Ioan Pisc cere pensionarea a 600 de angajaţi din minerit. Bugetul Complexului Energetic Hunedoara aşteaptă o nouă analiză

245

Bugetul de venituri și cheltuieli al Complexului Energetic Hunedoara depinde și de părerea celor de la FMI care vor lua act și de planul de redresare al structurii energetice hunedorene. Construit pe minus, bugetul a fost retrimis în Hunedoara pentru ”ajustare”. Reducerea cheltuielilor se bazează pe reducerea cheltuielilor cu forța de muncă, astfel că administrația CEH are în calcul două variante. Prima a fost trimiterea personalului TESA în șomaj tehnic începând cu această lună. Recent, conducerea complexului a găsit și varianta reducerii programului de lucru de la 5 la 4 zile, excepție făcând personalul direct productiv din minerit. Luni, Ioan Pisc, președintele Federației Energetica, a venit cu o altă propunere, cea de pensionare a 600 de angajați din minerit, susținând că aceasta este cea mai bună alternativă pentru reducerea cheltuielilor, urmând ca soluția să fie prezentată și celor de la FMI.

Este jumătatea lui 2013, iar Complexul Enegretic Hunedoara nu are un buget de venituri și cheltuieli.

Directorul Complexului Energetic Hunedoara, Aurel Niculescu, declara pentru GDD, la finele săptămânii trecute, că trebuie să prezinte propuneri concrete pentru fiecare punct din planul de redresare.  Bugetul unității nu va fi aprobat până la momentul în care nu se va cunoaște și părerea celor de la FMI.

”În baza bugetului de venituri și cheltuieli și a vizitei FMI se va lua o decizie față de Complexul Energetic Hunedoara”, declara, săptămâna trecută, pentru GDD, Aurel Niculescu, directorul CEH.

Tot săptămâna trecută, directorul economic al structurii energetice susținea, pentru GDD, că bugetul de venituri și cheltuieli trebuie din nou modificat astfel încât să se reducă pierderea cel puțin la nivelul celei de anul trecut. Atunci, CEH-ul a terminat pe minus cu aproape 180 de milioane de lei. Acest lucru este confirmat de Ioan Pisc, președintele Federației Energetica, care susține că CEH-ul trebuie să reducă pierderea estimată în buget la 287 milioane de lei, la sub 200 milioane de lei.

Pisc a declarat, luni, pentru GDD, că pentru reducerea pierderilor, în Consiliul de Administrație de vineri, directorul CEH, directorul Aurel Niculescu va propune reducerea programului de lucru de la 5 la 4 zile pe săptămână. Această reducere va afecta întreg personalul, mai puțin pe cel care lucrează în subteran.

”Această soluție a fost contracarată de noi. Trăgând linie și adunând avem parte doar de o reducere în parte a cheltuielilor cu munca vie, ceea ce e nesemnificativ pentru buget”, a precizat Ioan Pisc.

Sursa citată spune că soluția cea mai bună pentru reducerea cheltuielilor este pensionarea celor care îndeplinesc condițiile de pensie.

”Am propus ieșirea la pensie a salariaților care îndeplinesc condițiile de pensionare fără diminuarea pensiei. Cei care ies la pensie pot lăsa locul tinerilor care aduc un plus valoare în ceea ce privește forța de muncă, dar și bugetul, pentru că nu vor fi încadrați de la început cu salariile celor care ies la pensie. Sunt aproximativ 600 de salariați care îndeplinesc condițiile de pensionare. Am cerut să se pună în balanță, reducem săptămâna de lucru sau să fie pensionați pensionabilii. Directorul (Aurel Niculescu-n.r.) nu a respins ideea. Se va face o analiză și va prezenta crea mai bună variantă în CA”, a declarat liderul Federației Energetica, structură care nu este reprezentativă la nivelul CEH și care reunește majoritatea energeticienilor, dar şi o parte din minerii din Valea Jiului.

Pisc a mai precizat că indiferent de soluția ce se va aproba în CA-ul de la finele săptămânii, va prezenta soluția pensionării angajaților care îndeplinesc condițiile în cadrul discuțiilor pe care le va avea cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional.

Cum CEH-ul nu are buget, salariații vor rămâne,  de săptămâna viitoare, fără CCM, cei din minerit și fără acord, cei din energie. În aceste condiții drepturile salariaților nu vor mai fi garantate de către un act oficial. Lipsa bugetului a blocat și negocierile pentru un nou CCM. În aceste condiții, Sindicatul reprezentativ – Muntele, a deschis conflictul colectiv de muncă. Mmembrii Muntelui au semnat că sunt de acord cu acțiunile de protest, astfel că, la nivelul CEH este așteptată o grevă de avertisment, iar mai apoi greva generală.

O misiune a FMI, condusă de Andrea Schaechter, va vizita Bucureștiul în perioada 2 iunie – 16 iunie 2014, pentru a realiza a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv semnat cu România. Vizita FMI va avea loc împreună cu cea a echipelor Comisiei Europene și a Băncii Mondiale.

Membrii misiunii FMI se vor întâlni cu autoritățile, cu reprezentanții partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociațiilor profesionale și ai băncilor.

Boardul Fondului Monetar Internațional a aprobat, pe 27 septembrie 2013, scrisoarea de intenție transmisă de autoritățile române pentru încheierea unui nou acord de tip preventiv în valoare de aproximativ două miliarde de euro, pentru o perioadă de doi ani, la care se adaugă alte două miliarde de euro de la Comisia Europeană.

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza