Ioan Danciu „Vreau să scriu o carte. Dacă scriu tot ce ştiu, va fi scandal mare, prin tribunale”

398

Ioan Danciu, fostul arbitru prim-divizionar, vrea să scoată pe piaţă o carte care să cuprindă toată activitatea sa din arbitraj dar nu numai.

Danciu spune că va face dezvăluiri care vor crea scandaluri în fotbalul românesc, dar va aborda şi episoade interesante încă din anii ’70 şi până astăzi, episoade pe care nu prea le ştiu mulţi, legate evident de fotbal. Cartea se va numi „Faţa nevăzută a fotbalului” , iar fostul arbitru vrea să o scoată pe tarabe cel târziu anul viitor. Danciu ne-a acordat un interviu în exclusivitate în care mai vorbeşte despre arbitrajul românesc, despre Răzvan Burleanu, despre ce probleme de sănătate are şi cum nu are bani să şi le poată trata şi ce spune despre „hoţii din România”.
– Ce carte vreţi să scrieţi, domnule Danciu?
– Păi să vedem dacă îi dau drumul cum mă gândesc eu să o fac, pentru că dacă o să scriu tot ce am eu de spus, va fi scandal mare. Scandal cu tribunale şi cu balamuc, nu aşa…Dar şi un alt gen de povestiri. Mă gândesc să scriu cartea şi să o public în cel mult un an. Se va numi „Faţa nevăzută a fotbalului”.

– Dar ce anume mai exact va cuprinde cartea?
– Voi scrie totul despre viaţa mea şi nu numai. Fotbal, arbitraj, şi altele. Eu am pornit de la opincă şi am ajuns până sus. Am fost în toate marile întreprinderi ale ţării. Am cunoscut 41 de prim-secretari de partid, am vizitat şi întreprinderi militare, am văzut 68 de ţări, campionate mondiale şi aşa mai departe. Am ce povesti. Pentru că am ştiut să cânt, am cunoscut foarte multă lume şi multe celebrităţi.

– Şi totuşi…
– Totuşi, în 1995 aveam o vorbă. Oamenii cinstiţi ar fura dacă ar avea ce, acum oamenii care se dau cinstiţi nu mai au limite. Eu pot să spun că am avut probleme mari cu arbitrajul. În 1973 am început ca arbitru. Primul meci a fost unul de juniori dintre Jiul Petroşani şi Minerul Vulcan. A fost însă nevoie de 16 ani ca să promovez la Divizia A. Erau numai nepotisme, tot felul de piedici. Vreau însă să mă laud şi cu cel mai tare meci al meu. A fost în 1993, pe fostul 23 August, Dinamo- FCM Bacău, scor 0-1. Dinamoviştii au pierdut campionatul după acel meci, însă preşedintele Vasile Ianul m-a felicitat pentru prestaţia mea.

– Vreau să vă întreb şi despre actualul preşedinte FRF, Răzvan Burleanu. Îl cunoaşteţi?
– Îl ştiu de când avea 18 ani. Eu am fost vicepreşedinte la echipa din Bacău. Nu pot spune ceva rău de el. Îmi place cum vorbeşte, e bun orator. Ştiu că a fost şi arbitru.

– Chiar a luat bătaie şi s-a lăsat.
– Păi, cine nu ia bătaie la început ca arbitru? Bine că a avut tăria să se lase. A văzut că sunt şmecherii şi nu a mai vrut să meargă mai departe.

– Se vorbeşte că actualul şef al arbitrilor, Alexandru Deaconu, ar fi pe făraş.
– Dar nimeni nu este de neînlocuit. În afara lui Gherghe N. Gherghe, toţi care au fost preşedinţii CCA-ului au avut probleme. Mie mi-au trebuit 16 ani ca să ajung în prima ligă. Acum e dezastru. Poţi să ajungi şi în doi ani ca arbitru. Dacă au ajuns asistenţii să decidă campioana, îţi dai seama unde s-a ajuns.

– Porumboiu ar fi un şef bun la CCA?
– Da,dar nu cred că vine. Are 6.000 de angajaţi,nu ar avea timp. Dacă ar fi după mine, eu aş pune pe cineva din străinătate. Uite Crăciunescu. A fost un mare arbitru, însă nu ştie să conducă.

– În final, cu ce vă ocupaţi acum?
– Am ceva probleme de sănătate. A trebuit ca soţia mea să sufere o operaţie complicată, la inimă. Iar pe 16 ianuarie, după un control la Tg.Mureş, medicul mi-a spus că trebuie să mă operez şi eu imediat. Am vreo 3 vase înfundate.Nu sunt însă pregătit fizic şi nici material, după ce am cheltuit destul cu soţia. M-am retras în Ţara Haţegului, sunt pensionar şi am o nepoţică foarte frumoasă. Când văd atâta ură însă, sunt scârbit.

Scris de Răzvan Necşulescu

Comenteaza

Comenteaza