Întâlnirea primarilor Văii de marţi, 31 martie 2015, / Poate intra în istorie. Sau se va scurge în mocirla uitării…

246
de Corneliu BRAN
Primarii Văii Jiului vor să creeze o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară, în cadrul căreia să funcţioneze o firmă specializată, menită să atragă investitori din ţară şi din străinătate, care să dezvolte industrial şi turistic zona şi care să des­chidă sute de locuri de muncă în fiecare localitate din Valea Jiului.
„Unitate, înainte de toate!”
Patru primari din Valea Jiului, Tiberiu Iacob-Ridzi, Gheorghe Ile, Ilie Păducel şi Dănuţ Buhăescu, susţinuţi de la depărtare şi de primarul Nicolae Dunca (care n-a putut fi prezent pe motiv că la aceeaşi oră la Aninoasa avea loc o şedinţă de consiliu local), au organizat ieri, în ultima zi a lui Mărţişor, o întâlnire cu presa locală. De comun au acordat declaraţii de presă cu privire la constituirea unui ADI menit să asigure crearea de noi locuri de muncă pe linie de întreprinderi mici şi mijlocii, prin crearea de parcuri industriale, dar şi pe alte linii, cum ar fi turismul şi alte investiţii la nivel de Valea Jiului. Ideea nu e deloc rea, probabil că trebuia mai demult făcută în contextul în care trei mine vor dispărea din peisajul mineritului nostru. Dar, vorba aceea, e bine mai târziu decât niciodată. Rămâne să vedem cum vor trece primarii de la modul declarativ la cel practic şi cum va ieşi această treabă, care ca idee, repetăm, vine ca o mănuşă mai ales în atragerea de proiecte mai mari cu fonduri de la Uniunea Europeană, în exerciţiul financiar 2014-2020. Vă prezentăm ce au declarat cei patru primari.
Tiberiu Iacob-Ridzi: 
„Scopul întâlnirii de azi a fost acela de a discuta împreună cu colegii mei despre ceea ce putem să facem în continuare pentru Valea Jiului, în sensul dezvoltării acestei zone, în paralel cu ceea ce se întâmplă cu mineritul nostru. Împreună am ajuns la concluzia că constituirea unui ADI pe acest segment de dezvoltare durabilă, de turism, de parcuri industriale şi de tot ceea ce înseamnă noi investiţii şi locuri de muncă, ar putea fi făcută prin acest efort pe care trebuie să-l facem fiecare dintre noi, cu constituirea acestei asociaţii şi, mai departe, cu promovarea zonei cu tot ceea ce noi avem în Vale, de către firme specializate. Aşa cum v-am spus şi după vizita de lucru pe care am avut-o la Viena, România, în general, şi Valea Jiului, în mod special, nu sunt cunoscute la niciun nivel referitor la posibilităţile de investiţii şi de dezvoltare economică şi urbană”.
Gheorghe Ile:
„Într-adevăr, noi am ajuns azi la concluzia că primăriile din Valea Jiului trebuie să se unească şi să urmărească acelaşi scop, acela de a menţine măcar activitatea industrială existentă în prezent şi atragerea de noi investiţii şi alte resurse pentru crearea de noi locuri de muncă. Se observă faptul că nu vin bani la buget, dacă nu avem locurile de muncă. După cum am observat, mineritul se reduce, peste doi ani de zile nu vom mai avea nici acele unităţi miniere care se închid, la Uricani, Vulcan şi Petrila, fapt care va duce la scăderea a 600 de locuri de muncă la Vulcan, alte vreo 500 la Uricani şi la Petrila alte vreo 400. Acest fapt se va simţi foarte mult la bugetul local. Din acest punct de vedere, toţi patru am hotărât să facem un ADI cât mai rapid şi, desigur, vom vedea problemele care vor fi prioritare pentru Valea Jiului”.
Ilie Păducel:
„Eu consider că iniţiativa colegului nostru, domnul primar de la Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, este mai mult decât lăudabilă. Este necesară constituirea unui ADI pentru toată Valea Jiului pentru dezvoltarea unitară a Văii Jiului în toate domeniile de activitate, economic, social ş.a., ca o alternativă la tot ce înseamnă restructurarea în continuare a activităţii din minerit. Spun acest lucru pentru că avem cu toţii potenţial turistic nevalorificat, din cauza lipsei de bani şi din cauza lipsei de investitor, în nicio localitate din Vale nefiind valorificat potenţialul turistic pe măsura posibilităţilor şi pretenţiilor. La fel, cu toate că am discutat de ani de zile de acele parcuri industriale, în nicio localitate din Valea Jiului nu există amenajat un astfel de obiectiv industrial, care ar atrage investitori şi ar crea locuri de muncă.
Într-un cuvânt, nu suntem cunoscuţi, nu se aude de Valea Jiului în lume, şi de aici şi consecinţa şi concluzia că nu au venit şi încă nu vin investitori. Repet, este necesar acest lucru pentru valorificarea potenţialului care există în Valea Jiului, ceea ce înseamnă crearea de noi locuri de muncă şi deschidere de noi activităţi în multe domenii, ca şi alternativă la reducerea locurilor de muncă din minerit”.
Dănuţ Buhăescu, 
primarul Uricaniului: „Ce înseamnă asta? Practic, ne asociem toate primăriile care doresc – şi cu siguranţă că se va întâmpla treaba asta pentru că noi trebuie în prima fază să constituim un fond (o contribuţie pe care o vom stabili în funcţie de numărul populaţiei fiecărei localităţi) – asociere, care să aibă ca direcţie ceea ce v-au spus domnii primari mai înaintea mea. Fireşte, va exista o licitaţie, unde o firmă specializată va pune la dispoziţia investitorilor interesaţi tot potenţialul pe care-l avem; aici intră terenurile şi toate celelalte. Şi aici nu vorbim neapărat de turism, părerea mea e că cea mai rapidă rezolvare a problemelor noastre o reprezintă platourile, sau mai exact zonele care se pretează la dezvoltarea de fabrici şi întreprinderi productive. E vorba de terenurile pe care le avem la dispoziţie în urma restructurărilor din minerit, fiecare oraş din zona noastră având la dispoziţie astfel de terenuri. Această firmă specializată, de care v-am vorbit, va cunoaşte toate mecanismele de atragere a investitorilor, pentru că va fi o firmă specializată în domeniu. Ea va atrage investitori din străinătate, iar noi, fiind în Uniunea Europeană şi având terenuri libere, vom putea să discutăm cu investitorii inclusiv varianta de a intra cu ei în parteneriat, noi punând la dispoziţie terenurile necesare investiţiei. Sigur, avem şi infrastructura, atât cât este ea, dar din timp vom şti şi ce infrastructură va mai trebui, astfel încât să o putem asigura pe viitor celor care vin să investească. Această firmă va avea obligaţia, prin caietul de sarcini pe care-l vom gândi împreună cu specialiştii, să aducă în fiecare din oraşele Văii Jiului, în funcţie de terenurile existente şi infrastructură, cel puţin câte o întreprindere care să genereze măcar 500 de locuri de muncă în oraşele mai mici şi în oraşele mari cel puţin două, cam tot cu 500 de locuri de muncă fiecare (nu e obligatorie cifra asta, e doar o idee). Cert este că totul trebuie făcut repede. Oricine ar fi la guvernare, ne dăm seama că în Valea Jiului se vine doar în vizită. De aceea, dacă nu suntem noi motorul, atunci nu se face nimic, pentru că pe alţii nu-i interesează. Asta-i ideea…”.
Întrebaţi cam în cât timp cred că va deveni funcţional acest ADI, primarii au răspuns diferit. Dacă Dănuţ Buhăescu a văzut acest lucru până la sfârşitul anului acesta, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a menţionat că acest lucru va fi posibil după vreo trei-patru luni, după întâlnirile tehnice cu specialiştii din primării, „aşa cum am făcut ADI la câinii comunitari, la termoficare…”.
„Pe bugetele de anul viitor va trebui să prindem şi acest lucru”, a mai declarat primarul Petroşaniului, susţinut vocal şi de ceilalţi primari. Întrebaţi dacă deja au identificat această firmă specializată de care vorbeau, primarii au susţinut în cor că nu, explicând presei că va fi făcut un caiet de sarcini, unde vor fi identificate şi terenurile libere şi toate chestiunile tehnice şi condiţiile impuse, urmând ca apoi să existe o licitaţie.
Dacă întâlnirea de ieri va da rezultatele scontate va intra cu siguranţă în istoria Văii Jiului. Dacă nu, se va scurge în mocirla uitării…

Comenteaza

Comenteaza