Învățăceii petrileni îl omagiază pe Mihai Eminescu

241

Școlarii care abia descoperă poeziile poetului național Mihai Eminescu vor fi prezenți la Ziua Culturii Naționale și la omagierea poetului. Elevii din 21 de clase de la Școala Gimnazială numărul 5 din Petrila vor recita poezii și își vor aminti cu drag de scrierile marelui poet.

„În fiecare an încercăm să marcăm toate evenimentele importante și  ne dorim să le amintim copiilor de marii scriitori ai literaturii române. În acest an încercăm și la nivel de școală să socializăm și să-i grupăm și să facem o activitate unde le vom prezenta câteva date importante despre Mihai Eminescu, iar apoi ne-am gândit să organizăm un concurs de recitat poezii. Toți copiii sunt implicați din învățământul primar.  Pentru cei mici va fi o noutate, se recita și până acum, dar nu sub formă de concurs, iar până acum citeau poeziile, iar acum ne-am gândit că totuși să învețe poeziile, pentru că orice român ar trebui să știe o măcar o poezie de-a marelui poet”, a declarat, pentru GDD, Avram Carmen, învățător și consilier educativ în cadrul Școlii Gimnaziale numărul 5 din Petrila.

Evenimentul este trăit în fiecare an cu emoție de către profesorii care cu aceeași răbdare și entuziasm le povestesc copiilor viața marelui poet și le  descifrează mesajul poeziilor și operelor scrise de el.

„Este o zi însemnată pentru noi dascălii și nu numai pentru noi, ci și pentru toți românii, fiind o zi importantă în literatura română, o zi în care se împlinesc 165 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu. Sunt foarte mulți scriitori care au scris despre Mihai Eminescu și care ne-au îndemnat să ne aducem aminte. Chiar îmi vine în minte sfatul lui Mihail Sadoveanu – „Să ne aducem pururi aminte de Mihai Eminescu, cel mai ales între toți scriitorii acestui neam”. Să-i cunoaștem viața marelui poet în întregime, cred că ne trebuie o viață întreagă și nu e de ajuns pentru că este un poet destul de complex și de aceea încercăm să-i facem pe cei mici să înțeleagă mesajul poeziilor”, a mai spus  dascălul din Petrila.

Elevii din clasele primare fac cunoștiință cu Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu, chiar în clasa I atunci când învață poezia „Somnoroase păsărele”. Unii sunt mai norocoși și îl cunosc pe poet încă de la grădiniță când învață una dintre cele mai simple poezii „Cu penetul ca sideful”, unde poetul descrie atent o porumbiță ce își ascunde căpșorul sub aripă.

Iulia BĂLUȘĂ

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza