decât într-o acțiune reală din cauza arbitrilor și a publicului prezent.

”În situații reale e numai echipa de salvare și toată lumea poate să își spună o părere. Aici (la concurs-n.r.), de obicei comandantul greșește că așa e regula. Băieții mei s-au comportat foarte bine”, a completat Dioane.

În urmă cu câțiva ani, echipa de salvatori minieri de la Lonea a fost reconstruită, asta pentru că membrii din vechea componență au ieșit la pensie. Noua echipă s-a ridicat însă la cerințele și profesionalismul cerut.

”Cu această echipă e al treilea titlu pe care îl iau. Când formezi o echipă, un salvator trebuie să știe să acorde primul ajutor și să se salveze pe el și apoi pe restul echipei, nu să intri într-o situație în care îți pui viața în pericol. Prima dată e siguranța salvatorului. După aceea salvarea victimelor”, a spus Dioane care a precizat că actualii membrii ai echipei de salvatori de la Lonea mai au undeva la doi ani de activitate.

 

Paroșeniul, la prima participare la faza națională

Cealaltă reprezentantă a Văii Jiului a fost echipa de salvatori de minieri de la mina Paroșeni care s-a aflat pentru prima în ultima fază a Concursului Național de Salvare Minieră. Asta după ce în cursul zilei de vineri s-a impus în fața echipelor de la Uricani și Petrila.

”Este prima participare a echipei de la mina Paroșeni la faza națională a concursului de salvare. Am participat șapte ani, al optulea an am reușit. Ne-am pregătit pentru acest concurs și se vede efectul muncii în timp și seriozitatea. Mare parte a echipei a participat încă de la prima ediție. O singură modificare am făcut față de anul trecut”, a declarat, pentru GDD, Gheorghe Manolache, şeful Staţiei de Salvare de la Mina Paroşeni.

Potrivit acestuia, salvatorii au făcut greșeli minore, dar ”mai multe” ceea ce înseamnă depunctare. Manolache consideră că un salvator minier trebuie să dea dovadă, în primul rând, de curaj. Nu trebuie însă să lipsească seriozitatea.

Liderul salvatorilor minieri de la Lonea a recunoscut că echipa de la Paroșeni este una foarte bine pregătită, în în componența căreia se regăsește și un salvator care activează la Crucea Roșie.

 

Artur Găman: România trebuie să aibă o formație de salvatori profesioniști

Președintele Asociației Salvatorilor Minieri și de Suprafață, care este totodată și directorul general al INCD INSEMEX, a declarat, pentru GDD, că acest concurs are ca scop învățarea salvatorilor cu situații noi, astfel încât să știe cum să acționeze în situații reale.

”În fiecare an configurăm un scenariu nou, din care oamenii să tragă învățăminte care să fie transpuse în procedurile de zi cu zi. Am introdus, colegii mei de fapt care s-au ocupat de organizare, elemente de scenariu pe care l-au prins în concursul internațional de salvare ce a avut loc anul acesta în Polonia. În general obiectivele pe care mi le-am asumat eu zic că sunt atinse”, a spus Artur Găman.

Sursa citată a precizat că este mulțumit de modul în care s-au prezentat salvatorii minieri, în condițiile în care în această activitate sunt anumite lipsuri față de alte state.

”Nu aș vrea să mă arunc în cuvinte mari, dar sunt foarte mulțumit pentru că ei compensează o carență tehnologică cu temeritatea lor, cu cunoștințele pe care le au, cu respectarea procedurilor, și revin la concursurile internaționale unde se prezintă o echipă sau două dintr-o țară care are sute sau mii de salvatori, iar noi trebuie să facem o selecție din câteva zeci și atunci e evident că avem handicapuri față de ei, dar le recuperăm prin temeritate, zic eu”, a mai spus Găman.

Acesta susține că va milita pentru păstrarea unei echipe de salvatori profesioniști care să poată interveni în caz de nevoie.

”Eu în ultimul timp tot mai mult și mai apăsat o spun și asta e una din prioritățile mele, o preocupare majoră, militez pentru păstrarea, chiar dacă mineritul, să spun în extremis, va înceta la noi în țară trebuie să rămână o formație de salvatori profesioniști, finanțată de la bugetul statului care să intervină în cazul în care se petrec accidente în mine închise, mine aflate în conservare, pentru că altcineva nu are competențe și pricepere să intre acolo. Trebuie să existe indiferent, orice ar fi, o formație de salvatori profesioniști. Să urmăm exemplul Germaniei și a altor țări care în 2018 își închid mineritul, dar au în plan până în anul 2015 previzibil să își păstreze formații de salvatori. Eu personal o să bat la toate ușile și o să insist pentru asta, altfel nu se poate. Asta ține de meseria mea, de specificul meu și e una din preocupările mele principale”, a completat Artur Găman.

Concursul Național de Salvare Minieră a fost câștigat, la faza de subteran, de mina Lonea iar la secțiunea suprafață de echipa de la Lukoil.

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza