Ion Barnea, primul ironman din județul Hunedoara „Este o competiție provocatoare, e spiritul acela competitiv care îți ridică adrenalina și te stimulează tot mai mult”

297

Are 41 de ani și continuă să facă sport la nivel înalt. Ion Barnea a devenit, odată cu realizarea primului ironman, unul dintre cei mai mari triatloniști ai țării.

Ironman o competiție de mare anvergură în care cei care practică triatlonul vor să atingă nivelul maxim. Originar din Vulcan, Ion Barnea, s-a ambiționat și a reușit să-și depășească limitele și să renunțe la viciile tinereții cu ajutorul sportului. Are planuri mari de viitor, iar obiectivele sale sfidează orice limite.

Reporter: Cum sau cine te-a inițiat în lumea sportului?

Ion Barnea: Prima dată am început cu atletismul când aveam vârsta de 9 ani, după care am încercat să mă apuc de sporturile de contact, judo, box și altele. Am fost antrenat timp de doi ani de profesorul Ion Cordea, la lupte libere. Ulterior m-am apucat de thai boxing și am practicat timp de patru ani, după aceea am plecat în Barcelona. Acolo mi-am dat seama că am un viciu de care nu pot să scap și m-am gândit că dacă schimb puțin disciplina poate mă ajută să scap de fumat. Aveam un prieten ce făcea triatlon (înot, bicicletă și alergat) și mi-a spus că mă pot apuca și eu. Am auzit că este un concurs în zonă și mi s-a spus că pot încerca și eu. Am ezitat prima dată, dar fiind provocat, eu răspund întotdeauna provocărilor ce țin de sport

Reporter: Nu erai pregătit de un astfel de concurs. Cum ai procedat?

Ion Barnea: Într-adevăr nu eram pregătit, m-am informat și mai erau trei săptămâni până la concurs și am spus că încep să mă antrenez. Am început să alerg, dar am făcut o febră musculară de nu mă mai puteam ridica din pat. Îți trebuie foarte multă experiență, foarte mult antrenament, tehnică.

Reporter: Ce ai făcut la competiție?

Ion Barnea: Hmm… Acela a fost, pot să zic, triatlonul „rușinii”. Competiția s-a desfășurat în Barcelona, în anul 2008, unde erau peste 10.000 de participanți. Înainte de a mă pune la start mi s-a spus să nu mă pun în față, pentru mine care eram fără experiență era un lucru eronat să fiu în primul rând. Eu m-am gândit că sunt mai aproape de finiș, stând în primul rând. Când s-a dat startul participanții cu experiențe au năvălit peste mine, m-au împins, aveam ochii umflați, nasul spart. Sunt persoane care supraveghează compeția și mi-au spus că mă ajută să ies, dar le-am spus că nu vreau și că încerc până la capăt. Mai aveam un minut până să expire termenul la proba respectivă și am reușit să trec. Ieșind afară, am luat bicileta și acolo am început să recuperez, la final am ieșit pe locul 438 din 10.000 de participanți.

Reporter: Te-a ambiționat această competiție?

Ion Barnea: Am văzut că îmi place, mi se părea că este o competiție mult mai provocatoare ca un sport de contact. Aici, niciodată nu e același adversar, întotdeauna ai adversari puternici, e spiritul acela competitiv care îți ridică adrenalina și te provoacă tot mai mult, când vezi că e cineva în fața ta tinzi să fii tu mai bun.

Reporter: Fiind o provocare ai decis să continui?

Ion Barnea: Da, am început antrenamentele, chiar era ceva de care aveam nevoie. Am început să pun accentul puțin pe înot, dar în același timp exersam și la bicicletă și la alergat. Îmi era destul de greu pentru că fumam, dar am ajuns să mă las de acest viciu fără să-mi dau seama, îmi doream să fac din ce în ce mai multă performanță, iar țigările îmi îngreunau progresul.

Reporter: Ce ai făcut în continuare?

Ion Barnea: Am venit în România și după un timp mi-am pus un semn de întrebare, oare aici se fac astfel de concursuri de triatlon? Am început să caut pe net și am văzut că există. Văzând acest lucru am început antrenamentele, dar în acel an nu m-am încumetat să concurez pentru că știam că ai nevoie de experiență și de mult antrenament. Scopul meu principal devenise triatlonul dus la extrem și anume să realizez un ironman.

ion barnea

Reporter: Ironmanul reprezintă cea mai mare distanță la triatlon, ce te-a motivat?

Ion Barnea: Într-adevăr e un triatlon full, înot pe o distanță de 3.800 de metri, 180 de kilometri pe bicicletă și 42 de kilometri de înot. Psihic eram motivat, îmi doream să fac acest lucru, dar știam că îmi trebuie volum de antrenament ca să pot să fac așa ceva.

Reporter: Când ai decis că e momentul să faci această performanță? Cum a fost concursul?

Ion Barnea: În 21 iunie 2014 mi-am dat seama că sunt pregătit să particip și aici e important să termini cursa nu contează pe ce loc. Concursul s-a realizat la Oradea, era a cincea ediție din acest an. E visul fiecărui traitlonist, sunt oameni care fac triatlon de ani buni și nu se bagă să facă ironman. Mai există un alt tip half iornman și multă lume m-a întrebat de ce nu am făcut acest lucru pentru început, dar eu am spus că vreau totul sau nimic, nu am vrut jumătăți de măsură. Am ajuns la competiție și văzând ceilalți participanți foarte stresați, eu nici nu am avut timp să conștientizez ce mi se întâmplă și să fiu stresat. Am fost mult mai liniștit și m-am bucurat tare mult că am reușit să-mi îndeplinesc visul. La început a fost o chestie în necunoștiință de cauză, nu știam ce mă așteaptă și am încercat să rezerv energia și să nu dau totul din prima pentru că nu știam cum reacționează organismul. Am slăbit șase kilograme pe perioada competiției, din cauza efortului organismul fiind foarte deshidratat, bineînțeles m-am hidratat, dar nu e asimilată apa așa repede. La acest concurs am ieșit pe locul 19 din aproximativ 300 de participanți.

Reporter: Cu ce te ocupi în prezent?

Ion Barnea: Lucrez pe șantier, în domeniul construcțiilor, iar inainte de asta am fost miner. Sunt implicat și într-o asociație non-guvernamentală San Montan. Aici am primit sprijinul de care aveam nevoie din punct de vedere moral. Îmi place aici pentru că ne ocupăm de activități sportive și odată cu asta eu mă și antrenez și participăm la diferite competiții, care pentru mine sunt lucruri care mă stimulează, suntem ca o familie.

Reporter: Care e următoarea provocare?

Ion Barnea: După ce am fost declarat ironman mi-a trecut prin minte ideea de a fi dubluironman. E destul de greu pentru că trebuie să te antrenezi foarte mult și e nevoie, însă mă gândesc să încerc și parcă văd după ce fac acest lucru mă gândesc să fac triplu și tot așa. În primăvară mai este un triatlon și vreau să fac și ultramaratorul 7.500 diferență de nivel pozitivă ce va avea loc în Munții Bucegi.

Reporter: Ți-ai dori să inițiezi și alte persoane în acest sport?

Ion Barnea: Da, mă gândeam că ar fi bine să fac acest lucru și îmi place să fac chestia asta. Am început să antrenez doi prieteni și îi ajut cum pot și sunt bineveniți și alții.

Iulia BĂLUȘĂ

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza